Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: dit kun je nu kopen in Dordrecht met een modaal inkomen

Door Lisanne Doff 9 augustus 2020

Het is nog steeds kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt. Uit een nieuw onderzoek van de Hypotheker blijkt dat een geschikte woning vinden het afgelopen jaar nog moeilijker is geworden voor huizenkopers met een modaal inkomen. Tijd om dit te testen: dit kun je als single of als stel met een modaal inkomen nu kopen in Dordrecht. 

Dit jaar zijn de huizenprijzen in onze regio weer flink gestegen. Huizen zijn nu gemiddeld 13,6 procent (!) duurder ten opzichte van een jaar eerder. Dat de prijzen zo kunnen stijgen komt onder meer door de krapte op de woningmarkt. Er staan – afgezet tegen het aantal woningzoekers – weinig huizen te koop. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Dordrecht is €237.100. Dat was eind 2018 nog €218.900, een verschil van meer dan €18.000!

Eenverdiener

De Hypotheker heeft gekeken wat de kansen zijn op de huizenmarkt voor singles en alleenstaande met een modaal inkomen (het inkomen dat het meest voorkomt). In onze provincie maak je als eenverdiener nog maar 3 procent kans op een woning. Een huis kopen als alleenstaande is dus bijna niet te doen.

Laten we het toch proberen. In 2020 is het modale inkomen vastgesteld op €36.500,- per jaar. Als alleenstaande kun je – met dit inkomen –  een hypotheek krijgen van ongeveer €169.000,-. Op dit moment staan er dertien huizen in Dordrecht te koop die binnen dit bedrag vallen.

Wat staat er in Dordrecht te koop voor dit bedrag?

Gelukkig ben je in Dordrecht dus niet kansloos als je voor dit bedrag een huisje wilt kopen. Wel is het bijna onmogelijk om een rijtjeshuis te vinden. De meeste woningen met deze prijzen, zijn appartementen. Dit kun je bijvoorbeeld in Dordrecht kopen als alleenstaande met een modaal inkomen:

Bellevuestraat 59

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Van Blanckenburgstraat 27

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Tweeverdieners

Maak je meer kans als je met zijn tweeën bent? Het slagingspercentage voor stellen ligt inderdaad iets hoger. De kans dat je een woning vindt in onze provincie is 27 procent. De Hypotheker gaat in het onderzoek voor tweeverdieners uit van een modale inkomen van €61.000,-. Met dit bedrag kun je een hypotheek krijgen van zo’n €297.000,-.

Wat staat er voor dit bedrag te koop in Dordrecht?

Omdat de huizenprijzen in Dordrecht net iets lager liggen dan in de omliggende gemeenten, is er meer keuze voor tweeverdieners. Maar omdat Dordrecht zo populair is en er ook stellen uit andere gemeenten naar onze stad verhuizen, is de concurrentie ontzettend groot. Maar houd vol! Want er komen bijna iedere dag nieuwe huizen op de markt. Op het moment van schrijven staan er meer dan 70 woningen van deze prijs of daaronder te koop. In Dordrecht kun je als tweeverdieners bijvoorbeeld dit huis in Stadspolders kopen:

Maaskant-erf 6 

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Of deze woning in Sterrenburg

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

De conclusie

Vanwege de grote concurrentie blijft het moeilijk om een huis te vinden. Omdat de huizenprijzen ook in Dordrecht blijven stijgen, zal dit er voor de komende tijd niet goed uit zien. Maar als we het van de positieve kant bekijken, is Dordrecht één van de steden met de meeste kansen voor alleenstaanden én tweeverdieners.

Bron: De Hypotheker

Meer over wonen:

Pandjesbazen koopwoningen Dordrecht verkocht

Huizenprijzen: ben je goedkoper uit in Dordrecht óf in de omliggende gemeenten?

Het is een bekend gegeven: aan wonen in Dordrecht hangt een prijskaartje. Een flink prijskaartje om ...
Nieuwbouwhuizen nieuwbouwproject - Hendrik Ido Ambacht - De Laantjes fase 2 Type Duyvenvoorde

Unieke kans: de bouw van dit nieuwbouwhuis start in oktober en je kunt hem nog kopen!

Ontbijten met uitzicht op twee schattige slootjes, wandelen door een sprookjesachtige perentunnel of...

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare vrije sector huurwoningen op Funda staan

Een beschikbare huurwoning vinden in Dordrecht is niet zo eenvoudig. Er is nu eenmaal meer vraag dan...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.