Brugklassers over het Insula College: ‘Het lijkt alsof ik hier al jaren op school zit’

Aangeboden door Stichting H3O

Brugklasleerling Noa Buijzer en mentor Magali Lems|Foto: Foto: René Schotanus

De juiste middelbare school kiezen is niet zo eenvoudig. Welk onderwijs past het beste bij jou? En waar voel je je prettig? Wellicht op één van de drie middelbare scholen van Stichting H³O. Drie brugklasleerlingen en brugklasmentoren van het Insula College vertellen jou meer over hun ervaringen. Zo wordt jouw schoolkeuze misschien wel wat makkelijker.

Stichting H³O is een bekend begrip in onze stad. Met ruim 700 medewerkers zet de christelijke stichting zich dagelijks in voor peuteropvang, kinderopvang, basis- en voortgezet onderwijs. De stichting biedt in totaal tien Integrale Kind Centra (IKC’s), één locatie voor speciaal basisonderwijs (SBO), één locatie voor hoogbegaafdenonderwijs (HB) en drie vestigingen van het Insula College (voortgezet onderwijs) op vmbo-, mavo-, havo- en vwo-niveau. Dit zijn:

Leerlingen en mentoren van de drie verschillende Insula Colleges vertellen hieronder meer over waarom ze hun school zo fijn vinden. Swipen maar!

Lees verder onder de interviews >

Insula College VMBO (Leerpark)

Te beginnen met brugklasleerling Syenna Janssens en mentor Sabine Gijtenbeek van het Insula College VMBO (Leerpark).

Syenna koos voor Het Leerpark nadat ze er een aantal kennismakingslessen had gevolgd. “Ik vond de lessen en de leraren gelijk leuk. Ik heb ook nog gekeken bij een andere middelbare school, maar het Insula College was voor mij de beste optie, dat vond mijn moeder ook. Vooral omdat je hier meer geholpen wordt en er meer vastigheid is. Dat vind ik fijn.”

Vraag aan mentor Sabine: Er zijn vast nog meer redenen waarom leerlingen voor deze school kiezen. Welke hoor je regelmatig terug?

“Dat zit hem vooral in de begeleiding en ondersteuning die we leerlingen bieden. Maar ook de kleinschaligheid van de school spreekt veel ouders en leerlingen aan. We zitten in een gebouw dat van buiten immens lijkt, maar binnen is het eigenlijk kleinschalig. Omdat we het gebouw delen, heeft elke school een eigen afgescheiden ruimte. Dat maakt het voor leerlingen erg overzichtelijk.”

Sabine vervolgt: “Daarnaast krijgen we van ouders ook vaak terug dat wij een school zijn die nauw betrokken is bij de leerlingen. Dit komt omdat we een relatief kleine school zijn, waardoor de leerlingen ook echt gezien worden. Iedereen kent elkaar hier.”

Terug naar Syenna: Weet je al wat je later wil gaan doen?

Syenna: “Ja, ik wil iets in de zorg gaan doen met ouderen. Bij hen thuis of in een verpleegtehuis. Dat lijkt me heel leuk, want oudere mensen zijn vaak zo grappig en lief. Mijn oma zit ook in een verzorgingstehuis en daar ga ik wel eens helpen. Laatst toen ik een oudere mevrouw geholpen had, zei ze ‘Oh, dankjewel lieverd.'”

Vraag aan mentor Sabine: waarom is het zo belangrijk dat leerlingen en ouders zich goed oriënteren?

“Er valt genoeg te kiezen hier in Dordrecht. Elke school is verschillend en biedt het onderwijs op hun eigen manier aan. Omdat er binnen het vmbo veel praktisch onderwijs is, is het voor ouders belangrijk om vooral dat aspect van elke school goed met elkaar te vergelijken. Het ene praktijkonderwijs is het andere niet.”

En wat doet een mentor eigenlijk? Wat maakt het zo leuk om een mentor te zijn op deze locatie?

