Pech voor Dordtse starters: koopwoningen gaan ook naar pandjesbazen

Door Lisanne Doff 15 mei 2019

Dat het moeilijk is om in Dordrecht een geschikte huur- of koopwoning te vinden is algemeen bekend. De prijzen van koopwoningen zijn hoog, net als die van de huurhuizen. Ook lijkt het erop dat er (te) weinig aanbod is. Maar wist je al dat er ook koopwoningen direct naar pandjesbazen gaan die het vervolgens voor woekerprijzen verhuren?

Ook in Dordrecht zijn een hoop mensen op zoek naar een woning. De startersmarkt voor koopwoningen is daarbij geen uitzondering. Er wordt soms flink hoger geboden om een woning te scoren.

Starters vissen achter het net

RTL kwam met het nieuws dat steeds meer investeerders jagen op de (weinige) koopwoningen om er vervolgens (dure) huurwoningen voor de vrije sector van te maken. Veel starters vissen daardoor achter het net. Deze informatie bleek uit onderzoek en cijfers van het CBS waarbij van 7,5 miljoen woningen in 2017 bekeken is wat hun functie een jaar later was.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Pandjesbazen koopwoningen Dordrecht
Foto: RTL

Investeerder vs starter

Het grote ‘voordeel’ dat een investeerder heeft, zit ‘m in het feit dat deze dames en heren vaak een flinke portemonnee hebben. Dit zorgt ervoor dat ze ten eerste makkelijker hoger kunnen bieden, maar ook dat het bedrag vaak in één keer afgerekend kan worden. Een verkoper hoeft dan niet te wachten op goedkeuring van een bank/hypotheek van een starter, waardoor de deal snel gesloten kan worden.

Uitschieter

In Dordrecht valt het nog mee hoeveel koopwoningen in de vrije huursector terecht komen, maar grote uitschieter is het postcodegebied 3317 (Wielwijk). Daar ging het aantal huurwoningen van 2017 naar 2018 omhoog met 3,09%. Dit komt neer op 82 woningen die na de verkoop privaat werden verhuurd.

Maar… daar tegenover werden er in diezelfde periode 52 private huurwoningen een koopwoning. In deze wijk gaat het om 30 huurwoning die erbij kwamen. In vergelijking met steden, zoals Utrecht en Rotterdam, komen we er nog redelijk goed vanaf. Maar ook hier hebben we te maken met mensen met een dikke portemonnee, waar nauwelijks tegenop te bieden is.

Meer weten?

Wil je weten hoe het in jouw buurt is gesteld? Via de website van RTL Nieuws kun je je eigen buurt vinden.

Lees ook:

Huis te koop: Achterom 33 . Dordrecht, Foto 6 | Foto: Funda

Dit betaal je gemiddeld voor een huurwoning in Dordrecht

Is het einde van de stijgende huurprijzen al in zicht? Daar kunnen we kort over zijn: nope. Huurwebs...
Dordrecht stockfoto

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Dordrecht

We schreven eerder al over hoe je in Dordrecht aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat sa...
dordrecht A16/N3 luchtfoto dordrecht uitslag

Hier kun je checken of je in aanmerking komt voor huurverlaging

Attentie, attentie, mensen met een laag inkomen en een huur van boven de sociale huurgrens van €720,...

adv.