Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is alles wat je wil weten over The Passion 2019 in Dordrecht

Door Lisanne Doff 17 april 2019

Deze maand is het zover: The Passion 2019 in Dordrecht. We kijken er ontzettend naar uit en jij vast ook. Wij zetten hier alle informatie over The Passion voor je op een rijtje. Van parkeren en wegen waar je moet omrijden tot de liedjes en locaties. 

Pagina 1 / 12
⟵ swipe swipe ⟶

The Passion 2019 stad

The Passion 2019 Dordrecht - Maartensgat - Grote Kerk Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: Google Maps

Het is je vast niet ontgaan dat The Passion dit jaar in Dordrecht is. Het hoge woord kwam er in oktober vorig jaar al uit en sinds die tijd wordt er in de stad druk gewerkt aan de voorbereidingen. Alles moet er spik en span uitzien. Het grote podium staat bij de Grote Kerk, aan het Maartensgat. Het is zo ingericht dat er naar schatting 10.000 bezoekers kunnen staan. Verderop in het artikel belichten we nog meer locaties waar de opnames zijn gefilmd.

Datum The Passion 2019

Het passiespektakel zie je elk jaar op Witte Donderdag. Op 18 april, om 20.30 uur zie je het programma op NPO 1.

Thema The Passion 2019

Dit jaar is het thema: ‘Je bent niet alleen’. In een tijd dat steeds meer mensen in alle lagen van onze bevolking zich alleen voelen, brengt het verhaal van The Passion een boodschap van hoop, troost en omzien naar elkaar. Eenzaamheid laat je daarmee niet verdwijnen, maar er wordt op deze manier extra aandacht gegeven aan de pijn die het leven soms met zich meebrengt en het feit dat we er niet alleen voor staan.

De cast van The Passion 2019

De rol van Jezus wordt gespeeld door musical- en filmacteur Edwin Jonker.
Maria, de moeder van Jezus, wordt gespeeld door Edsilia Rombley.
De rol van Judas wordt vertolkt door zanger Lucas Hamming.
Petrus wordt gespeeld door zanger Paul Sinha.
De rol van Pontius Pilatus wordt vertolkt door acteur Porgy Franssen.
De verteller is presentator Martijn Krabbé.
Verslaggever bij het rondtrekkende kruis is Klaas van Kruistum.

Ook weten we dat Dordtenaar Antoin Peeters een klein rolletje in The Passion heeft. Hij speelt een voorbijganger die Petrus aanspreekt als hij op de vlucht is.

En dit zijn de discipelen:

The Passion 2019 Dordrecht - Waterbus cast discipelen - indebuurt Dordrecht
Foto: The Passion

Lees ook:

The Passion 2019 Dordrecht - Waterbus cast discipelen - indebuurt Dordrecht

Het is bekend! Deze mensen spelen de discipelen tijdens The Passion 2019

De hoofdrollen van The Passion 2019 zijn al even bekend, maar ook de discipelen van Jezus spelen een...

De kogel is door de kerk: deze namen van The Passion 2019 Dordrecht zijn bekend!

Tickets The Passion 2019

The Passion cast 2019 Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: EO

Moet je ook een kaartje kopen voor zo’n groot evenement? Nee! The Passion is helemaal gratis en je hoeft ook geen plek te reserveren. Je kunt gewoon naar Dordrecht komen en het spektakel meebeleven. Maar we kunnen niet garanderen dat iedereen een plekje op het grote plein heeft.

Als het te druk wordt is er ook een ‘overloopplein’ in Dordrecht, het Scheffersplein. Hier komt een groot scherm te staan, zodat je het spektakel alsnog met veel mensen kunt volgen. Na afloop van The Passion wordt hier de film Walking on Sunshine afgespeeld.

The Passion 2019 Dordrecht - Persconferentie Wouter Kolff - Arco van der Lee - indebuurt Dordrecht

Trots vertelt burgemeester Wouter Kolff over The Passion 2019: ‘Het is een langgekoesterde wens voor Dordrecht’

Met de komst van The Passion naar Dordrecht op 18 april 2019  is een lang gekoesterde wens in vervul...

