Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Open Dag Johan de Witt-gymnasium 2020: dit is waarom je naar het JdW wilt

Aangeboden door Johan de Witt-gymnasium 6 januari 2020

Ken je dat gevoel dat je bovenop de hoogste duikplank staat en ver onder je het zwembad ziet? Zo is het ook voor achtste groepers die naar de middelbare school gaan. Het is even spannend om die duik te nemen, maar bij het Johan de Witt-gymnasium komen ze in een warm bad terecht.

“De school met eigentijds onderwijs en een ouderwets goede sfeer”, zo noemt de schoolleiding het Johan de Witt, en daar zijn de leerlingen het helemaal mee eens. Het Johan de Witt-gymnasium heeft een rijke historie. Het is het oudste gymnasium van Nederland; ze bestaan sinds 1253!

Dat echte JdW-gevoel

Een mooi voorbeeld van de sfeer op de middelbare school, is deze anekdote: bij het aanbreken van de vakantie ontdekte de conciërge dat één van de kluisjes niet leeg was. Er lag namelijk een pak speelkaarten en een zak snoep in. Met een briefje erbij: dat de inmiddels geslaagde oud-leerling zo’n fijne tijd had gehad en dat ook aan de toekomstige eersteklasser toewenste.

“Op vrijdagmiddag tijdens de eerste schoolweken worden we nog wel eens gebeld door ouders van nieuwe leerlingen. School is dan al eventjes afgelopen, maar waar blijft hun zoon of dochter? Die zijn dan met nieuwe vrienden nog even iets leuks gaan doen. Dit laat het echte JdW-gevoel zien, dat nieuwe leerling en ervaren op de school. Dat saamhorigheidsgevoel is zo sterk, dat er tientallen jaren later nog steeds vriendengroepen zijn die op het Johan de Witt zijn begonnen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Johan de Witt-gymnasium middelbare school - indebuurt Dordrecht
Foto: Facebook Johan de Witt-gymnasium

Extra motivatie

Groot voordeel van de school is dat iedere leerling op hetzelfde niveau les krijgt: gymnasium. “Is het allemaal toch iets te zwaar, dan zullen wij er alles aan doen om je op school te houden. Afzakken naar een niveau lager is bij ons niet mogelijk. Maar omdat hun vrienden en vriendinnen op deze school zitten, zullen onze leerlingen niet zomaar naar een andere school willen. Ze willen een extra tandje bijzetten om toch bij ons op school te kunnen te blijven.

Ook met havo/vwo-advies

Dat er alleen maar studiebollen op het Johan de Witt zitten, is heus niet zo. Heeft een kind een vwo-advies, dan kan het zich aanmelden voor het gymnasium. Maar ook kinderen met een havo/vwo-advies kunnen een plekje krijgen op het JdW. “We gaan hierover graag in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Net zoals we niet geloven in eindeloos toetsen, zien we eindtoetsen in groep acht als een momentopname.”

‘We geven zo min mogelijk toetsen’

Het hele jaar door maar toetsen krijgen, is niet iets dat je ervaart op het Johan de Witt-gymnasium. “We geloven dat onze scholieren betere resultaten halen door juist minder toetsen te geven. Ze leren de stof echt te begrijpen, niet alleen maar even hard in hun hoofd te stampen om het kort na de toets weer te vergeten.”

Genoeg te doen

Natuurlijk zijn de vakken, zoals Nederlands, moderne en klassieke talen, exacte vakken en gym, belangrijk tijdens een typische dag op het JdW. Maar er gebeurt zoveel meer op school. Zo zijn er de JdW-uren, waarin leerlingen zich kunnen verdiepen. De afgelopen jaren kwamen bijvoorbeeld leren programmeren, theaterlessen, Chinese en Russische taal en mediawijsheid aan bod.

“Ook kunnen de gymnasiasten meedoen aan veel buitenschoolse activiteiten. Voor zowel sportievelingen (het JDW-runningteam, dansteam) en kinderen met interesse in cultuur (schoolorkest, koor, culturele leerlingenvereniging Musae) als liefhebbers van taal (schoolkrant Janus, debatclub) en mini-politici (Model United Nations) is er iets te doen. Verder bieden wij leerlingen aan om Cambridge Engels te leren. Hiermee worden ze voorbereid op Engelstalige studies of studeren in buitenland.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Johan de Witt-gymnasium - middelbare school - indebuurt Dordrecht.jpg
Foto: Facebook Johan de Witt-gymnasium

Best even spannend

Van de oudste zijn op de basisschool naar weer een eersteklasser op het Johan de Witt-gymnasium: dat kan best wel spannend zijn. “Nieuwe leerlingen maken al voor de zomervakantie kennis met hun klasgenootjes en mentor. Wil je zelf het JdW-gevoel ervaren? Kom dan langs tijdens de Open Dag op 25 januari. Ben je verhinderd op die datum, dan is de proefles op 8 januari of de infoavond voor ouders op 23 januari een extra mogelijkheid om kennis te maken met ons.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Johan de Witt-gymnasium. Meer over Johan de Witt-gymnasium ontdekken?

Johan de Witt-gymnasium opleidingen

Oranjepark 11, Dordrecht

Bekijk meer:opleidingen

adv.