Binnenkijken bij het Brugwachtershuis met 40 Maria beelden

Door Regina van Zee 16 december 2018

Jij hebt daar vast ook meerdere keren aan gedacht. Om eens de kans te krijgen om binnen te kijken bij één van de oorspronkelijke brugwachtershuizen aan de Prins Hendrikbrug. Het is óns gelukt!

Het momenteel in kerstsfeer gehulde brugwachtershuisje van brugwachter Teus is inmiddels een bezienswaardigheid, maar het huis van zijn buurvrouw Rieme de Jager aan de overkant is veel mooier.

Wantij naast het huis

De gevel van Riemes huis en die van de naaste buren ontgaat je niet als je over de Merwedestraat rijdt of loopt. Door de ligging van het pand word je aandacht er automatisch naar toe getrokken. Beide huizen werden in 1910 gebouwd voor de twee brugwachters die elkaar in dienst afwisselden. “De originele indeling van het huis”, zo vertelt Rieme, “bestond uit vier verdiepingen met een voor- en achterkamer op de begane grond, drie slaapkamers op de eerste verdieping en daarboven nog een zolder. Onder het huis bevond zich de werkplaats van Rijkswaterstaat.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Het terras ligt vlak naast het Wantij.| Foto: Regina van Zee

Sinds Rieme (van Friese afkomst), haar man (geboren in Groningen) en hun vijf kinderen er 10 jaar geleden kwamen wonen, hebben zij van de werkplaats een gezellige keuken gemaakt en daarnaast twee ruime woonruimtes laten aanbouwen. Die bevinden zich aan de kant van het Wantij met mooi uitzicht op de rivier en de Prins Hendrikbrug. “Hier beneden doe ik mijn werk als onder andere begeleidster bij rouw- en verliesverwerking”, zegt Rieme.

Maria en whisky

Het hele huis is warm en kleurrijk ingericht en staat van boven tot onder vol met verzamelobjecten. Terwijl haar man zijn sommige uit verre oorden (waaronder Japan) bemachtigde whiskyflessen bij elkaar heeft staan in een ouderwetse vitrinekast, staan de Mariabeelden van Rieme verspreid door het huis. Ze heeft er wel veertig. Rieme: “Ik vind ze mooi, Maria was een sterke vrouw. Dat prachtige grote, blauwe beeld komt uit Frankrijk en heeft duidelijk ooit lang geleden in een kerk of kathedraal gestaan.”

Rieme woont in het rechter brugwachtershuis. Er is ook een ingang direct naar de woonruimtes beneden. | Foto: Regina van Zee
De voormalige werkplaats is nu een ietwat retro ingerichte keuken. In het glas-in-lood-raam is ook een Maria afbeelding verwerkt. | Foto: Regina van Zee
Eén van de 40 Mariabeelden in de werkruimte. | Foto: Regina van Zee
Het Mariabeeld uit Frankrijk waar Rieme het meest trots op is. | Foto: Regina van Zee
De matruschka verzameling heeft een mooie plek op het dressoir. | Foto: Regina van Zee
De verzameling whiskyflessen van Riemes man staat in zijn Man Cave. | Foto: Regina van Zee
Mooi servies is één van de verzamelingen en staat naast de verbouwde doucheruimte beneden. | Foto: Regina van Zee
Zicht over het Wantij vanaf de Prins Hendrikbrug aan de kant van het brugwachtershuisje van Teus. | Foto: Regina van Zee
Het Wantij vanaf de hoek aan de voorkant van Riemes huis. | Foto: Regina van Zee

Nominatie voor gemeentelijk monument

Eerder dit jaar kon je gebouwen voordragen voor de status van gemeentelijk monument. Dit brugwachterspand is ook genomineerd en staat volgens Rieme op de tweede, maar volgens Dordrecht Onze Stad en blijkbaar definitieve uitslag op de vierde plaats. De meesten van jullie zijn het er in ieder geval over eens, dat dit prachtige pand op deze benijdenswaardige locatie een bijzondere status verdient.

Meer binnenkijken bij:

Vroegere woonkamer station Dordrecht

Binnenkijken bij de bovenste verdiepingen van Station Dordrecht

In ons Dordtse Mysterie vertelden we al dat we een kijkje mochten nemen op de bovenste verdiepingen ...
Kersthuis Dordrecht 2018

Gezellig! Het Kersthuis is open en zo ziet het er binnen uit + filmpje

Van alles wat met kerst te maken heeft, worden we vrolijk op de redactie. Daarom namen me direct een...

adv.