Route kruis The Passion 2019

The Passion kruis processie
Foto: ANP

De route van de processie wordt om veiligheidsredenen niet vooraf bekend gemaakt. Omwonenden worden wel geïnformeerd over de processieroute van The Passion.

Er lopen tussen de 750 en 1000 mensen mee tijdens de twee kilometer lange wandeling. En 18 mensen dragen het 300 kilo zware kruis. Er was een strenge selectie voor het dragen van het zes meter lange en vier meter brede kruis. De dragers moeten namelijk tussen de 1.75 en 1.80 meter zijn.

Liedjes The Passion 2019

The Passion 2019 Dordrecht - Edwin Jonkers (Jezus), Burgemeester Wouter Kolff, Lucas Hamming (Judas) en Paul Sinha (Petrus) - indebuurt Dordrecht
Burgemeester met hoofdrolspelers The Passion. | Foto: LP

Muzikaal leider van The Passion, Eric van Tijn, maakte een aantal nummers bekend. Ook vertelde hoofdrolspeler, Edwin Jonker, dat het de eerste keer is dat Jezus gaat rappen. Deze nummers worden gezongen tijdens The Passion 2019:

  • Marco Borsato – Vrienden
  • Diggy Dex – Treur niet
  • Anouk – Wen d’r maar aan
  • Jan Smit – Recht uit m’n hart
  • Jeroen van der Boom – Werd de tijd maar teruggedraaid
  • Trijntje Oosterhuis – Als ik je laat gaan
  • Gers Pardoel – Zo bijzonder
  • Nick & Simon – Alles Overwinnen
  • Thomas Berge – Je bent niet alleen
  • Frank Boeijen Groep – Zwart Wit

Hier beluister je de nummers:

The Passion 2019 Dordrecht - Edwin Jonkers (Jezus), Burgemeester Wouter Kolff, Lucas Hamming (Judas) en Paul Sinha (Petrus) - indebuurt Dordrecht

Nu alvast luisteren: deze nummers hoor je tijdens The Passion 2019

Nog maar tweeënhalve week wachten en dan komt het mediacircus dat The Passion heet naar Dordrecht. L...

Locaties opnames The Passion 2019

The Passion 2019 Dordrecht locaties - Optisport Sportboulevard - indebuurt Drodrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Optisport Sportboulevard
Eén van de eerste opnamelocaties die bekend werd, is de ijsbaan op de Sportboulevard. Tijdens een perspresentatie mochten we de repetitie van één van de scenes zien, op de tribunes. En in een video op de Facebookpagina van The Passion zien we de cast ook schaatsen. Lopen op water, maar dan anno 2019.

Khotinsky
Denk je aan Dordrecht, dan denk je als buitenstaander waarschijnlijk aan mooie oude panden. Zo’n oud en toch onverwacht pand is ook Khotinsky. En hier namen de spelers de scène op van het laatste avondmaal.

De waterbus
De castfoto van de discipelen is genomen bij De Waterbus aan de Merwedekade. Ook hoorden we tijdens het persmoment, begin maart, dat ze daar opnames hebben gemaakt. Zouden ze daar de eerste scène hebben opgenomen?

De skatebaan
Allesbehalve historisch, dat is waar je misschien wel aan denkt aan de skatebaan onder de Zwijndrechtse Brug. Toch dachten de makers van The Passion aan deze locatie voor het moment waarop Judas zijn vriend Jezus verraadt.

Scheepswerf
Lucas ‘Judas’ Hamming heeft een scène opgenomen op scheepswerf Kooiman Hoebee aan de Merwestraat. Het is in ieder geval een super toffe, niet stereotype locatie.

Maartensgat
Ster van de avond is natuurlijk locatie het Maartensgat. Speciaal voor The Passion 2019 zijn alle boten weggevaren én alle palen eruit gehaald. Nu is het wachten op de pontons waarop we waarschijnlijk allemaal kunnen staan.

