Binnenkijken bij kunstenaar Peter van Loon die een speciale band heeft met Vincent van Gogh

Door Regina van Zee 10 februari 2019

Het huis heeft twee voordeuren, twee huisnummers en het is ook nog eens een Rijksmonument. Met zulke bijzondere kenmerken konden we hier natuurlijk niet aan voorbijgaan. 

De historie van dit pand met de naam De Vereniging aan het adres met dezelfde naam, gelegen in het lagere gedeelte bij de Groenedijk tussen de Noordendijk en de Stooplaan en aan de andere kant de Singel, is veelvuldig op internet terug te vinden.  Maar ook de bewoner van huisnummer 21, Peter van Loon, is geen onbekende in Dordrecht. Hij vertelt: “Ik ben beeldend kunstenaar en schilder aquarellen. Ik heb in het verleden exposities gehouden in Dordrecht en geef ook les in acryl- en aquarel schilderen. Maar vanwege omstandigheden hou ik mij de laatste maanden meer bezig met lijstenmakerij.”

De gehele benedenruimte is gevuld met zelfgemaakte schilderijen | Foto: Regina van Zee

 

Antieke kachel in ruil voor een aquarel

De huiskamer van Peter is warm kleurrijk ingericht, en niet in de laatste plaats door de vele eigen werken die aan de muren hangen. Het is tegelijkertijd zijn lesruimte. Wie er oog voor heeft, valt direct de mooie kachel op. Zo ging het ook bij Peter toen hij jaren geleden bij één van de buren was. “Ik kon de kachel meenemen in ruil voor één van mijn aquarellen”, vertelt hij. “Het was vroeger een kolenkachel, maar nu werkt hij op gas. Pas door een uitzending van EenVandaag over een kachelmuseum, ontdekte ik dat het een antiek exemplaar is”. En volgens internet is het een Faber Grandeur.

Vincent van Gogh

De glas-in-lood-ruit van de deur tussen hal en huiskamer is in originele staat gerestaureerd. Ook opvallend in de huiskamer is een beeld van het hoofd van Vincent van Gogh aan de muur. “Dat kwam op mijn pad in een bepaalde periode van mijn leven en ik had het gevoel dat ik hem mee naar huis moest nemen”, vertelt de ene kunstenaar over de andere. “En ik heb ook de brievenbundels van Van Gogh”, voegt hij eraan toe.

Het beeld van Vincent van Gogh dat voor Peter een belangrijke betekenis heeft, omdat het in een moeilijke periode van zijn leven op zijn pad kwam | Foto: Regina van Zee

 

Van slooppand naar Rijksmonument en echtscheidingen

Het pand staat op de lijst van Rijksmonumenten. “Het klinkt dan ook ongelooflijk dat de gemeente Dordrecht het ooit wilde slopen, en daar destijds erg resoluut in was toen er al nieuwe bewoners zoals Peter in woonden. Door het langslepende proces van protesten en de stress die het gaf bereikten wij, de bewoners van dit pand, het hoogste percentage echtscheidingen van dat moment.”

Het pand De Vereniging heeft 21 woningen die elk uit een beneden- en bovenverdieping met zolder bestaan. In 1875, nadat de bouw in 1864 was begonnen, waren het in totaal 42 speciaal voor arbeiders gebouwde woningen. Boven en beneden waren aparte woonruimtes met eigen voordeur en huisnummer en zelfs een tuin.

Ouderdomskwalen

Hoe mooi en interessant een monumentaal pand ook is, er komen helaas voor Peter nogal wat ouderdomskwalen bij kijken. De muur in de hal aan de achterkant heeft een optrekkend vocht-probleem. Maar een nog hardnekkiger probleem bevindt zich bij de achteringang van De Vereniging, een stuk grond wat ook Peter’s eigendom is vanwege de ligging van zijn woning. Door de onstabiele grond waarop het pand is gebouwd en omdat er veel over wordt gelopen, heeft Peter bijna jaarlijks te maken met verzakking ervan. Het gebied aan deze kant van het gebouw was ooit weiland. Er zou onder de grond in de zijtuin een drainagepomp voor de waterafvoer liggen, maar die is door de gemeente nooit (terug)gevonden. Peter gooit er iedere keer weer zand op om de grond op te hogen. Hij is nog steeds in contact met de WOZ over deze kwesties.

Het langgerekte pand De Vereniging. Peter woont hier op de hoek
Het doel van de bouw van De Vereniging destijds wordt hier verteld
De deur tussen voordeur en huiskamer met gerestaureerde glas-in-lood ruit
De benedenkamer met links de ingang naar de keuken
Voor een aquarel kreeg Peter deze antieke kachel van één van de buren in zijn bezit
De keuken beneden
Vanaf de voorkant in de kamer beneden heb je uitzicht op de voortuin en de Groenedijk
De trap naar de eerste verdieping. De muur heeft last van optrekkend vocht
Slechts een klein deel van de oorspronkelijke marmeren muur is er nog over in de hal naar de bovenverdieping
De achteringang van De Vereniging waar de grond regelmatig verzakt
De tegenwoordige achterdeur met het oude huisnummer 22

De kunstenaar

Schilderijen van Peter en meer informatie over hem kun je vinden op zijn eigen website en op Pinterest.

Wil je bij nog meer mensen binnen kijken? Dat kan!

Binnenkijken bij de oude Ambachtsschool waar Sara van Asdonck en Rick van der Bult gaan wonen

Het is er ijskoud en leeg, maar dit Rijksmonument uit 1918 heeft zoveel indrukwekkende historie dat ...

Binnenkijken bij: Liny Hordijk die na een gifschandaal rust vond aan het Vriesepark

Door de ontdekking van chemische verontreiniging van de grond in de Merwepolder, waar zij ruim twint...

Binnenkijken bij: Walter heeft hoogtevrees en woont op de bovenste verdieping aan de Oranjelaan

Walter durfde de eerste paar maanden die hij aan de Oranjelaan woonde, nauwelijks de galerij op naar...

adv.