Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondernemen in Dordrecht: dit zijn de gevolgen als het inkomen wegvalt

Door Carin van der Meij 9 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Dordtse zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een lopende- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Dordrecht

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Dordtse zelfstandigen hoger is. De verwachtingen van het CBS zijn dat 39,8 procent van de zelfstandigen in Dordrecht onder de minimumloongrens belandt. Dordrecht krijgt daarmee de grootste klap in de Drechtsteden en dat is eigenlijk niet zo gek, want Dordrecht zonder restaurants, winkels en evenementen: is het dan Dordrecht wel? Gelukkig zijn Dordtse ondernemers heel innovatief en hebben we gezien dat veel restaurants zich gingen focussen op afhalen én er zijn zelfs een aantal nieuwe winkels open gegaan!

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Bekijk ook:

The Suco Bar Dordrecht

Triest: deze zaken sloten door de coronacrisis

De coronacrisis heeft ongetwijfeld effect op iedere inwoner van Dordrecht, maar voor sommige Dordtse...

Nieuwe zaak in coronacrisis? Deze Dordtse ondernemers durfden het aan!

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er het één en ander veranderd in Dordrecht. Zo hebben we ...
Het Kaas en Wijnhuis - kaas en wijn speciaalzaak - indebuurt Dordrecht

Leuk! Dit zit er nu in het oude pand van Het Kaas en Wijnhuis op het Bagijnhof

Het Bagijnhof heeft er weer een leuke winkel bij! Sinds kort vind je op nummer 72 het pandje van Lek...

adv.