Doe een wens: zaterdagnacht kun je honderden vallende sterren boven Dordrecht

Door José de Jong 10 augustus 2018

Heb je veel te wensen? Dat komt dan goed uit, want in de nacht van zaterdag op zondag zijn er bij helder weer meer dan 80 vallende sterren per uur te zien. 

Gunstige omstandigheden

Het gaat om de meteorenzwerm de Perseïden. Door de aangenamere temperaturen in augustus en de nieuwe maan zijn de omstandigheden heel gunstig. In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus kun je op het hoogte met het blote oog meer dan 80 ‘vallende sterren’ per uur zien! Wolken kunnen alleen roet in het eten gooien.

Wat een puin!

De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de meteoren vandaan lijken te komen. Nog een leuk weetje: De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

Zenit en radiant

Wil je zoveel mogelijk lichtstrepen zien, dan moet je vooral letten op de zenit en radiant. In Jip en Janneke-taal: vanuit de zenit is de lucht boven je. Op een gegeven moment zie je een ‘vallende ster’ voorbij schieten. Hou dan de plek in de gaten waar hij verscheen: dat is de radiant en daar komen de andere lichtstrepen ook vandaan. Het radiant is in het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam Perseïden. Weet je dus dat sterrenbeeld in het noordoosten te vinden, dan heb je een 1-0 voorsprong.

Kijken kan ook bij de Sterrenwacht

Succes is (bijna) verzekerd bij Sterrenwacht Mercurius. Daar weten ze het beste waar je op moet letten. Door de meteorietenstorm is de sterrenwacht open tot middernacht. Je hoeft niet te reserveren, dus besluit je toch niet te gaan dan is er geen man overboord.

Nu maar hopen dat het die nacht helder genoeg is om de sterren te spotten. Het lijkt er nu nog op dat de nacht bewolkt gaat zijn, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Een tip: rond 3.30 uur zijn de meeste vallende sterren te zien. Blijf jij er ook voor wakker?

adv.