Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ria is coupeuse: ‘Ik denk dat ik wel duizenden kledingstukken in mijn handen heb gehad’

Aangeboden door Bahlmann Mode 30 november 2020

Coupeuse, wat is dat? Die vraag krijgt Ria van Gasteren vaak als ze vertelt wat haar werk is. Al bijna dertig jaar maakt ze de kleding van Bahlmann Mode passend voor klanten. “’s Avonds denk ik hé jammer, het is al weer vijf uur.”

Je kunt zeggen dat werken met naald en draad in Ria’s genen zit. “Ik doe dit al sinds mijn zeventiende. Mijn moeder gaf naailes. Als kind maakte ik al kleding voor mijn poppen. Ik volgde een opleiding tot coupeuse en merkte dat deze hobby mij goed lag.”

‘Voor je het weet ben je 62 jaar jong’

Ze begon haar carrière in haar geboorteplaats Culemborg, waar ze in een modezaak werkte. “Toen in verhuisde naar Dordrecht, bleef ik in zulke zaken werken en dat doe ik nu nog steeds. Voor je het weet ben je 62 jaar jong”, zegt ze grappend. “Ik voel me nog 45. Ik ben nog lekker actief en heb het naar mijn zin. Dan blijf je jong. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een slechte dag, ik ook, maar ik moet nu nog niet denken aan mijn pensioen.”

Onder het genot van een cappuccino

Tijdens haar werk maakt ze de modecollecties bij Bahlmann passend voor de klanten. “We merken dat klanten speciaal hiernaartoe komen omdat we een eigen atelier hebben”, vertelt ze. “Kleine veranderingen zoals het inkorten van een broek, schoudervullingen inzetten of knopen verzetten, doen we direct terwijl de klant geniet van een kopje koffie, cappuccino of thee.”

Je kunt verder lezen onder de foto.

Bahlmann Mode coupeuse atelier
Foto: Bahlmann Mode

Verrassingen

Haar werk varieert van een broek of mouw inkorten tot het innemen van de taille. “Het is meer dan het korter maken van een broek. Het kledingstuk moet er in feite hetzelfde uitzien, maar dan passend. Klanten hebben vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Dit is veel werk. Als je de voering losmaakt kom je wel eens verrassingen tegen. Maar met 45 jaar ervaring weet ik het altijd op te lossen. Soms denk je jeetje, dit wordt een klus. Wanneer je er mee bezig valt het vaak mee.”

Geheim van het vak

De coupeuse bewaart altijd de stukjes die ze van de kledingstukken afknipt. “Dan zien de dames wat er gebeurd is. Wanneer ze zien dat het goed past, vragen ze me hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Maar dat is het geheim van het vak”, zegt ze lachend. “Dan zijn ze o zo blij. Elke keer als een kledingstuk af is brengt dat mij ook voldoening. Ik denk dat ik wel duizenden kledingstukken in mijn handen heb gehad. Als ik kijk wat ik doe in een week, denk ik: dat heb ik toch wel gefixt. Daar ben ik best wel trots op.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bahlmann Mode. Meer over Bahlmann Mode ontdekken?

Bahlmann Mode kledingwinkels

Geopend09:30 - 17:30

Voorstraat 352, Dordrecht

Bekijk meer:kledingwinkels

Ook leuk:

Yvonne Wooldrik Bahlmann Mode personal shopping shopper winkelen op afspraak Dordrecht Voorstraat dameskleding

Yvonne is personal shopper: ‘Staat iets niet, dan zeg ik dat gewoon eerlijk’

"Goh wat doe jij voor werk?" "Stylen", kan de Dordtse Yvonne Wooldrik daarop antwoorden. Hoe tof is ...

adv.