Achter de schermen: hoe we keuzes maken in het nieuws

Door Caty Groen 20 juli 2018

Soms krijgen we reacties van lezers die zich afvragen: hoe doen jullie dat? Nu zijn we bij indebuurt een open boek. Sterker, we vinden al die interesse hartstikke leuk en daarom geven we graag antwoord op al je vragen in de rubiek Achter de schermen. Vandaag vertellen we je hoe we keuzes maken in het nieuws.

Om goed uit te leggen hoe we keuzes maken in het nieuws is het belangrijk om te weten wat nieuws eigenlijk is. Let op. Nieuws is: wat er op de wereld gebeurt en waar je dan over leest in de krant, online of wat je ziet op tv. Ok. Helder. Maar je kunt niet alles in de krant of online zetten van wat er op de wereld gebeurt, dat is gewoon teveel. Dus moet je keuzes maken. Van dit nieuws doen we wel verslag en van dat nieuws niet. En dáár begint het.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ter illustratie. Foto: Pexels

De kleur van het nieuws

Want ja, de ene vindt het zieke zeehondje dat gered is uit de Waddenzee belangrijker dan de bosbranden in Australië. Die keuze bepaalt al een beetje de ‘kleur’ van de mensen die het nieuws brengen.

We heten indebuurt

Wij van indebuurt zijn gericht op, zoals dat heet, hyperlokaal nieuws. Dat betekent dat de nieuwsberichten die bij indebuurt verschijnen over lokale gebeurtenissen gaan. We heten tenslotte niet voor niets indebuurt. Letterlijk schrijven we over onze site: indebuurt inspireert en informeert inwoners van Dordrecht via nieuws, artikelen, aanbiedingen en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt. Nou, dat dekt de lading prima.

De tekst gaat onder de foto verder.

Fietsen over ons eiland

Ons nieuws krijgen we aangeleverd via tips van lezers en persberichten, maar we gaan er ook zelf op uit. Zo fietsen we geregeld over ons eiland op zoek naar mensen, zaken, winkels en horeca om de mooiste verhalen en nieuwtjes op te halen. En die geven we dan door aan jou.

Om maar wat te noemen

Dus bij indebuurt lees je niet snel iets over, pak hem beet, de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Maar wel als ze hebben afgesproken in Hotel Bellevue. Dan is indebuurt er als de kippen bij!

De tekst gaat onder de cartoon verder.

Cartoon: Henk Visser

En de cartoon is van Henk Visser

Wil je iets weten over het reilen en zeilen bij indebuurt, dan mag je dat altijd aan ons vragen. Mail ons je vraag en wie weet zie je hem binnenkort terug op indebuurt. En o ja, die schitterende cartoon bij dit artikel is gemaakt door Henk Visser. Wil je meer werk van hem zien, kijk dan eens hier.

Meer over

Opmerkelijk

adv.