Van zombie tot koningin: Themba gaat viral op TikTok met schaamteloze video’s
Een zombie op straat nadoen, terwijl je wordt gefilmd en iedereen het ziet? Voor de één ongemakkelijk, maar niet voor…
Twee eenden in dienst? Dat kan gewoon, dacht Manon Wijermars. Sinds mei wonen Tosti en Tipsy bij haar thuis en gaan ze drie dagen per week mee naar haar werk. Ze zijn de ideale werknemers, volgens Manon.
Begin 2021 startte Manon met haar eigen bedrijf ‘De Moestenier’: een unieke dagbesteding voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze leren hier over het onderhouden van een moestuin. Het gaat nu zo goed met haar bedrijf, dat ze fulltime werkt, twee enthousiaste werknemers heeft en kan blijven uitbreiden.
Manon heeft zelf een moestuin bij Tuinvereniging Kringloop. Ze kreeg te maken met een grote slakkenplaag, maar wilde niet met slakkenkorrels of andere middeltjes werken. “Ik heb echt getwijfeld wat ik tegen de plaag moest doen, maar toen kreeg ik een idee door een vriendin. Zij werkt bij Zorgboerderij de Zuidpunt en heeft twee Indische loopeenden. Deze eenden worden ook veel gebruikt bij rijstvelden om slakken te vinden en op te eten. Naaktslakken vinden ze het lekkerst en die zorgen voor de grootste problemen. Biologischer dan dit krijg je het niet, dus besloot ik Tosti en Tipsy als huisdier te nemen.”
Je kunt verder lezen onder de foto >>
De twee eendjes waren nog klein en geel toen ze bij Manon kwamen wonen. Haar hond en kippen moesten even wennen aan de nieuwe dieren, maar dat gaat inmiddels goed. Tosti en Tipsy verliezen hun donsveren en hebben inmiddels een witte kleur gekregen. “Het zijn prooidieren, dus ik kan ze niet aaien. Maar dat vind ik niet erg. Ik hoef geen knuffeleenden. De twee zijn verzot op meelwormen en zo heb ik ze getraind om me te volgen. Tijdens hun klusjes scharrelen ze zelf hun eten bij elkaar.”
Manon trekt veel bekijks met haar eenden. Bij de tuinvereniging kent iedereen ze al. Ook neemt ze Tosti en Tipsy mee naar haar klanten van De Moestenier. Als ze bezig is in de tuin, wroeten de eenden in de grond en gaan op zoek naar slakken en andere ongewenste beestjes. “Ik hoop ze nog lang bij me te houden. Dan kan ik over vijf jaar zeggen dat ik ze al die jaren in dienst hebt”, zegt Manon lachend.
In onze gids
Populaire rubrieken