Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit kost een huis nu gemiddeld in Dordrecht

Door Lisanne Doff 16 september 2019

Vast niet verrassend: de waarde van woningen is flink gestegen, ook in Dordrecht. Dat is goed nieuws als je je huis gaat verkopen, maar minder voor de hoogte van je jaarlijkse belastingen. Een hogere woningwaarde betekent namelijk ook dat je meer belasting gaat betalen.

Gemiddelde woningwaarde in Nederland

Het gemiddelde koophuis is dit jaar in alle Nederlandse gemeenten meer waard geworden. Op 1 januari dit jaar was de WOZ-waarde van een gemiddelde woning in Nederland €248.000,- bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging in jaren, zo meldt het CBS.

WOZ-waarde in Dordrecht

In Dordrecht steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 8,1 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde WOZ-waarde is nu €187.000,-. In 2018 was dat nog €173.000,-.

WOZ-wat?

WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ-waarde gaat over alle woningen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. In de wet WOZ is bepaald dat het voor een aantal belastingen handig is als er gerekend wordt met één waarde voor een woning.

Zo wordt de waarde bepaald

De gemeente taxeert alle huizen op afstand. Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt één of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht, of die in een steekproef zijn geselecteerd. Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden, aldus de Rijksoverheid.

Hier kun je de WOZ-waarde van huizen in jouw buurt bekijken. En in het kaartje hieronder zie je hoe het met de rest van Nederland is gesteld op het gebied van WOZ-waardes:

Lees ook:

Luchtfoto Dordrecht 2010

Heel veel feitjes en weetjes over de woningmarkt in Dordrecht

Appartementen, rijtjeshuizen en villa's; we hebben ze allemaal. Om aan een huis te komen, is een hel...
Pandjesbazen koopwoningen Dordrecht verkocht

Dit betaal je nu gemiddeld voor een koopwoning in Dordrecht

Wie een huis in Dordrecht zoekt, moet daar steeds meer centjes voor neerleggen. NVM deed onderzoek n...
Dordrecht stockfoto

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Dordrecht

We schreven eerder al over hoe je in Dordrecht aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat sa...

Meer over

Wonen

adv.