Sabine: “Als mentor houd ik zicht op de cijfers van de leerlingen, hoe het met de leerlingen gaat, we bespreken problemen met elkaar, maar ook leuke dingen en dingen die goed gaan. We hebben één keer per week een mentoruur, maar leerlingen komen ook spontaan naar mij toe als er iets is dat ze willen bespreken. Daar maak ik dan natuurlijk tijd voor. Want we willen het naar school gaan voor elke leerling zo prettig mogelijk maken.”

“Het leuke van mentor zijn op deze locatie is dat de leerlingen gewoon zo leuk zijn en vooral ook zo betrokken richting de leraren. Ze komen vaak gewoon langs voor een praatje.” Syenna vult aan: “Ja, we lachen veel samen. Mentor: “Klopt, dat is ook heel belangrijk.”

Tot slot, vraag aan mentor Sabine: Hoe kunnen leerlingen van groep acht zich aanmelden voor deze school en waar kunnen ze terecht met vragen?

Sabine: “Op de website vind je het aanmeldingsformulier en de contactgegevens. Maar ouders kunnen ons altijd bellen of mailen wanneer ze vragen hebben. Verder wil ik ouders en kinderen uit groep 7 aanmoedigen om nu al en overal waar het kan, op middelbare scholen te gaan kijken en de sfeer te proeven. Schrijf je in voor onze kennismakingslessen, rondleidingen of vip tours. Ga ook gerust vaker dan één keer. Je bent van harte welkom.”

Mentor Sabine Gijtenbeek en brugklasleerling Syenna Janssens|Foto: René Schotanus

Insula College MAVO (Koningstraat)

Ook gingen we in gesprek met brugklasleerling Noa Buijser en mentor Magali Lems van het Insula College MAVO (Koningstraat).

De dertienjarige Noa volgt alweer ruim een half jaar onderwijs aan Insula College MAVO (Koningstraat). Tot nu toe bevalt het haar erg goed. “Ik vond het van te voren best spannend om voor deze school te kiezen, omdat ik hier nog niemand kende. Maar dat pakte goed uit, want ik maakte gelukkig al snel vrienden in mijn nieuwe klas. Ik vind het fijn dat deze school kleinschalig aanvoelt en je snel contact kan maken met klasgenoten en docenten.”

Ook Noa volgde kennismakingslessen, voordat ze koos voor het Insula College MAVO. “Deze lessen hebben mij zeker geholpen om een goed beeld te krijgen van het soort onderwijs en de sfeer op school.” Mentor Magali vult aan: “Je kunt verschillende kennismakingslessen van een half uur bij ons volgen. Van biologie tot Engels en techniek. Dus zowel theoretische als praktische lessen. We horen vaak positieve geluiden nadat groep 8’ers of – 7’ers deze lessen hebben gevolgd. We bieden deze mogelijkheid meerdere keren per jaar aan, zodat je ruim van te voren al goed kennis kan maken met onze school.” Er zijn zowel specifiek voor groep 7 – als groep 8 leerlingen kennismakingslessen.

Vraag aan Magali: welke redenen voor het kiezen van deze school hoor je nog meer regelmatig?

“Ik hoor erg vaak dat de kleinschalige en gezellige sfeer bij ons op school erg aanspreekt. Het is ook een overzichtelijke school, dus je verdwaalt hier niet makkelijk, wat vooral fijn kan zijn voor brugklassers. Én net als wat Noa al aangaf, is het contact tussen docenten en leerlingen erg goed. Je kunt snel bij elkaar terecht als er iets is, klein of groot. Er heerst een fijne, vertrouwelijke sfeer.”

En hoe lang ben je al brugklasmentor? Wat maakt mentor zijn voor jou persoonlijk zo leuk?

“Ik begon vier jaar geleden met werken bij Insula College MAVO en dit is alweer mijn derde schooljaar als brugklasmentor. Het geeft mij veel voldoening om er écht te zijn voor de leerlingen. Ik zie de leerlingen dus vaker dan alleen tijdens de lessen. Namelijk tijdens de twee mentoruren elke week. Daarin leren de leerlingen meer over hoe de school werkt en ze krijgen tijdens deze lessen studievaardigheden mee. Daarnaast houd ik individuele gesprekken met elke leerling en houd ik contact met de ouders.”

