Toen in Dordt: de geschiedenis van het kerkje op de Oudendijk en de nieuwe plannen
Als kind kerkte ik in de jaren zestig met mijn Gereformeerde ouders in het kleine kerkje op de Oudendijk. De...
In de tweede helft van de negentiende eeuw werd de Spoorbrug van Dordrecht naar Zwijndrecht aangelegd. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd de brug verwoest. Maar daar liet de gemeente het niet bij zitten. Op deze foto zie je het invaren van de laatste overspanning van de spoorbrug naar Dordrecht over de Oude Maas.
In de tweede helft van de negentiende eeuw waren er veel veranderingen in de Nederlandse infrastructuur. In 1854 pleitte de Dordtse gemeenteraad voor een aansluiting met de spoorlijn vanuit Antwerpen het Hollands Diep. Daarover ontstond veel discussie, want wat zijn de voor- en nadelen van een spoorweg? Er zijn tegenstrijdige belangen en in 1859 treedt de regering zelfs af vanwege een ruzie rondom de spoorwegen. Maar er werd toch besloten dat er een brug over de Oude Maas kwam. Na vijf jaar hard werken, opende de brug in 1872. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Spoorbrug door de Duitsers verwoest. De Spoorbrug is van groot belang voor Dordrecht en omliggende gemeenten. Daarom werd er gestart met het herstel van de brug.
De wederopbouw en heropening van de brug waren een hele happening. Een versierde, elektrische trein maakte de eerste rit over de gerepareerde brug. Ook de brug was versierd met vlaggen. Langs de kant van de spoorbaan stonden een hoop toeschouwers om het tafereel met eigen ogen te zien. Op ook balkons en daken van verschillende huizen werd er gekeken naar de heropening. In het onderstaande filmpje zijn beelden te zien van de opening van de herstelde Spoorbrug.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken