Zoveel procent van de Dordtse (sociale) huurders heeft eigenlijk een te laag inkomen om de huur te betalen

Door Lisanne Doff 21 juni 2019

Uit de laatst gepubliceerde Lokale Monitor Wonen 2019 blijkt dat best veel huishoudens die wonen in sociale huur eigenlijk een te laag inkomen hebben. Landelijk kan zo’n twaalf procent de woonlasten en andere noodzakelijke uitgaven niet betalen. Hoe zit dat in Dordrecht?

Deze zogenaamde corporatiehuurders hebben een te laag inkomen om woonlasten en noodzakelijke uitgaven te betalen en lopen dus een betaalrisico. De cijfers gaan over 2017, het meest recente jaar waar cijfers van zijn. Vooral in Flevoland zijn relatief veel huishoudens met een betaalrisico. Ook in Overijssel, Limburg en in de provincie Groningen ligt het aantal huurders met een betaalrisico hoog. In Zuid-Holland verschilt het enorm per gemeente.

Hoe zit het in Dordrecht?

In Dordrecht loopt 11,9 procent van de huishouders die in sociale huur wonen een betaalrisico, 1600 huishoudens. Dat is wel iets minder dan een jaar daarvoor (2016). Toen was het 12,5 procent, 1700 huishoudens. In 2015 was het nog 15,0 procent, dus er is een daling te zien. Ook landelijk is een dalende lijn te zien. In 2014 lag het landelijke percentage op 14,1 procent. Voor de crisis lag het gemiddeld rond de 8 procent.

Vergeleken met andere gemeenten

In Zwijndrecht loopt 9,2 procent een betaalrisico. Dat zijn 615 huishoudens. In Hendrik-Ido-Ambacht gaat het om 9,9 procent van de huishoudens met een betaalrisico. Dat komt neer op een aantal van 240. In Papendrecht lopen 295 huishoudens risico, dit is 8 procent. In Sliedrecht is het 9,1 procent en gaat het om 310 huishoudens.

Bekijk de cijfers per gemeente:

Betaalrisico

Huurders in een corporatiewoning zijn over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen aan woonlasten kwijt. Naast de kale maandhuur valt hier ook de energie- en waterrekening onder, net als de gemeentelijke heffingen. Twaalf procent houdt na betaling van deze lasten te weinig budget over voor voedsel, kleding en ‘sociale participatiekosten’: naar een sportclub kunnen, een keertje bezoek kunnen ontvangen of een (korte) jaarlijkse vakantie. Zij worden door de onderzoekers aangeduid als mensen met een betaalrisico: zij lopen het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen. Let op: dit is slechts een indicatie: huishoudens met een betaalrisico hoeven in feite geen financiële problemen te hebben.

Lees ook: 

Dordrecht stockfoto

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Dordrecht

We schreven eerder al over hoe je in Dordrecht aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat sa...
Huis te koop: Achterom 33 . Dordrecht, Foto 6 | Foto: Funda

Dit betaal je gemiddeld voor een huurwoning in Dordrecht

Is het einde van de stijgende huurprijzen al in zicht? Daar kunnen we kort over zijn: nope. Huurwebs...
Sociale huurwoningen in Dordrecht - indebuurt Dordrecht.JPG

Dit moet je doen voor een sociale huurwoning in Dordrecht

Nog altijd zijn er veel personen die niet realiseren dat ze wellicht in aanmerking komen voor een so...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.