Ben je nieuwsgierig naar foto’s van deze locaties of locaties waarvan wij denken dat ze ook gaan filmen? Check dan dit artikel:

The Passion 2019 Dordrecht - Waterbus cast discipelen - indebuurt Dordrecht

Gaaf! Tijdens The Passion zie je deze Dordtse locaties

We zijn allemaal benieuwd hoe ons mooie Dordrecht op 18 april op de tv komt tijdens The Passion 2019...

Parkeren auto The Passion 2019

Weeskinderendijk Dordrecht - Gratis parkeren in Dordrecht - Dordt in Stoom 2018 - Stoomdagen Dordrecht - Stoomfestival - indebuurt.nl
Foto: ANP

Als je met de auto naar The Passion komt, kun je de doorverwijzingsborden volgen naar parkeerlocaties met vrije parkeerplaatsen. Je kunt gratis (maximaal 24 uur) parkeren op parkeerterrein Weeskinderendijk (15 minuten lopen naar The Passion) of één van de parkeergarages in de binnenstad (met uitzondering van de parkeergarages Spuihaven en Energieplein).
Vanaf parkeergarage Veemarkt is het 15 minuten lopen naar The Passion.
Vanaf parkeergarage Riedijkshaven is het 25 minuten lopen naar The Passion.

Let op: Parkeergarage Spuihaven is op de dag van The Passion beperkt bruikbaar.

Hier moet je omrijden tijdens The Passion 2019

Waterbushalte Hooikade/Mazelaarsbrug: Tijdens de op- en afbouw is de Mazelaarsbrug afgesloten. Wil je naar de Waterbushalte Hooikade, dan moet je omrijden via de Korte Engelenburgerkade en de Hooikade.

Korte Geldersekade: Van 10 tot en met 24 april is de Korte Geldersekade volledig afgesloten en autovrij. Alleen nood- en hulpdiensten kunnen over de weg rijden.

Lange Geldersekade: Van 10 tot en met 16 april geldt er op de Lange Geldersekade eenrichtingsverkeer de stad in. Er zijn diverse omleidingen ingesteld. Kom je vanaf de Prinsenstraat en de Bomkade, dan kun je wel over de Lange Geldersekade en rij je de stad uit via de Engelenburgerbrug en de Nieuwe Haven of de Houttuinen (waar er tijdelijk tweerichtingsverkeer mogelijk is). Kom je vanaf de Nieuwe Haven, dan kun je rijden via de Engelenburgerbrug richting de Korte Engelenburgerkade het gebied in.

Lange Geldersekade: Van 17 tot en met 19 april is de Lange Geldersekade volledig afgesloten.

Lange Geldersekade: Van 18 tot en met 24 april geldt er op de Lange Geldersekade eenrichtingsverkeer de stad uit. Wil je naar het gebied rondom het Maartensgat, dan moet je rijden via de Nieuwe Haven en Engelenburgerkade, of via de Houttuinen.

Grotekerksbuurt: Wil je het parkeerterrein van het Sint Jacobsplein of het Sint Suraplein bereiken, dan kun je rijden via de Houttuinen. Heb je een toegangspasje tot de binnenstad, dan kun je via de Visstraat rijden.

Maartensgat: Op 17 en 19 april kun je het Maartensgat alleen bereiken via de Houttuinen en de Korte Engelenburgerkade. Op 18 april is het terrein rondom het Maartensgat autovrij en geldt er een parkeerverbod voor zowel auto’s als fietsen, motoren en scooters. Fietsers kunnen hun fiets kwijt in de tijdelijke fietsenstalling op het Sint Suraplein, de Aardappelmarkt en het Stadhuisplein.

Maartensgat/Varkenmarkt: Woon of werk je in het gebied tussen Maartensgat en Varkenmarkt, dan krijg je een doorlaatbewijs. De doorlaatpost is op de vaste locatie op de kop van de Varkenmarkt. Leg het doorlaatbewijs goed zichtbaar achter je voorruit voor een snelle afhandeling.

