4.000 woningen erbij in Dordrecht? Volgens deze professor kan dat zo

Door José de Jong 10 april 2019

De woningmarkt kookt over: jongeren, starters, doorstromers en ouderen kunnen bijna geen woning meer vinden. De gemeente Dordrecht wil daarom de komende jaren 4.000 woningen bouwen. Wij vragen ons af: HOE DAN??!! Gelukkig heeft professor Peter Boelhouwer een paar goede ideeën.

Peter Boelhouwer is hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft en voorzitter van het Architectuurpunt Zoetermeer. Boelhouwer heeft allerlei ideeën om op korte termijn meer woningen te bouwen in Zoetermeer en in de rest van Nederland. Hij besprak deze ideeën tijdens een informatieavond van het Architectuurpunt in het stadhuis een paar weken geleden.

Wij hebben de beste ideeën op een rijtje gezet en leggen je uit hoe dat in Dordrecht zou kunnen werken.

Pagina 1 / 11
⟵ swipe swipe ⟶

Bouwen op nieuwe plekken

Zelfbouw Grote Hondring Basisschool De Driehoek - indebuurt Dordrecht
De voormalige basisschool De Driehoek aan de Grote Hondring | Foto: Google Streetview

Volgens Boelhouwer moeten we gaan bouwen op plekken waar nu nog geen woningen staan. We zien dat terug in project Troelstrahof waar er zelfbouwkavels beschikbaar zijn. Maar ook op kleinere beschikbare locaties komt nieuwbouw. Denk aan de Grote Hondring in de wijk Sterrenburg, waar na de sloop van de school De Driehoek ruimte is vrijgekomen voor zelfbouw. Of aan Iepenlaan in Dubbeldam, waar de gymzaal is afgebroken en gebouwd wordt.

Via onze website en nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle nieuwbouwprojecten in de stad.

Bouwen in bestaande straten

Wonen nieuwbouw perkjes - indebuurt Dordrecht
Hier aan de Tweelingenstraat is bijvoorbeeld nog ruimte | Foto: Google Streetview

Bestaande bewoners zitten er wellicht niet echt op te wachten, maar toch: meer woningen in één straat bijbouwen. Soms zijn er stroken of plantsoentjes waarmee niet zoveel gebeurt. Deze ruimte kan benut worden om woningzoekenden een plek te bieden.

Oud maakt plaats voor jong

Patiowoningen Wilgenwende wonen nieuwbouw - indebuurt Dordrecht
Nieuwbouw Patiowoningen | Foto: Wilgenwende

Zodra de kinderen de deur uit zijn, blijven (alleenstaande) ouders vaak in hun eengezinswoning wonen. Want waarom zou je weggaan? De huur of hypotheek is prima te betalen, je wilt niet uit je vertrouwde omgeving weg én je kunt toch geen nieuw huis vinden. Terwijl er (jonge) gezinnen zijn die met smart op zoek zijn naar een huis met genoeg ruimte.

Een oplossing zou kunnen zijn dat er ouderenwoningen in bestaande wijken en straten bijgebouwd worden. Zo hoeven ze niet op een hele andere plek binnen of buiten de stad te gaan wonen en maken ze daarmee plek voor andere Dordtenaren. Een voorbeeld hiervan zijn de nieuwe patiowoningen in de wijk Wilgenwende.

De lucht in

Voorbeelden van 'de lucht in bouwen' in Den Haag en Delft

Is net een deel van de flats aan de Kilwijkstraat afgebroken, gaan we beginnen over nieuwe hoogbouw. Maar hoogbouw hoeft helemaal niet lelijk te zijn, laat Boelhouwer in zijn presentatie zien. In steden wereldwijd worden flatgebouwen op elkaar gestapeld. Dit wordt vaak als onaantrekkelijk gezien, maar er zijn voorbeelden van hele gave woonlocaties met moderne architectuur in combinatie met groene parken.

Tijdelijke woningen

Heijmans One

Flexwoningen zijn tijdelijke huurhuizen van rond de 700 euro per maand. Ze zijn voor een eenpersoonshuishouden en worden geplaatst op terreinen die nu leeg staan. Voordeel is dat je heel snel een tijdelijk en tof onderkomen kan neerzetten voor één persoon en dat onbenutte ruimte gebruikt wordt. En het is nog betaalbaar ook. In Dordrecht zien we nog geen flexwoningen. Een goed voorbeeld zijn de zogenaamde Heijmans One woningen.