Noa voegt toe: “Ik vind het echt fijn om een mentor te hebben. Je leert hoe je bijvoorbeeld je huiswerk goed en op tijd kunt maken. Ook kun je voor de vakken waar je minder voor staat een planning maken met je mentor.”

En Noa, tot slot, heb jij nog een tip voor schoolzoekers uit groep 7 en 8 en hun ouders?

“Nou, dat heb ik wel ja! Laat je besluit niet afhangen van wat je vrienden doen. Iedereen is anders en het type school dat bij jou past, is daarom heel persoonlijk. Laat je gewoon goed informeren en bezoek meerdere scholen. Ga je eigen gevoel achterna.”

Als toekomstige leerlingen nog vragen hebben, waar kunnen ze dan terecht, Magali?

“Als je interesse hebt, kun je altijd contact opnemen via onze website. Ook raad ik basisschoolleerlingen aan om zeker even een open dag of kennismakingsles te komen volgen.”

Brugklasleerling Noa Buijzer en mentor Magali Lems|Foto: René Schotanus

Insula College HAVO/VWO (Halmaheiraplein)

Last but not least geven we het woord aan brugklasleerling Kees Malschaert en mentor Paul Mol. Zij vertellen graag over hun ervaringen op het Insula College HAVO/VWO (Halmaheiraplein).

Om met jou te beginnen Kees: waarom koos je vorig jaar voor deze school?

“Ik bezocht de open dag vorig jaar, dat was heel leuk. De docenten waren erg aardig, er was een goede sfeer en een aantal vrienden gingen hier ook naartoe. Ik ben ook op andere scholen geweest, maar dat was dan weer te ver fietsen of de omgeving was niet zo mooi. Mijn ouders hebben hier zelf ook op school gezeten, maar ik mocht zelf mijn favoriete school kiezen. Ze vinden het natuurlijk wel erg leuk dat ik hier nu ook op school zit.”

Vraag aan mentor Paul: Er zijn vast nog meer redenen waarom leerlingen voor deze school kiezen, kun je daar iets over vertellen?

“Nou, ik kom zelf uit het basisonderwijs waar ik lesgegeven heb aan groep 8 en het is niet altijd te verklaren waarom een leerling kiest voor een bepaalde school. Het kan natuurlijk zijn dat een toekomstige brugklasser tijdens een open dag een leuk gesprek heeft gehad met een docent van een school. Of dat ‘de sfeer’ op een school goed aanvoelde. Overigens heb ik altijd gezegd dat leerlingen echt voor zichzelf de keuze moeten maken en niet omdat vrienden of vriendinnen ook naar die school gaan.”

“Daarnaast denk ik dat je als ouder je kind zoveel mogelijk moet steunen in de schoolkeuze. Je kind pushen richting een bepaald niveau is nooit in het belang van het kind. Een goede schoolkeuze wordt mijn inziens gemaakt in samenspraak met ouders, het kind en de leerkracht van groep 8. Met in het achterhoofd natuurlijk de Cito toets of IEP.”

En Kees, weet je al wat je later wil gaan doen?

“Ja, ik wil graag tandarts worden. Ik heb al een keer al mijn tanden eruit gehad en daardoor vaak bij de tandarts gezeten. Mijn tandarts is erg leuk en heeft mij al die keren dat ik er was van alles over het beroep verteld. Alleen om tandarts te worden, heb ik vwo nodig. Vandaar dat mijn moeder het ook wel fijn vindt dat ik op deze school meng met vwo-leerlingen. Mijn tandarts heeft trouwens ook eerst havo gedaan en daarna vwo. Dat kan dus best.”

Vraag aan mentor Paul: Wat maakt het zo leuk om mentor te zijn op deze locatie?

“De rol van mentor ligt dicht bij mijn vorige baan als leerkracht van groep 8. Dus dat voelt heel vertrouwd. Maar Kees vertel jij eens wat een mentor zoal doet.” Kees: “We hebben elke vrijdag mentoruur met de klas en dan bespreken we hoe het gaat en zo, over cijfers en of het lukt met plannen.”

Mentor Paul vult aan: “Klopt, en daarnaast heb ik nog een-op-een gesprekken met mijn coach-leerlingen. Dan gaat het echt over hoe de leerling zich voelt op school, maar soms gaat het ook over thuis als dat nodig is. Ik vind het erg leuk om leerlingen van deze leeftijd wegwijs te maken en te begeleiden. Op die manier heb je een leerling heel goed in beeld.”

Nogmaals een vraag aan jou, Paul: waar ligt in de eerste maanden de focus op bij brugklassers, qua ondersteuning of begeleiding?

“In de eerste maanden organiseren we best veel activiteiten, omdat we het belangrijk vinden dat leerlingen goed van start gaan en snel hun weg kunnen vinden op school. Het is belangrijk dat ze zich hier thuis voelen en dat ze lekker in hun vel zitten. Daarnaast is het van belang dat ze onderling een band opbouwen. Zo gaan we tijdens de kennismakingsweken altijd naar ToBe. Zitten de aspirant-brugklassers tijdens de eerste kennismakingsbijeenkomst in juni nog bij hun groep 8 klasgenoten, tijdens de wandeling naar ToBe zie je al vriendschappen ontstaan.”

Vraag aan Kees: De leerlingen in groep 8 krijgen binnenkort hun schooladvies en moeten gaan kiezen. Heb je nog tips voor hen of hun ouders?

“Je moet je gewoon niet te druk maken, want het valt allemaal wel mee. Ik zit wel in een hele leuke klas, dus dat scheelt. Nu lijkt het voor mij alsof ik hier al jaren op school zit. Verder moet je niet proberen de leukste of stoerste van de klas te zijn. In het begin doe je dat wel, omdat je wil dat anderen je leuk vinden. Maar dat is niet goed, je kunt beter gewoon jezelf zijn. Dan haal je ook betere punten.”

Brugklasleerling Kees Malschaert en mentor Paul Mol|Foto: René Schotanus

Maak zelf kennis met het Insula College

Spreken de verhalen van de leerlingen en mentoren jou wel aan? Snappen we heel goed. Wil jij zelf nog meer te weten komen over het onderwijs en de sfeer op een van de drie Insula Colleges? Er zijn verschillende open dagen, – middagen en – avonden. Bovendien staan er regelmatig kennismakingslessen gepland. Via deze pagina vind je een handig overzicht. Namens iedereen van Insula College: heel graag tot binnenkort!

Tip: bekijk onderstaande ook video even, daarin krijg je ook een goed beeld van een dagje op het Insula College:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Stichting H3O

1,0
(1)

Kolfstraat 120, 3311 XL Dordrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Stichting H3O

1,0
(1)

Kolfstraat 120, 3311 XL Dordrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Onderwijs

Ga naar “Dit cultuurcentrum organiseert cursussen voor kinderen: ‘Wij gaan beats met ze maken!’”

Dit cultuurcentrum organiseert cursussen voor kinderen: ‘Wij gaan beats met ze maken!’

Aangeboden door Stichting Cultuureducatie

Ga naar “Extra hulp nodig met school? Dit huiswerkinstituut heeft een open dag met leerzame workshops”

Extra hulp nodig met school? Dit huiswerkinstituut heeft een open dag met leerzame workshops

Aangeboden door Lyceo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “1 kilo of 750 gram AH Mandarijnen Orri mandarijnen van € 2,89 voor € 2,49”

1 kilo of 750 gram AH Mandarijnen Orri mandarijnen van € 2,89 voor € 2,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Dolce Gusto Infinissima cosmic grey KP173B € 29,99”

Dolce Gusto Infinissima cosmic grey KP173B € 29,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Multifunctionele kunststof kast € 79,99”

Multifunctionele kunststof kast € 79,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,10 voor € 5,55”

Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,10 voor € 5,55

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023

Agenda

Ga naar “Bijen- en honingmarkt”

Bijen- en honingmarkt

  • 15 april 2023
Ga naar “Eallum”

Eallum

  • Van 27 mei t/m 28 mei
Ga naar “Wantijpop”

Wantijpop

  • 10 juni 2023
Ga naar “Wantijlive”

Wantijlive

  • 9 juni 2023
Ga naar “Zomerkermis”

Zomerkermis

  • Van 17 jun t/m 25 jun
Fun Factory Zomerkermis Dordrecht