Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huizenprijzen: ben je goedkoper uit in Dordrecht óf in de omliggende gemeenten?

Door Lisanne Doff 29 juli 2020

Het is een bekend gegeven: aan wonen in Dordrecht hangt een prijskaartje. Een flink prijskaartje om precies te zijn. Starters hebben heel wat centen nodig om een woning te bemachtigen en daarom vroegen we ons af: is het goedkoper om in Dordrecht óf in de omliggende gemeenten een huis te kopen? We vergelijken de huizenprijzen. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Om te beginnen kijken we naar de verkoopprijs in Dordrecht, aan de hand van cijfers van het CBS. Dordtenaren hebben in 2019 gemiddeld €237.100 neergelegd voor een bestaande koopwoning. Dat was in 2018 nog €218.900. Een verschil van €18.200! In de Drechtsteden lag de gemiddelde koopprijs eind 2019 op een bedrag van €268.000. Dat betekent dus dat er duurdere gemeenten in de omgeving liggen. Daar gaan we eens naar kijken. Zo ziet een gemiddeld koophuis voor een bedrag van €235.000 eruit.

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht

Als we Dordrecht met Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht vergelijken zien we dat Dordrecht het een stuk beter doet met de verkoopprijzen. In deze gemeenten lagen eind 2019 de gemiddelde verkoopprijzen tussen de €250.000 en €260.000. Zwijndrecht is nog het ‘goedkoopst’ met een bedrag van €252.200. Bij Papendrecht gaat het om €256.400 en in Sliedrecht s het gemiddelde bedrag €257.400.

Dit krijg je voor dat geld in Zwijndrecht:

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Hendrik-Ido-Ambacht

Maar dan hebben we het nog niet over Hendrik-Ido-Ambacht gehad, want dat is in de Drechtsteden de duurste gemeente. Voor een gemiddeld koophuis betaal je in Ambacht €319.500. Dit heeft onder andere te maken met de nieuwbouw, van bijvoorbeeld de Volgerlanden, van afgelopen jaren.

Dit krijg je voor zo’n 3 ton in Ambacht:

Hoeksche Waard

En dan hebben we ook nog de Hoeksche Waard: voor veel jongeren dé plek om naar uit te wijken. De Hoeksche Waard is geliefd bij gezinnen en van stadsdrukte is geen sprake. Ook zijn de huizen nét wat betaalbaarder dan in andere gemeenten. De gemiddelde huizenprijs in de Hoeksche Waard is €297.300, maar er is een verschil per gemeente. Zo is Oud-Beijerland een duurdere gemeente en Strijen en het zuidwesten van de Hoeksche Waard wat goedkoper. Hier vallen de Goudse Waard en Nieuw-Beijerland onder.

Dit krijg je voor de gemiddelde huizenprijs in de Hoeksche Waard/Heinenoord:

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Huizenprijzen in Nederland

De gemiddelde verkoopprijs van Nederland is in 2019 is toegenomen tot 308.000 euro. De gemeente Bloemendaal is de duurste gemeente. Voor een bestaande woning werd daar gemiddeld 832.000 euro betaald. Delfzijl is the place to be voor relatief voordelige woningen: vorig jaar werd in de Groningse stad gemiddeld 155.000 euro betaald. Volgens het CBS is dit de eerste keer sinds het begin van de meting (in 1995) dat de gemiddelde verkoopprijs boven de drie ton uitkomt.

Conclusie: wil je een betaalbare woning hebben? Dan ben je in Dordrecht (nog) aan het goede adres.

In kaart

In het kaartje hieronder zie je de gemiddelde verkoopprijs van alle gemeentes in Nederland:

Bekijk ook:

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare vrije sector huurwoningen op Funda staan

Een beschikbare huurwoning vinden in Dordrecht is niet zo eenvoudig. Er is nu eenmaal meer vraag dan...

Overlastmeldingen toegenomen: deze Dordtse wijken springen eruit

Iedereen vertoefde de afgelopen maanden veel thuis en buren leerden elkaar nog beter kennen. Maar ni...

Amsterdam versus Dordrecht: kijk en vergelijk deze huizenprijzen

Als je regelmatig op Funda kijkt, dan ben je bekend met de hoge huizenprijzen in Dordrecht. Maar als...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.