Tiny houses

Wikkelhouse Stayokay Dordrecht tiny house - indebuurt Dordrecht
Het Wikkelhouse van Stayokay Dordrecht | Foto: indebuurt Dordrecht

Tiny houses zijn hele kleine woningen van nog geen 25 m2. Het is een soort luxe caravan waarmee je meestal in een groene omgeving woont en je lage vaste lasten hebt. Voor een tiny house betaal je ongeveer 80.000 euro. Vaak worden ze op lege (bouw)terreinen of stukken grond geplaatst. Volgens Boelhouwer een goed alternatief naast de reguliere bouw. Hostel Stayokay Dordrecht heeft drie minihuisjes staan middenin de Biesbosch.

Friends contracten

Foto Funda woningsproblemen friends contracten - indebuurt Dordrecht
Waarom deze 7-kamerwoning aan de Coloradoring niet delen met vrienden? Foto: Funda

Samen met je vrienden een huis kopen, dat is het idee achter ‘friends contracten’. Waarom zou je één huis voor jezelf houden terwijl er nog wat kamers over zijn die je prima kunt delen met anderen? Wel goed om van tevoren te bedenken met wie je dit aandurft. Maar waarom geen woningen delen en de ruimte optimaal benutten?

Kantoortorens ombouwen

ING-kantoor Dordrecht verbouwing huizen - indebuurt Dordrecht
Foto: Google Streetview

Gelukkig zien we het steeds vaker dat leegstaande kantoorpanden omgebouwd worden tot woontorens. Voorbeelden zijn het kantoorpand aan de Kilwijkstraat en de kantoren van ING.

Woongroepen

Manege De Randhoeve - indebuurt Dordrecht
Foto: Funda

Volgens de professor neemt wonen in groepen en zorgen voor elkaar de komende jaren toe. Woongroepen kunnen ontstaan vanuit een gedeelde interesse. Denk aan de liefde voor paarden. Op het terrein of in de buurt van een manege kunnen bewoners samen met de paarden wonen en voor elkaar en de dieren zorgen. Manege Randhoeve staat bijvoorbeeld te koop.

De bedoeling van woongroepen is dat je meer je buurtgenoten opzoekt. Zowel op het gebied van gezelligheid, buurtvoorzieningen, sociale controle en hulp bij bijvoorbeeld boodschappen doen, oppassen of zorg. Waar je dit in Zoetermeer terugziet is het Woongroep Opteiland in Sterrenburg of Woongroep Oude*R*landshoek in Stadspolders.

Knarrenhofjes

Wonen Zoetermeer
Knarrenhofje Zwolle

Wat een grappige naam is dit: knarrenhofjes. Gezellige woonhofjes waar krasse knarren met elkaar kunnen wonen. Allemaal in een eigen woning maar er wel voor elkaar zijn. Een veilige woonplek waarbij je elkaar helpt en de gezelligheid op kunt zoeken. Eigenlijk zijn het de de Lenghenhofjes en Arend Maartenzhof 2.0.

Splitsen van woningen

Branco 12 Dordrecht - Meer woningen in Dordrecht woning splitsen - indebuurt Dordrecht
Foto: Funda

Een huis opdelen en gebruiken voor twee alleenstaanden, stellen of gezinnen. Soms kunnen we met minder ruimte toch prettig wonen en hoeven lege kamers niet ongebruikt te blijven. Eén adres wordt door minimaal twee gebruikt waardoor er opeens veel meer woonadressen bij komen in de stad.

Misschien vind je dit ook wel interessant:

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare huurhuizen op Funda staan

Het is niet zo eenvoudig om een beschikbare huurwoning in Dordt te vinden. Er is nu eenmaal meer vra...

Dit Dordtse nieuwbouwproject gaat binnenkort in de verkoop

In de wijk Krispijn start op 11 april 2019 de verkoop van 51 nieuwe woningen. Het project heet Thuis...
Vissershof nieuwbouw Dordrecht Dubbeldam - indebuurt Dordrecht

Dit is waarom Dordrecht zoveel dure woningen wil laten bouwen

Nieuwbouwhuizen in Dordrecht zijn de laatste jaren erg duur en vaak niet geschikt voor middeninkomen...
Pagina 1 / 11
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuwbouw Wonen

adv.