Je woning verduurzamen: deze subsidies zijn er in Dordrecht 

Lagere stookkosten door het verduurzamen van je huis; dat willen veel Dordtenaren waarschijnlijk wel! Jij ook? Dan is het goed om te weten dat de Rijksoverheid en gemeente Dordrecht je tegemoetkomen met subsidies. Kijk en leer!

Let op: sommige regelingen hebben een vervaldatum of worden stopgezet. Check daarom altijd nog de website van de Rijksoverheid of gemeente Dordrecht.

Woning isoleren

Heb je een goed geïsoleerd huis? Dan bespaar je volgens Milieu Centraal ongeveer 2.400 euro per jaar. Daar zeggen veel Dordtenaren geen ‘nee’ tegen! Bij deze verduurzaming kun je denken aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Subsidie vanuit de overheid

Vanuit de overheid kun je de zogenoemde ISDE-subsidie aanvragen voor je woning in Dordrecht. Je krijgt dan tot 15 procent van je kosten om te isoleren terug. Voordat je meteen een Dordts bedrijf belt om een afspraak te maken, is het goed om te checken of jouw huis aan alle voorwaarden voldoet.

ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie staat voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De regeling is speciaal voor Dordtenaren die hun huis willen verduurzamen. De ISDE-subsidie is er in eerste instantie voor woningeigenaren, maar ook verhuurders, woningcorporaties en VvE’s kunnen hier gebruik van maken. Meer weten over de regeling? Check het hier.

Meer subsidies

Ben je flink aan het klussen en wil je je woning op verschillende manieren verduurzamen? Dan is het goed om te weten dat het voordelig is om meerdere klussen binnen een jaar uit te voeren. Als voorbeeld: pas je vloerisolatie en spouwmuurisolatie toe binnen een jaar? Dan krijg je tot wel 30 procent van de kosten terug. Dat is meer dan dat je tussen deze twee ingrepen een paar jaar zou wachten.

Schuim wordt in een spouwmuur gespoten. | Foto: ANP

Zonneboilers

Misschien heb je weleens van een zonneboiler gehoord. Dit is een installatie op het dak van je woning die zorgt voor warm water met energie van de zon. Hierdoor neemt het energieverbruik onder de douche en in de keuken volgens Milieu Centraal met 50 procent af.

Subsidie voor zonneboilers

Als je een zonneboiler wilt, is het goed om te weten dat hier vanuit de Rijksoverheid subsidies voor zijn. Hoeveel geld je ontvangt, hangt af van het type. Gemiddeld krijg je tussen de 850 euro en 2.000 euro.

Belangrijk: je mag niet zomaar een zonneboiler aanschaffen, deze moet goedgekeurd zijn door de overheid. Hier vind je een lijst met alle goedgekeurde zonneboilers.

Warmtepomp

Wil je helemaal van het gas af? Dan is een warmtepomp een goede optie. Dit is een elektrische verwarming die ervoor zorgt dat jouw Dordtse stek lekker warm blijft. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: volledige elektrisch, hybride of een ventilatiewarmtepomp. Welke het meest geschikt is, verschilt per huis.

Subsidie voor warmtepomp

De hoogte van de subsidie hangt af van welk type warmtepomp je kiest. De bedragen variëren van 1.950 euro tot 5.100 euro.

Een combinatie van een cv-installatie met een warmtepomp. | Foto: ANP

Financiële regeling bij zonnepanelen

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Wel kan je je btw over de installatie en zonnepanelen zelf terugvragen. Je betaalt 21 procent btw over de panelen en de plaatsing ervan, dus de btw-teruggave kan aardig oplopen.

Zo zit het met de subsidie in Dordrecht

In Dordrecht is geen subsidie voor zonnepanelen. Wil je toch graag een steentje bijdragen aan het klimaat én geld besparen, dan kun je alsnog in zonnepanelen investeren. Ze betalen zichzelf uiteindelijk weer terug. Hier lees je meer over wat je moet weten over zonnepanelen in Dordrecht.

 • Zonnepanelen in Dordrecht: zo pak je dat aan

  Nederland staat in de top 10 van landen die het meeste stroom opwekken via zonnepanelen, blijkt uit recente cijfers van…

zonnepanelen
Foto: Facebook gemeente Dordrecht

VvE Energiebespaarlening

Samen met je VvE kun je ook aan de slag om jullie woningen te verduurzamen. Hiervoor kun je namelijk de VvE Energiebespaarlening aanvragen. Hiermee kun je tegen gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Denk aan isolatie van je gevel, dak of vloer en zonnepanelen. Meer informatie hierover vind je hier.

Subsidieregeling waterinitiatieven Hollandse Delta

De waterschap Hollandse Delta stelt een subsidie beschikbaar voor groene initiatieven rondom je eigen huis. Denk aan ’tegelwippen’, een regenwater opvangen in een regenton of het aanleggen van een groen dak. Je kunt 20 procent van je kosten terugkrijgen met een maximum van 5000 euro. Check de volledige subsidie hier.

Groen dak Dordrecht Interpolis sedumdak aanleggen subsidie basisschool
Een groen dak in Dordrecht. | Foto: indebuurt Dordrecht

Stimuleringsregeling Energiezuinig Wonen

Ben jij eigenaar van je woning, wil je duurzame aanpassingen doen in je eigen huis én ben je (of één van je medebewoners) jonger dan 76 jaar? Dan kom je in aanmerking voor de subsidieregeling van de Gemeente Dordrecht, de zogenaamde Stimuleringslening Energiezuining Wonen. Deze lening kan oplopen van 2.500 tot 25.000 euro! Wat voor duurzame maatregelen kun je treffen? Je woning isoleren, bijvoorbeeld. Check de volledige lijst hier.

Bekijk ook:

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “5 x bijzondere huizen die te koop staan in Dordrecht”

5 x bijzondere huizen die te koop staan in Dordrecht

Ga naar “Gaaf! Midden in het centrum wonen: de bouw van deze appartementen gaat bijna van start”

Gaaf! Midden in het centrum wonen: de bouw van deze appartementen gaat bijna van start

Aangeboden door Waltmann Makelaars

Johan van Beverwijck
Ga naar “Fundaparel: dit authentieke herenhuis in de binnenstad staat te koop”

Fundaparel: dit authentieke herenhuis in de binnenstad staat te koop

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Kwekkeboom Oven & Airfryer snacks van € 4,29 voor € 2,39”

Kwekkeboom Oven & Airfryer snacks van € 4,29 voor € 2,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht