Binnenkijken bij de gloednieuwe woning van Anneke en Bas: ‘We bouwen een tiny house voor onze tieners’

Anneke en Bas verhuisden in 2021 naar hun nieuwbouwwoning. | Foto: indebuurt Dordrecht

Met vier tieners in huis werd de vorige woning van Anneke en Bas Aikema te klein. Een lange zoektocht naar een nieuwe plek begon, totdat ze het nieuwbouwproject aan de Patersweg in Krispijn tegenkwamen. “Toen we voor de eerste keer gingen kijken, lag er alleen een halve fundering.”

Dolgelukkig zijn Anneke en Bas met hun nieuwbouwhuis in Dordrecht. Een jaar geleden verhuisden ze naar hun nieuwe stekkie en ze willen er nooit meer weg. “Onze oude woonkamer was net zo groot als de serre nu is. En de tuin is enorm. We hebben er zoveel ruimte bijgekregen!”

Huis met vijf slaapkamers

De wens voor een ander huis ontstond een paar jaar geleden. “We hebben vier tieners in huis, waaronder een tweeling, en vinden het belangrijk dat ieder een aparte slaapkamer heeft”, vertelt Anneke. “We zochten dus een huis met vijf slaapkamers en dan vallen er heel wat koopwoningen af. We hebben een aantal keer een bod uitgebracht en zelfs overboden, maar ook wij grepen er steeds naast.”

Een cadeau

Daarom zijn ze extra blij met hun gloednieuwe huis aan de Patersweg in Krispijn. “Dat we dit huis hebben gekregen, voelt als een cadeau”, legt Bas uit. “Alle woningen binnen het project waren al verkocht, maar de mensen van dit huis kregen de financiering niet rond. Daarom ging het weer in de verkoop. We zochten contact met de makelaar en kregen een complete presentatie. Na drie dagen besloten we de stap te wagen.”

De tekst gaat verder onder de foto’s >>

Alles nieuw

Het stel vond het enorm spannend om een nieuwbouwhuis te kopen. Anneke: “Toen we voor de eerste keer gingen kijken, lag er alleen een halve fundering. Wat hadden we nou gekocht? Alles moest nieuw. In het begin vonden we dat nogal wat, maar we hadden nog een jaar om aan het idee te wennen.”

Een mix van stijlen

Anneke is visueel ingesteld en kon losgaan met de inrichting van het huis. “Ze heeft zelfs moodboards gemaakt, zodat ik kon zien hoe ze het in haar hoofd had. Dat werkte goed”, vertelt Bas. “Zelf hield ik me meer bezig met andere dingen, zoals de serre en dakkapel.” Het stel heeft de woning niet in één specifieke stijl ingericht, maar noemt het een mix van landelijk, industrieel en bohemian.

De lamp van schelpjes geeft een leuk effect op de muren

Anneke: “In het huis vind je hout, linnen en jute terug. In de woon- en zitkamer zijn die structuren gecombineerd met een donkerroze kleur. De muur achter de bank is roze, we hebben een roze lamp en ook een roze poef. Veel spullen hebben we nieuw gekocht, behalve een paar oude kasten en de salontafel. In ons vorige huis was dat het tv-meubel. Eén van mijn favoriete item is de lamp van schelpjes, bij de keuken. Die geeft met het licht aan zo’n leuk effect op de muren.”

Slaapkamers inrichten

De inrichting van de slaapkamers hebben ze aan de kinderen zelf overgelaten. Anneke en Bas verdeelden de kamers, waarna de tieners zelf mochten bepalen hoe het eruit kwam te zien. Wel hebben alle slaapkamers één ding gemeen: er hangen sfeerlichtjes aan de muur.

Lees verder onder de foto’s >>

Favoriete plekken in huis

Bas heeft een duidelijk antwoord op de vraag wat zijn favoriete plek van het huis is. “Dat is de tuin. Die mochten we ook zelf aanleggen en daarom hebben we voor veel groen gekozen. Vanaf de dakkapel loopt het regenwater via de afvoer naar de wadi in de tuin. De wadi vangt het water op en geeft dit vertraagd af aan de grond. Hierdoor vind je in de Wadi bijzonder planten en zorgt de vertraagde afgifte van water voor meer groen in de tuin. Door al dat groen zijn er ook vaak vogels in de tuin te vinden.”

Plannen voor de tuin

De tuin is groter dan je van te voren denkt. Achter de poort is nog een extra ruimte die bij de woning hoort. De buurman van Anneke en Bas heeft daar onder andere een moestuin met pompoenen aangelegd. “Deze ruimte is ingericht als chillplek voor de tieners met een vuurplaats en boomschors tegen het onkruid op de grond. Op dit moment wordt het ook tijdelijk gebruikt als opslagruimte voor hout voor een tiny house die we in de tuin willen bouwen. Daarvoor zijn de rioleringen en elektriciteit al aangelegd. Ideaal als de tieners daar met hun vrienden kunnen zitten.”

Lees verder onder de foto’s >>

Wonen in Dordrecht

Het gezin is blij dat ze nu in Dordrecht wonen. Hun vorige woning was in Zwijndrecht, maar Dordrecht stond als woonplaats ook op de wensenlijst. Vooral vanwege de kinderen. “In Dordrecht is zoveel meer te doen. Ze stappen op de fiets en rijden binnen een paar minuten overal naartoe. We zijn geen taxibedrijf meer, ze gaan nu lekker zelf op stap”, besluit Anneke lachend.

Oproepje

Ben jij trots op je huis en mogen we ook bij jou binnenkijken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet komen we langs!

Dit vind je misschien interessant:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Corine: ‘Om hier te wonen, moet je een alleenstaande vrouw boven de 50 zijn’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Corine: ‘Om hier te wonen, moet je een alleenstaande vrouw boven de 50 zijn’

Ga naar “Binnenkijken bij het Patriciërshuis aan de Wolwevershaven”

Binnenkijken bij het Patriciërshuis aan de Wolwevershaven

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39”

Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Delicatessenwinkel”

Medewerker Delicatessenwinkel

 • Van Pelt Delicatessen
 • Parttime
Ga naar “Leerkracht groep 1/2”

Leerkracht groep 1/2

 • Parttime
Ga naar “Tandartsassistent”

Tandartsassistent

 • Dentiz mondzorg Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Krantenbezorger (2-16 uur)”

Krantenbezorger (2-16 uur)

 • DPG Media
 • Parttime
Ga naar “Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin”

Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin

 • Randstad
 • Parttime