Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kruistocht voor een verantwoorde spijkerbroek: hier koop je duurzame jeans in Dordrecht

Door Konnie van Sluys 21 november 2020

Geen kledingstuk zit zo lekker als een goed ingedragen jeans. In mijn vrije tijd ben ik dan ook uit te tekenen in dit kledingstuk. Mijn kledingkast bevat: één Lee Green, gekocht in Antwerpen, één tweedehands Costes, gekocht bij Preloved Fashion in Dordrecht, een ‘damesachtige’ van Gerry Weber en een stretchy donkerblauwe.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Echte denim-lovers

Konnie met haar dochters in jeans. | Beeld: Konnie van Sluys

De laatste twee zijn wat netter, ik combineer die met een jasje of mooie blouse. Dan ligt er in mijn tuinhuisje nog een oude van V&D die bedoeld is voor tuinieren en klussen en die vol zit met verfspetters. Ik zit daarmee aardig op het gemiddelde van alle Nederlanders, die 5,4 spijkerbroeken in de kast hebben liggen. Wij zijn een land van echte denim-lovers en er is hier zelfs een opleiding denim-developer*. Maar waar koop je nu duurzame jeans in Dordrecht? Daarover lees je meer in dit artikel.

Duurzaamheid

Duurzame nieuwe jeans. | Foto: Konnie van Sluys

Helaas zit het met de duurzaamheid en verantwoorde productie van de spijkerbroek helemaal niet goed. De gebruikte katoen is het meest vervuilend geteelde niet-eetbare gewas te wereld. Er wordt ruim gebruik gemaakt van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie van de planten. Per spijkerbroek is 10.000 liter water nodig, dat staat gelijk aan 200 dagen 6 minuten lang douchen. Ook komt er 32 kilo CO2 vrij bij het maken van een exemplaar, dat is hetzelfde als 150 kilometer autorijden*. Biologische katoen is beter op alle punten, behalve dat hiervoor nog meer water gebruikt wordt.

Daarbij komt dan het verven van de spijkerbroek. Hiervoor wordt de verfstof Indigo gebruikt die in verschillende wassingen moet worden aangebracht en erg vervuilend is. De blauwe rivieren in China laten zien dat het met de waterzuivering bepaald niet goed zit. Gebleekte of stonewashed jeans komen tot stand door het gebruik van sterke bleekmiddelen en gemalen steengruis, dat daarna weer uit de broeken gewassen moet worden. Dit wordt vaak door arbeiders gedaan die onvoldoende beschermd zijn met speciale werkkleding en maskers en afzuiginstallaties, want ja dat kost allemaal geld. Maar, er is verandering op komst en jij als consument kunt hier aan bijdragen.

Sustainable jeans kopen in Dordrecht

C&A. | Foto: Konnie van Sluys
C&A duurzame spijkerbroek. | Foto: Konnie van Sluys
C&A duurzame jeans. | Foto: Konnie van Sluys

 

In Dordrecht zijn op heel veel plekken spijkerbroeken te koop. Er zijn speciaalwinkels, algemene kledingwinkels en grootwinkelbedrijven en allemaal verkopen ze jeans. Maar hoe weet je nou of die jeans verantwoord voor mens en milieu gemaakt is? Er bestaan gelukkig een aantal merken die 100% duurzaam en GOTTS* gecertificeerd zijn: Mud jeans, Monkee Genes, Lee Green, Tommy Jeans (sustainable style), Kuyichi, G-Star, Cheap Monday, Nudie jeans, Brand Mission, Eco van Only, Eco van Acne en Kings of Indigo.

Dan zijn er die ik maar even ‘goed op weg’ noem. Bijvoorbeeld de Hema gebruikt 100% duurzaam ingekochte katoen voor haar kleding. H&M heeft een spijkerbroek die gemaakt is van hergebruikte denim in de Redesign collectie en de Green label collectie. Beide heb ik niet in H&M Dordrecht kunnen vinden.

Wèl in Dordrecht te koop: de Tommy Jeans bij Stones Jeans, Vriesestraat 118-120 en een duurzame Respose AMS kinderspijkerbroek bij Kind zo blij op de Voorstraat 302 en de C&A Wear the Change broek, voor maar 29 euro. Wat altijd voordelig en duurzaam is, is om je spijkerbroek tweedehands te kopen. Dordtse vintage kledingzaken als de Reshare Store, Preloved Fashion en Opnieuw&Co barsten van de mooie jeans, soms nog met de kaartjes er aan. Het is even zoeken naar de juiste maat, maar daar helpen de verkopers je graag bij.

Nog meer verandering

Foto: Konnie van Sluys
Tweedehands jeans. | Foto: Konnie van Sluys

 

Het mooiste zou zijn als alle jeans verantwoord geproduceerd zou. Hier wordt wereldwijd aan gewerkt. Want het gaat om de hele keten, dus ook om de tussenhandelaren de in- en verkopers. Er worden afspraken gemaakt en vastgelegd over arbeidsomstandigheden, betere materialen, verfstoffen en productieprocessen. Zo gebruikt Levi’s nu infrarood laser om ‘slijtplekken’ in jeans te maken. Maar het belangrijkste is toch: gaan wij consumenten het kopen, is het betaalbaar en verkrijgbaar. Daar is wel een slag te maken. Uit onderzoek bleek dat meer dan 50 procent van de mensen, na voorlichting, bereid is te letten op de duurzaamheid van hun aan te schaffen jeans.*

Bronnen: hetkanwel.nl ,  de Verborgen Impact (boek),  onderzoek ABN/AMRO 2019, Trouw Robin van Wechem

Bekijk ook:

Tweedehands, tweede kans: deze tweedehands kledingwinkels in Dordrecht wil je checken

Konnie is gastredacteur bij indebuurt Dordrecht en schrijft ook voor wijkkrant De Nieuwe Dubbeldamme...

Zo zit dat: hadden we echte Dordtse klederdracht?

Als je het hebt over klederdracht of streekdracht zullen veel van jullie direct denken aan Volendams...

Dordtse kleding van vroeger en nu: een ‘dure’ jurk van 26 gulden en meer feitjes

Als je bedenkt wat kleding voor je betekent, dan zal dat voornamelijk zijn: er leuk uit zien, lekker...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.