Prinsenstraat: Op 18 april is de Prinsenstraat vanaf 8.00 uur afgesloten. Woon je in de Prinsenstraat, Binnen en Buiten Kalkhaven, Boogjes of Voorstraat? Dan bereik je het gebied met de auto via de Elfhuizen, Boogjes en via de oversteek naar de Kleine Kalkstraat. Die straten worden namelijk tijdelijk tweerichtingsverkeer.

Lijnbaangebied: Woon je in het Lijnbaangebied, dan rij je de wijk in en uit via het Energieplein. De poller staat daar dan naar beneden.

Fiets parkeren bij The Passion 2019

Foto: Stockfoto

Zet je fiets vooral niet op het plein waar The Passion te zien is. Bij voorgaande edities werd het hele plein fietsvrij gemaakt en werden fietsen meegenomen naar een fietsdepot. Vanaf 18 april, 17.00 uur, zijn er extra fietsenstallingen beschikbaar. Deze fietsenstallingen vind je hier:

– Stadhuisplein
– Aardappelmarkt
– Sint Suraplein

Fietsenstalling Achterom is open tot 23.00 uur.
Fietsenstalling Statenplein is open tot 01.00 uur.

Waterbus The Passion 2019

Waterbus Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: Wikimedia Commons

Woon je lekker dichtbij Dordrecht en wil je de waterbus pakken? Houd er dan rekening mee dat de halte Hooikade op 18 april niet in gebruik is. Je kunt wel de waterbus naar halte Merwekade pakken. Dan is het nog zo’n 18 minuten lopen of 5 minuten fietsen naar de locatie van The Passion.

Ook vertrekken sommige waterbussen niet meer na The Passion, hieronder een overzicht van de laatste tijdstippen waarop de Waterbus vertrekt:

De laatste Waterbus terug naar halte Veerplein, Zwijndrecht vertrekt om 23.00 uur.
De laatste Waterbus terug naar halte Veerdam, Papendrecht vertrekt om 23.00 uur.
De laatste Waterbus terug naar halte Rosmolenweg, Papendrecht vertrekt om 20.45 uur.
De laatste Waterbus terug naar halte Westeind, Papendrecht vertrekt om 21.00 uur.
De laatste Waterbus terug naar halte Noordeinde, Hendrik-Ido-Ambacht vertrekt om 21.00 uur.
De laatste Waterbus terug naar halte Kade, Alblasserdam vertrekt om 21.00 uur.
De laatste Waterbus terug naar halte De Schans, Ridderkerk vertrekt om 20.00 uur.
De laatste Waterbus terug naar Kinderdijk vertrekt om 17.30 uur.

Of check de reisplanner. 

Openbaar vervoer The Passion 2019

NS intercity Dordrecht Eindhoven - Intercity NS trein Dordrecht station - indebuurt Dordrecht
Foto: ANP

Als je met de trein komt, reis je naar station Dordrecht. Vanuit het station loop je via de hoofduitgang (Stationsplein) in ongeveer 18 minuten naar het Maartensgat. Ga goed voorbereid op pad. Plan je reis via 9292.nl  of de NS Reisplanner.

Meer over The Passion in Dordrecht

We spraken een paar van de hoofdrolspelers en filmden dit. Nieuwsgierig naar wat we ze vroegen en wat de acteurs te vertellen hadden? Je checkt het hier.

VIDEO: Dit vindt Lucas Hamming van Dordrecht en zijn rol als Judas in The Passion 2019

In de eerste week van maart worden er al veel voorbereidingen getroffen voor The Passion in Dordrech...
The Passion Dordrecht 2019 - Paul Sinha - indebuurt Dordrecht

VIDEO: Paul vertelt waarom hij een oor wil afhakken tijdens The Passion

We gaan nog eventjes door met nieuws rondom The Passion. Want naast hoofdrolspeler Lucas Hamming (Ju...
The Passion Dordrecht 2019 - Nienke van Dijk en Grace Workala - indebuurt Dordrecht

VIDEO: Nienke en Grace over het spannendste moment van The Passion

Deze week dopen we officieus om tot The Passion week. Gisteren kon je al ons korte interview met Luc...
Pagina 1 / 12
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

The Passion

adv.