Black Friday in Dordrecht: dit moet je weten

Kleding, accessoires, meubels en meer: veel winkels in Dordrecht hebben op Black Friday producten in de sale. Misschien ook wel die ene leuke zaak aan de Sarisgang. Wat houdt Black Friday in Dordrecht precies in en welke zaken doen (bewust niet) mee?

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid en staat bekend als dé shopdag van het jaar. Op die dag verlagen veel ondernemers de prijzen van hun producten. Verschillende ketens en Dordtse boetiekjes doen mee met de kortingsdag, waardoor het een goed moment kan zijn om een nieuwe televisie, winterjas of bank te kopen. Amerikanen zien Black Friday als het begin van de kerstinkopen.

Wanneer is Black Friday?

Black Friday is traditiegetrouw de dag na Thanksgiving, op de vierde vrijdag van november. Dat is dit jaar op 25 november. De meeste mensen in de Verenigde Staten hebben standaard vrij op die dag, helaas is dat voor Dordtenaren niet het geval!

Wat betekent Black Friday?

De eerste keer dat de term Black Friday werd genoemd, was in 1869. Het was het begin van de crash op de goudmarkt in de Verenigde Staten. Twee grote financiers werkten destijds samen om zoveel mogelijk goud op te kopen in de hoop dat de prijs zou stijgen en ze het met veel winst konden verkopen. Op 24 september kwam dit uit. Gevolg: de prijs van de aandelen daalden waardoor er veel faillissementen kwamen. Dat werd omschreven als Black Friday.

Foto: indebuurt Dordrecht

Welke winkels doen mee met Black Friday?

Voordat je je spaargeld bij elkaar legt, is het goed om te weten welke Dordtse zaken meedoen met Black Friday. Dit is geen volledig overzicht, maar geeft je een idee.

Meubelzaken

Ben je op zoek naar een nieuwe kast, bank of bed, dan kun je tijdens Black Friday met korting shoppen bij onder meer Leen Bakker of Praxis. Voor accessoires kun je bijvoorbeeld terecht bij HEMA.

Schoenenzaken

Dordtenaren die op zoek zijn naar schoenen in de sale, kunnen op Black Friday onder andere naar vanHaren of Omoda.

Kledingzaken

Ook verschillende kledingzaken in Dordrecht doen mee. Denk aan Jack en Jones en WeFashion. Voor een sportoutfit kun je op Black Friday zaken doen bij Perry Sport. Ook bij Hunkemöller staan medewerkers voor je klaar op de kortingsdag.

Speelgoed

Op zoek naar een leuk cadeautje voor een jonge Dordtenaar? Dan kun je onder andere inkopen doen bij Intertoys in winkelcentrum Sterrenburg of aan het Statenplein.

Elektronica

Wil jij een nieuwe televisie of ben je op jacht naar een goede muziekinstallatie? Ren dan op Black Friday naar MediaMarkt.

Foto: ANP/Ramon van Flymen

Welke winkels doen niet mee met Black Friday?

Een aantal zaken doet bewust niet mee met de shopdag. Zij willen via de tegenbeweging ‘Green Friday’ mensen oproepen om te consuminderen. Onder andere ReShare Store en de ANWB doen niet mee aan Black Friday. Ook Intratuin in Hendrik-Ido-Ambacht en Dille en Kamille in Rotterdam doen mee aan Green Friday.

Lokale, kleinere ondernemers

Naast de eerdergenoemde ketens doen vaak ook kleine ondernemers niet mee met Black Friday. Hoogleraar Marketing Kitty Koelemeijer zei hierover tegen RTL Nieuws: “Lokale winkels hebben de inkoopkracht vaak niet om producten voor lage prijzen in te kopen, zoals bijvoorbeeld MediaMarkt dat voor elkaar krijgt. Tenzij ze onder de inkoopprijs gaan zitten. Dan kan je doen als je nieuwe klanten wilt trekken, maar dat zijn vaak niet de klanten die terugkomen.”

ReShare Store Dordrecht - Tweedehands vintage kleding - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Waar moet je op letten tijdens Black Friday?

Wil jij de beste items scoren tijdens Black Friday in Dordrecht? Dan zijn hier een paar tips waar je op moet letten:

 • Zorg dat je vroeg in het centrum bent

De kans is groot dat Dordrecht op Black Friday volstroomt met koopjesjagers. Net als jij dus! Het is daarom verstandig om vroeg naar de stad te gaan zodat er nog een plekje vrij is in een van de parkeergarages en ga op jacht.

 • Zoek op product

Bedenk vooraf wat voor een product je nodig hebt en zoek op welke Dordtse zaken dit product in de aanbieding verkopen. Doe je dit niet en ga je op de bonnefooi? Grote kans dat de Dordtse ondernemers je overhalen met allerlei leuke spullen!

 • Pas op voor nep-aanbiedingen

In 2018 deed de Consumentenbond onderzoek naar de deals van de koopdag. Daaruit bleek dat slechts in 10 procent van de gevallen de deal de moeite waard was. Volgens het onderzoek worden veel prijzen net voor Black Friday verhoogd, waarna de zaak op de shopdag zelf kan stunten. De Consumentenbond heeft dit jaar niet een zelfde soort onderzoek gedaan.

 • Maak er een uitje van

Is het gelukt om een mooie outfit voor weinig op te kop te tikken? Dan kun je dit daarna vieren bij een van de vele leuke lunchcafés die Dordrecht heeft.

Only Dordrecht Sarisgang sale black friday.jpg
ONLY tijdens een eerdere Black Friday. | Foto: indebuurt Dordrecht

Bekijk ook:

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Oh dennenboom! 7 x hier koop je een kerstboom in Dordrecht [2022]”

Oh dennenboom! 7 x hier koop je een kerstboom in Dordrecht [2022]

Ga naar “5 x deze speeltjes zijn populair in Dordrecht en zo scoor jij ze met gigakorting”

5 x deze speeltjes zijn populair in Dordrecht en zo scoor jij ze met gigakorting

Aangeboden door EasyToys

Ga naar “In deze speelgoedwinkels koop je het leukste speelgoed van Dordrecht”

In deze speelgoedwinkels koop je het leukste speelgoed van Dordrecht

Speelgoedwinkels Dordrecht cadeautjes Juffrouw Pollewop Sylvanian family Nijntje Vriesestraat - indebuurt Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht