Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toch geen avondklok in Dordrecht: deze maatregelen blijven wel gelden

Door Carin van der Meij 12 januari 2021

Kledingwinkels, kappers, scholen en bouwmarkten in Dordrecht blijven langer dicht. De lockdown wordt met drie weken verlengd. Een avondklok is nog niet van toepassing. Dat maakt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari bekend. “We missen onze klanten enorm, maar zijn heel blij met elke online bestelling”, vertellen Nelleke en Stella van kledingwinkel Kind Zo Blij.

“Het is geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller”, vertelt de premier tijdens de persconferentie. De lockdown zou oorspronkelijk van dinsdag 15 december tot dinsdag 19 januari zijn. De maatregelen van de lockdown duren nu tot en met dinsdag 9 februari.

Eigenaar Rob van Café ’t Avontuur reageert: “Ik ga ervan uit dat de mensen die zeggen er verstand van te hebben, dat ook hebben. Maar ik ben bang dat de economische belangen niet meespelen in hun beslissingen. De horeca is steeds de gebeten hond geweest, zonder gedegen wetenschappelijke onderbouwing.”

Nelleke en Stella van Kind Zo Blij: “We hadden al een verlenging verwacht. We werken hard, maar nu nog een stapje harder. We missen onze klanten enorm in de winkel, maar zijn heel blij met elke online bestelling. We hebben een nieuwe, gebruiksvriendelijke website met meer mogelijkheden. Daar zijn we nu zeker blij mee! We proberen tijdens de lockdown via Instagram mensen te blijven inspireren. Binnen Dordrecht brengt Opa Harry bestellingen voor ons rond en daar zijn we super blij mee. We hopen echt snel weer open te mogen want dat is toch echt het allerleukste! We missen onze klanten.”

Primair onderwijs en kinderopvang mogelijk eerder open

In het onderwijs gaat er wel iets veranderen. Leerlingen uit het voorgezet onderwijs – die fysiek onderwijs krijgen – moeten voortaan indien mogelijk anderhalve meter afstand houden. Het kabinet kijkt verder naar de mogelijkheid of de basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen. Het kabinet wil eerst een OMT-advies afwachten over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Als het volgens het kabinet verantwoord is, zou het primair onderwijs en de kinderopvang vanaf maandag 25 januari open kunnen.

Extra steunpakket

Tijdens de persconferentie vertelt Mark Rutte dat naast de economische steunpakketten meer nodig is om ondernemers in deze moeilijke tijd te helpen. De desbetreffende ministers komen binnenkort met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket.

Alle maatregelen op een rij

Het kabinet heeft gekeken naar extra maatregelen – zoals een avondklok – maar die zijn voor nu nog niet van toepassing. Hieronder alle maatregelen die tot en met 9 februari van kracht zijn:

  • Alle niet-noodzakelijke winkels blijven dicht. De enige uitzondering zijn winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zoals supermarkten, slagers, bakkers en drogisterijen;
  • alle publiek toegankelijke binnen- en buitenlocaties blijven dicht. Denk hierbij aan dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna’s en casino’s. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. Hotels mogen ook openblijven, maar zonder restaurantfunctie of roomservice;
  • kappers, masseurs, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen moeten hun werkzaamheden nog steeds neerleggen. Er geldt wel een uitzondering voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten;
  • scholen blijven dicht. Onderwijs op afstand is de norm. Er zijn wel een paar uitzonderingen, onder andere voor leerlingen in het examenjaar, het praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderopvang is alleen toegankelijk voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep;
  • er geldt een dringend advies om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd;
  • buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je met je eigen huishouden op pad gaat;
  • sportenscholen, zwembaden, sporthallen en andere binnenlocaties op het gebied van sport blijven dicht. Buitenlocaties zijn wel open. Jongeren tot 18 jaar mogen blijven trainen in groepsverband. Vanaf 18 jaar geldt: geen wedstrijden en teamtrainingen. Het maximaal aantal mensen waar je mee mag sporten is twee.

Op dinsdag 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn. Meer details over de persconferentie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Bekijk ook:

Coronavaccinatie in Dordrecht: dit moet je weten

Het vaccineren tegen het coronavirus is woensdag 6 januari begonnen. Dat roept allemaal vragen op: v...

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Dordrecht

Voor de tweede week op rij is het aantal gemelde besmettingen in Nederland iets gedaald. Hoe zit dat...
mondkapjesplicht appartementencomplex Dordrecht Sterrenburg mondkapje verplicht

Mondkapjes in appartementencomplexen in Dordrecht: zijn ze verplicht?

In heel Nederland geldt sinds 1 december een mondkapjesplicht in publieke ruimtes. Op Station Dordre...
Beslagen glazen bril mondkapje

Zo heb je nooit meer last van een beslagen bril met een mondkapje

Net voordat je een winkel binnenloopt, zet je je mondkapje op en ploep: je bril beslaat. Komt je dat...

adv.