Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare huurhuizen op Funda staan

Door Lisanne Doff 11 december 2018

Het is niet zo eenvoudig om een beschikbare huurwoning in Dordt te vinden. Er is nu eenmaal meer vraag dan aanbod. We schrijven regelmatig artikelen over wonen en kwamen erachter dat er best veel huurhuizen op Funda worden aangeboden. Maar toen we beter keken, bleek dat die huizen wel vermeld staan maar ze helemaal niet beschikbaar zijn! 

Daarom zijn we voor jullie op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: waarom worden er zoveel niet-beschikbare huurwoningen op Funda aangeboden?

Helaas

Een handige tool om het aanbod van koop- en huurhuizen te checken, is Funda. Het lijkt alsof er een groot aanbod aan huurwoningen is. Maar helaas. Als je goed kijkt, staan er een aantal woningen al onder optie. Iemand was je dus al voor. Of is er helemaal niets beschikbaar. Hele wooncomplexen in de stad staan vermeld, maar vaak staat er een kort zinnetje onder met de tekst ‘Geen beschikbare woningen in dit complex’. Huh, hoe kan dat?

Verhuurmakelaars

We belden met een aantal verhuurmakelaars om te vragen hoe dit kan. Voor een plek op Funda moet elke verhuurmakelaar per jaar een bepaald bedrag betalen. Aangezien er veel verloop is in de verhuur van de woningen is het heel lastig om steeds de plekken op Funda weg te halen en er weer opnieuw op te zetten.

Betalen

Ons werd ook verteld dat er voor elke nieuwe plaatsing een bedrag betaald wordt. Dus de verhuurmakelaars laten de plaatsingen met de wooncomplexen gewoon staan en veranderen alleen het huidige aanbod als het nodig is. Dus als je een zoekopdracht doet op Funda komen al die wooncomplexen naar boven, maar is er maar weinig van beschikbaar. Hoe vervelend is dat?!

Niet de eerste plek

Daarnaast is Funda niet de eerste plek waar het aanbod vrijgekomen huurwoningen op komt te staan. De meeste kantoren gebruiken een lijst met geïnteresseerden die aangegeven op zoek te zijn naar een huurhuis in Dordrecht. Daarom kun je het beste je inschrijven bij verschillende kantoren.

Schaars

Vanuit de verhuurmakelaar snappen we de reden maar voor de gebruiker, wij Dordtenaren die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek, is het gewoon heel vervelend. Er heerst al een enorme schaarsheid en je bent blij als je minimaal één beschikbare woning kunt vinden. Zeker als de druk toeneemt vanwege jouw persoonlijke situatie en je niet lang de tijd hebt om een nieuw onderkomen te vinden.

Wat is jouw ervaring?

De huizengekte is nu een hot item, zowel in de koop- als in de huursector. We willen daar op indebuurt wat meer aandacht aan besteden. Daarom zijn we benieuwd naar jouw ervaring op het gebied van huren in Dordrecht. Tegen welke praktische problemen loop je aan en hoe lang ben je al bezig met het zoeken naar een geschikte woonplek? Laat het ons weten!

Meer wonen:

Wietse woonde als laatste bewoner in Station Dordrecht + oude foto’s

Wietse van der Hoek woonde als kleine jongen van 1980 tot en met 1986 in het mooie, grote Station Do...
Huis te koop: Piersonstraat 47 Dordrecht, Foto 1 | Foto: Funda

5 x woningen in Dordrecht waar de architect losging

Je hebt van die huizen die nét even anders zijn dan anders. Bijvoorbeeld omdat er een enthousiaste a...

Meer over

Wonen

adv.