Rasondernemer Shirwan opende in 2020 drie (!) zaken: ‘2021 kan alleen maar beter worden’

Shirwan Kadir - Optiek Dordrecht Voorstraat - opticien brilspeciaalzaak
Foto: indebuurt Dordrecht

Voor Dordtenaar Shirwan Kadir was 2020 een roerig jaar. Zijn vrouw Chia opende in april met vriendin Kim Lim de nieuwe Lunchroom Helena, Shirwan nam in september met zijn broer Sirwan een optiekzaak in Borne over én hij opende in Dordrecht zijn eigen winkel.

Sinds het pensioen van The Mod’s Hans Sonderman in 2018 stond het pand aan de Voorstraat 271 leeg. Na een verbouwing van vier maanden opende op 12 december Optiek Dordrecht.

Ondernemerschap

Al ruim 15 jaar onderneemt Shirwan. “Ondernemer zijn betekent voor mij beslissingen maken. Het was mijn beste beslissing ooit om voor mijzelf te beginnen”, vertelt hij met een brede glimlach.

“We kwamen naar Borne om naar de apparatuur te kijken en hadden geen enkele andere intentie. Maar vanaf het eerste moment klikte het enorm tussen ons (…) en dat gevoel is de afgelopen weken alleen nog maar sterker geworden”, zei hij eerder tegen website Borne Bloeit. “Nu staat mijn broertje in die zaak. Ik vertrouw hem volledig.”

Daardoor kan hij zijn aandacht richten op Dordrecht. Het grootste voordeel van zelfstandig ondernemer zijn volgens Shirwan: “Vrijheid is blijheid. Of het nou gaat om wat ik inkoop, of ik wel of niet openga op zondag, hoe ik mijn collectie samenstel: ik vind het fijn dat ik dat zelf kan bepalen.”

Kriebels

De ondernemer runde 13 jaar lang een Specsaversfiliaal. Hij besloot zich in 2017 volledig te richten op zijn studenten Optiek aan het Da Vinci College, maar het bleef kriebelen. “Ik had heimwee. Ik kreeg dagelijks telefoontjes of berichtjes via social media. Mijn klanten misten me.”

Maar zijn studenten missen, wil hij nu niet. “Ik blijf een dag in de week lesgeven. Het is een deel van mijn leven, zit in mijn genen. Veel familieleden geven les. Ik leer ook altijd weer bij van mijn leerlingen. En ik ontvang hen ook weer graag in mijn zaak.”

Lees verder onder de foto.

Shirwan Kadir Optiek Dordrecht Voorstraat - opticien brilspeciaalzaak
Foto: indebuurt Dordrecht

Kunst, sport en… optiek?

Dat Shirwan opticien en contactlenzenspecialist zou worden, was niet altijd zijn doel. “Ik kom uit de sport en kunst. Op mijn vierentwintigste kwam ik naar Nederland. Tijdens mijn studie in Iran volgde ik onder andere hogere wiskunde en anatomie. Iemand suggereerde: is daarmee de optiekwereld niet iets voor jou?”

Hij gaat elke dag met plezier naar zijn werk. “Echt waar. Ik geniet van mijn werk en heb fijne collega’s. Dat scheelt enorm. Ik vind het belangrijk om te investeren in mensen. En ik weet dat ik bewust heb gekozen voor dit vak.”

De ondernemer vervolgt: “Er is niets dat ik niet leuk vind behalve nee verkopen. Maar ik doe er alles aan om mijn klanten te helpen. Is het er niet, dan bestel ik het graag.”

Mensenmens

Het was een bewuste keuze van Shirwan om Optiek Dordrecht zonder reuring te openen. “Teveel communicatie lijkt me niet handig in deze tijd.” Toch heeft hij een passie voor communicatie. “Dat vind ik belangrijk. Ik zie mezelf ook niet als verkoper, ik hou van werken met mensen. Ik geef ze mijn aandacht.”

“In mijn twintigjarige carrière heb ik gezien dat veel opticiens steeds minder tijd hebben voor hun klanten. Het beleid van grote firma’s is vaak gericht op tempo. Ik zie dat de kennis en kunde minder is geworden.”

“Heb ik een klant die naar een oogspecialist moet in het ziekenhuis? Dan ga ik mee om de situatie goed uit te leggen. Wil iemand op zondag langskomen voor een afspraak? Dan kan dat. Investeren in je klanten levert ook wat op.”

Lees verder onder de foto.

Optiek Dordrecht Voorstraat - Shirwan Kadir opticien brilspeciaalzaak
Foto: indebuurt Dordrecht

Positief

Shirwan is ervan overtuigd: 2021 kan alleen maar beter worden dan 2020. “In de zomer van 2020 dachten veel mensen: het ergste van corona hebben we wel gezien. Ik opende deze zaak net voor de lockdown van 15 december en als noodzakelijke winkel mag ik open blijven.”

Hij maakte ook de bankencrisis van 2008 mee en kan die ervaring goed gebruiken. “Ik zie wel dat het rustiger is op straat en er komen minder passanten voorbij. Maar mijn trouwe klanten weten me te vinden.”

Lees ook:

 • Wil jij een 'Nieuw in Dordrecht' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Dordrecht.

Optiek Dordrecht

Voorstraat 271, 3311 EP Dordrecht

Nu geopend

Meer informatie

Optiek Dordrecht

Voorstraat 271, 3311 EP Dordrecht

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuw in Dordrecht

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Het kleinste winkeltje van Dordrecht: LULU Teabar is in de stad geopend”

Het kleinste winkeltje van Dordrecht: LULU Teabar is in de stad geopend

Ga naar “Voor de echte fans: binnenkort opent de speciale fanshop van FC Dordrecht”

Voor de echte fans: binnenkort opent de speciale fanshop van FC Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht