Achter de schermen: hoe we koppen maken

Door Caty Groen 13 juli 2018

Soms krijgen we reacties van lezers die zich afvragen: hoe doen jullie dat? Nu zijn we bij indebuurt een open boek. Sterker, we vinden al die interesse hartstikke leuk en daarom geven we graag antwoord op al je vragen in de rubiek Achter de schermen. Vandaag vertellen we je hoe we koppen maken.

We houden er bij indebuurt van om een tikkie eigenzinnig te zijn. Zo trekken we bij het maken van koppen boven een artikel ons eigen plan. Vaak zijn we dan een beetje wars van alles wat we tijdens onze opleiding hebben geleerd. Schrijven voor online heeft sowieso een wat andere toon dan wanneer het allemaal staat opgeschreven in een papieren krant. Een artikel bij indebuurt mag best wel lekker losjes geschreven zijn, maar het moet wel leuk blijven. En dat geldt ook voor de kop.

De tekst gaat onder de foto verder.

Stockfoto: Pexels

Aantrekkelijk en nieuwsgierig

Een kop moet aantrekkelijk zijn en nieuwsgierig maken naar de rest van het artikel. Het is niet de bedoeling dat je bij de kop alleen al gapend weg zapt. Koppen boven onze artikelen zijn ook best wel langer dan die je in de krant tegenkomt. Maar hele lange koppen zijn ook weer niet fijn, want dat leest niet prettig. Een kop is een kop en geen artikel op zich.

Stockfoto: Pexels

Waar gaat het over

Als je na de kop het artikel gaat lezen, moet al heel snel in de tekst duidelijk zijn waar het eigenlijk over gaat. Daar mag je als lezer niet te lang over in twijfel zitten, want dat is vervelend. Een kop moet je weliswaar in het artikel trekken, maar je moet als schrijver niet al te hysterisch worden. Je kop moet wel de lading blijven dekken, want niets is erger dan een teleurgestelde lezer.

Voor wie doe je het

Schrijvers moeten altijd weten voor wie ze schrijven. Dat zijn we ons bij indebuurt bij ieder artikel dat we maken heel bewust. Zo kan een grappige kop boven een artikel bij indebuurt Rotterdam, misschien door lezers van indebuurt Zwolle helemaal niet grappig gevonden. Humor verschilt van stad tot stad en zelfs wel van persoon tot persoon. Je ziet het: onze uitdagingen liggen in de kleinste hoekjes.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Cartoon: Henk Visser

En de cartoon is van Henk Visser

Wil je iets weten over het reilen en zeilen bij indebuurt, dan mag je dat altijd aan ons vragen. Mail ons je vraag en wie weet zie je hem binnenkort terug op indebuurt. En o ja, die schitterende cartoon bij dit artikel is gemaakt door Henk Visser. Wil je meer werk van hem zien, kijk dan eens hier.

Meer over

Opmerkelijk

adv.