Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen voor een sociale huurwoning in Dordrecht

Door José de Jong 3 april 2019

Nog altijd zijn er veel personen die niet realiseren dat ze wellicht in aanmerking komen voor een sociale huurwoning in Dordrecht. Natuurlijk, er zijn wachtlijsten, maar het kan toch gunstig zijn je in te schrijven voor sociale huur omdat de prijzen vaak lager liggen (maximaal €720,42 netto per maand) en je in veel gevallen huurtoeslag kunt krijgen. Aan deze eisen moet je voldoen voor sociale huur in Dordrecht.

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Maximaal inkomen

Wil je in Dordrecht in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, dan moet je je inschrijven bij Woonkeus Drechtsteden. Hierbij zitten Trivire, Woonkracht 10, Woonbron, Tablis Wonen, Rhiant en Woningbouwvereniging Heerjansdam aangesloten. Je mag vanaf 1 januari 2019 per huishouden maximaal €38.035,- per jaar verdienen om je te kunnen inschrijven bij Woonkeus Drechtsteden.

Inschrijven bij Woonkeus Drechtsteden

Het inschrijven bij Woonkeus Drechtsteden is niet gratis: dit kost je eenmalig €31,70. Wil je ingeschreven blijven staan, dan betaal je per jaar €20,- aan verlengingskosten.

Hoe schrijf je je in en wat heb je nodig?

En zo kom je bovenaan

Maar hoe werkt het dan? Wanneer sta je bovenaan op de lijst? Het komt erop neer dat degene met de meeste punten het eerst in aanmerking komt voor een woning. Die punten worden berekend op verschillende manieren. Zo kijkt Woonkeus Drechtsteden hoe lang je ingeschreven bent op je huidige adres, waarbij elk jaar een punt oplevert. Per maand dat je ingeschreven staat bij Woonkeus Drechtsteden krijg je ook een punt. Mensen die nog weinig punten hebben opgebouwd, kunnen toch kans maken op een woning door middel van een loting. Hiervoor zijn diverse lotingwoningen aangewezen waarbij je door middel van een computersysteem kans maakt op een woning.

Passend aanbod

Diverse woningen zijn bij voorkeur beschikbaar zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie, zoals jongeren van 18 tot 22 jaar, ouderen vanaf 55 jaar of volwassenen vanaf 18 jaar. Ook kan je inkomen een invloed hebben op welke woningen beschikbaar voor je zijn. Er zijn woningen beschikbaar voor mensen die een zware zorgindicatie hebben. Verder is het aantal mensen in je huishouden een factor waar ze rekening mee houden. En sommige woningen worden aangeboden met een ‘nader te bepalen doelgroep’. In de onderstaande tabel zie je op welke woningen jij kans maakt.

Sociale huurwoningen Dordrecht - doelgroepen - indebuurt Dordrecht
Tabel: Woonkeus Drechtsteden

Hoe ziet een sociale huurwoning eruit?

Omdat er op Woonkeus Drechtsteden veel woningcorporaties hun huizen aanbieden, is het aanbod ook heel divers. Zo zijn er kleine appartementen in de binnenstad, maar ook complete gezinswoningen in een flat in bijvoorbeeld Sterrenburg. Er zijn veel wat oudere woningen, maar soms ook nieuwbouw. Verder verschilt het aanbod van jongerenstek tot seniorenwoning.

Sociale huurwoningen in Dordrecht - indebuurt Dordrecht.JPG
Foto: Google Streetview

Urgentie

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang. Vaak zijn er te weinig woningen om iedereen direct aan een huis te helpen. Als je toch dringend een andere woning nodig hebt, kun je urgentie aanvragen. Dit is wel een noodoplossing; je komt pas in aanmerking voor urgentie als je eerst alles zelf hebt geprobeerd om een oplossing te vinden.

Urgentie aanvragen

Urgentie kun je bijvoorbeeld krijgen als je alleenstaande moeder bent en zonder hulp op straat terecht komt. Heb je een huurcontract voor onbepaalde tijd bij één van de woningcorporaties van Woonkeus Drechtsteden en wordt deze gesloopt, dan val je ook onder de urgentieregeling. Wanneer je urgentie aanvraagt, besluit de urgentiecommissie of je hiervoor in aanmerking komt. Meer over urgentie lees je in de folder voorrangsregeling.

Wat als ik teveel verdien?

Het maximale inkomen dat een huishouden mag verdienen is €38.035,- per jaar. Toch kan het handig zijn om je in te schrijven, bijvoorbeeld als je verwacht dat je inkomen minder zal worden en je over een tijdje wel in aanmerking komt voor een sociale huurwoning in Dordrecht. Ook kunnen er dingen in je leven veranderen waardoor je wel ineens bent aangewezen op een sociale huurwoning. Door ingeschreven te staan, bouw je inschrijfpunten op en verhoogt je dus jouw kans op een woning.

Voor antwoord op al je vragen over sociale huur kijk je op de website van Woonkeus Drechtsteden.

Meer over wonen in Dordrecht

Vissershof nieuwbouw Dordrecht Dubbeldam - indebuurt Dordrecht

Dit is waarom Dordrecht zoveel dure woningen wil laten bouwen

Nieuwbouwhuizen in Dordrecht zijn de laatste jaren erg duur en vaak niet geschikt voor middeninkomen...
Nieuwbouwprojecten in Dordrecht - Valkzicht in Nieuw Land van Valk - indebuurt Dordrecht.jpg

Zoveel nieuwbouwwoningen in Dordrecht zijn geschikt voor middeninkomens

Huizen kopen, het lijkt tegenwoordig een drama. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank en het l...
Huis te koop - Houttuinen 2 - uitzicht - indebuurt Dordrecht

Toppunt van huizenjacht drama in Dordrecht: een garagebox als woning?

Dat de woningmarkt krap is, merk je aan alle kanten. Koophuizen verdwijnen binnen enkele dagen van d...

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare huurhuizen op Funda staan

Het is niet zo eenvoudig om een beschikbare huurwoning in Dordt te vinden. Er is nu eenmaal meer vra...
Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.