Over Dordrecht

Dordrecht, ons eiland… Bijna iedereen roept bij het horen van het woord Dordrecht: ‘Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.’ Wij weten allemaal ook wel dat dat niet zo is, maar hoe veel weet jij eigenlijk over Dordrecht? Op deze pagina vind je feiten, cijfers en weetjes. Praktisch of grappig. Veel plezier!

Oudste stad van Holland

Er was even wat gekibbel over, maar Dordrecht is echt de oudste stad van Holland. In 2014 sleepte het Brabantse Geertruidenberg Dordt voor De Rijdende Rechter omdat burgemeester Arno Brok Sinterklaas welkom heette in de ‘oudste stad van Holland’. Dat was tegen het zere been van de locoburgemeester van het Brabantse stadje dat volgens hem toch echt eerder stadsrechten had.

De Rijdende Rechter hoefde er geen uitspraak over te doen omdat Dordt en Geertruidenberg zich terugtrokken. Uit een oorkonde van de Graaf van Holland uit 1200 bleek dat Dordrecht al eind 12e eeuw een stad was. Geertruidenberg daarentegen kreeg pas stadsrechten in 1213.

Over Dordrecht

De Grote Kerk

Hoe oud onze Grote Kerk precies is, is niet duidelijk. Een oorkonde uit 1122 vermeldt dat er al sprake is van een kapel in 1064. De toren werd gebouwd in de 14e eeuw en honderd bouwjaren later – het ging toen nog niet zo snel als nu – werd een groot deel van de toren verwoest door een enorme stadsbrand. De punt op de toren kwam er niet meer op en in 1626 werden de vier kolossale wijzerborden aangebracht.

Tip: 275 traptreden beklimmen wordt beloond met een groots uitzicht.

Eiland

Dordtenaren worden niet voor niets eilandbewoners genoemd. Je kunt de stad alleen verlaten via een veerpont, tunnel of brug. Het eiland is ontstaan tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421.

Over Dordrecht in Zuid-Afrika

Dordtenaren die op weeronline willen kijken hoe warm het is, zullen het wel weten. Ze moeten kiezen tussen Dordt in Nederland of in Zuid-Afrika. Sinds 2006 bestaat er een officiële stedenband. Het doel is om de bewoners van de beide Dordrechten met elkaar in contact te brengen, van elkaar te leren en elkaar zo mogelijk te ondersteunen.

Schapenkoppen

Dordtenaren worden Schapenkoppen genoemd. Die naam is ontstaan door een verhaal uit de middeleeuwen. Dordrecht hief vroeger belasting op inkomende goederen, zo ook op vee. Twee Dordtenaren dachten het mooi te kunnen omzeilen door hun schaap te verkleden als mens. Het schaap, dat zelfs een hoedje droeg, werd op een donkere avond door de twee mannen de poort binnengeloodst. Het plan leek te slagen totdat het beestje begon te blaten. De heren vielen door de mand en moesten alsnog belasting betalen.

Of het verhaal klopt is natuurlijk twijfelachtig, maar vermakelijk is het zeker.

En wist je tot slot dat…

  • Dordrecht een oppervlakte heeft van 99,47 km², een inwonersaantal van 118 608* en daarmee de 23e stad van Nederland is.
  • Dordrecht tweede is geworden na Rotterdam in de Verkiezing Beste Binnenstad 2015-2017. In het juryrapport kwam naar voren dat de juryleden aangenaam verrast waren over de schoonheid van de stad.
  • Het Drierivierenpunt het drukst bevaren knooppunt is in heel Europa.

*november 2016, CBS