Binnenkijken bij Helenique die niet achter tralies wilde zitten toen ze naar Stadswerven verhuisde

Door Regina van Zee 17 maart 2019

De Ark van Noach zal je nog wel bekend in de oren klinken. Deze replica uit de Bijbel heeft daar tot 2016 gelegen, maar moest weg vanwege de nieuwbouw. Helenique Dijkstra, haar man Andreas en hun toen nog thuiswonende kinderen konden hun mooie hoekwoning al na ruim een half jaar betrekken.

Ze hadden niet veel inspraak tijdens de bouw, maar gelukkig wel enkele waar ze nog steeds heel blij om zijn. Zoals het traliewerk ter grootte van een raam in de buitenmuur van de tuin die zij liever verwijderd zagen. Helenique licht toe: “Omdat wij daar onze loungehoek wilden maken, vonden we een gesloten muur prettiger. Je hebt dan ook geen last van tocht en directe inkijk.” Ook voor de tweede verdieping in huis bedachten zij liever hun eigen indeling.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Uitzicht vanaf de tweede verdieping op rivier Beneden Merwede, de Maasstraat en in de verte de Merwedestraat. | Foto: Regina van Zee

Blokkendoos

Aan de buitenkant oogt het huis als een blokkendoos van drie woonlagen, maar van binnen is het allesbehalve saai. De grote warm ingerichte kamers en de hoge plafonds van 3.10 meter, hebben geen negatieve invloed op de akoestiek en het gevoel van knusheid. Helenique: “De hoge plafonds vinden wij heel mooi. Het huis heeft een plat dak dat tot nu toe geen problemen heeft gegeven wat betreft oververhitting in de zomer of lekkage door regen.” Bij binnenkomst stap je in een lichte en bijna Z-vormige hal met raam, toilet en trap naar boven. De huiskamer is vierkant van vorm met één groot raam en openslaande deuren naar de enige tuin, die ten opzichte van de voordeur aan de zijkant van het huis ligt. De open U-keuken met schiereiland, waar Helenique en haar man graag zitten tijdens het ontbijt, is aan de voorkant.

De tekst gaat verder onder de foto.

De huiskamer is groot met uitzicht op de tuin met loungehoek. Links boven de bank is een groot raam dat in combinatie met het hoge plafond voor veel en mooie lichtinval zorgt. | Foto: Regina van Zee

Jachthaven en parkeervergunning

Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en de badkamer. Wat opviel waren de extra brede deuren. Via een houten trap ga je naar de tweede verdieping en daar vind je aan de linkerkant de loungekamer, in het midden de open wasruimte en aan de rechterkant het gesloten kantoor waar Andreas op dit moment zit te werken. Hij is inkoper bij de BAM. Het uitzicht vanaf hier reikt via de Maasstraat tot op de Merwedestraat. Aan de overkant rechts is het Wantij. “Er zijn plannen van de gemeente voor een jachthaven op de hoek schuin tegenover ons,” vertelt Helenique. “Ook is ons, de bewoners van Stadswerven, de belofte gedaan om een brug te bouwen die ons verbindt met de Riedijkshaven waardoor het centrum sneller bereikbaar wordt. Tegelijkertijd is het zo dat, als die brug eenmaal een feit is, wij allemaal een parkeervergunning zullen krijgen om verkeersoverlast van stadsbezoekers te voorkomen. Verderop tussen de huizen in is een plein waar je nu nog vrij kunt parkeren.”

Ideale locatie en gezelligheid

Behalve de mooie ligging met uitzicht op de rivieren Wantij en Beneden Merwede en op de Riedijkshaven, zijn de N3, Villa Augustus en Kinepolis ook binnen redelijke rij- en loopafstand gelegen. Met de buren worden regelmatig barbecues en andere gezellige dagen georganiseerd. Helenique woont hier nog steeds met veel plezier.

Even binnenkijken…

 

Vanaf de Merwedestraat bereik je de Werf van de Biesbosch door via de Maasstraat gewoon rechtdoor te gaan. Het bruine huis rechts op de hoek is van Helenique
De hal met raam en voordeur rechts
De deur naar de woonkamer vanaf de hal. Links van de deur is de trap naar boven
Helenique gaat ons voor naar de eerste verdieping
Andreas in het kantoor op de tweede verdieping met achter hem prachtig uitzicht op het Wantij
Uitzicht vanaf de tweede verdieping op het huizencomplex links dat als eerste werd gebouwd in 2015 en op de Riedijkshaven in de verte
Vanaf de tweede verdieping kun je het plein zien waar nu nog gratis parkeren geldt
Een deel van de loungekamer op de tweede verdieping
De loungehoek in de tuin met de buitenmuur waarin oorspronkelijk een raam met tralies zou komen, maar die Helenique en Andreas tot hun opluchting konden laten dichtmetselen
De tuin heeft van buitenaf inkijk vanwege het open hekwerk. De ruimte boven de loungehoek is open met een puntdak
In de tuin met zicht op de woonkamer
De woonkamer met openslaande deuren naar de tuin en rechts de eethoek
Het deel van het Wantij waarvoor plannen zijn om het in een jachthaven te veranderen
Uitzicht op de Merwedestraat met rechts aan de overkant het brugwachtershuis waar wij al eerder op bezoek zijn geweest

adv.