Dit is waarom lunchroom Den Witten Haen en winkel Aan de Groene Markt er toe doen

Aangeboden door Lunchroom Den Witten Haen 15 november 2017

Den Witten Haen aan de Groenmarkt heeft zich in twaalf jaar tijd neergezet als een horecabedrijf en creatieve werkplaats met winkel die er toe doen.

Het complex Schefferstaete aan de Groenmarkt bestaat uit vier rijksmonumenten. Stap je de majestueuze hal binnen om rechtdoor te lopen naar lunchroom Den Witten Haen, dan passeer je eerst een winkel. Maar daarover straks meer.

den witten haen

Opgewekt geroezemoes

We schuiven eerst aan bij bedrijfsmanager Corine Zwang. Vrijwel alle tafels in de ruime lunchroom zijn bezet en er klinkt dan ook een opgewekt geroezemoes. Je kunt zien dat het personeel er veel aan is gelegen om de gasten zo goed mogelijk te bedienen. “De meesten in de bediening en in de keuken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt”, legt Corine uit. “De collega’s hier aan de Groenmarkt werken alweer een tijdje samen en zijn een hechte groep collega’s geworden. Ze hebben een grote inzet en draaien in feite mee als in ieder ander restaurant.”

witten haen

Toppers blijven

De lunchroom kookt zoveel mogelijk met biologische producten en heeft een menukaart die mee wisselt met de seizoenen. “Toppers blijven echter op de lunchkaart”, weet Corine. “De lekkere uitsmijters houden we erin en ook klassiekers als kroketten met mosterdmayo op biologisch brood. Maar we zijn inmiddels ook bekend om onze high tea. Er is altijd vers gebak en koekjes worden hier ter plekke gebakken.”

Bij Den Witten Haen komen ook veel ouders en grootouders met kleine kinderen. Er is namelijk een heerlijke speelhoek waar de kleintjes zich prima vermaken als hun ouders iets verderop aan tafel zitten. “We hebben er hier heerlijk de ruimte voor”, zegt Corine. “Ik hoor vaak ouders zeggen: dat heb je niet veel binnen Dordrecht.”

Sfeervolle zalen

Het monumentale pand aan de Groenmarkt heeft een aantal sfeervolle ruimten die geschikt zijn voor ontvangsten en recepties. Maar er zijn ook prachtige zalen voor bijeenkomsten en vergaderingen.

witten haen

Aan de Groene Markt

Bianca Fransen is coördinerend werkbegeleider in de winkel Aan de Groene Markt, die vooraan in het Schefferstaete-pand aan de Groenmarkt zit. Onder het motto Van prullen naar Spullen maken en verkopen de medewerkers life style producten van recycle materialen. “Denk aan kussens, knuffeldieren, tassen en nog veel meer”, somt Bianca op. “Wát er wordt ontworpen en gemaakt hangt af van de materialen die we aangeboden krijgen. Die knuffeldieren zijn bijvoorbeeld gemaakt uit oude dekens.”

‘Van Prullen naar Spullen’

Er is ook samenwerking met andere leveranciers in de stad. Bianca wijst naar een lampencollectie. “De leuke gekleurde elektriciteitssnoeren komen van Stoersnoer in de Vleeshouwersstraat. En in deze potten zitten echte plantjes van Florale-Extase op de Voorstraat. Die samenwerking met andere locale ondernemers waarderen we enorm.”

Ook hier seizoenen

Net als de menukaart in de lunchroom spelen ook in de winkel van Aan de Groene Markt seizoenen een belangrijke rol. De medewerkers zijn in het atelier volop bezig met de voorbereidingen voor de kerstverkoop in de winkel en op de komende Kerstmarkt.

witten haen

3D printers in actie

In de winkel staan een aantal 3D printers te draaien. Werkbegeleidster Eline Sterrenburg vertelt: “Op dit moment worden er deksels geprint voor de lampen die we in de winkel verkopen. Het ontwerp en het programmeren is helemaal gedaan door onze medewerkers. We hebben onder onze cliënten mensen die weliswaar een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, maar ook graag uitgedaagd worden. Zij zijn bijvoorbeeld goed in exacte vakken. Die doelgroep komen we met deze 3D printers tegemoet. We wilden met deze apparatuur vernieuwend zijn, en daarin zijn we zeker geslaagd.”

Lunchroom Den Witten Haen lunch

nu open10:00 - 17:00

Groenmarkt 19b, Dordrecht

Bekijk meer:lunch