Binnenkijken bij het nieuwe restaurant en B&B De Zuileshoeve in de Biesbosch

Lia, Hans en Labradoodle Lizzy van De Zuileshoeve. | Foto: Loes van Zanten

Jip is onze columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt deze keer sprak ze met Hans en Lia Hilkmann over hun grote project B&B De Zuileshoeve. Deze nieuwe B&B in de Biesbosch opent op 16 maart.

Ik moet toegeven: het is even doorstappen, maar dan heb je ook wat. Ik wandel over het verharde pad dat begint bij het Biesboschcentrum, ga langs het klimbos en zie het dan aan de rand van het water in de verte liggen: De Zuileshoeve. Een gerestaureerde schuur omgetoverd tot een bed & breakfast, plus proeflokaal voorzien van verschillende terrassen. Met de monumentale historie van de hoeve in acht genomen is hier een nostalgische logeerplek, voorzien van alle moderne comfort, gecreëerd. Ik ben super nieuwsgierig en voel me vereerd, omdat ik als eerste mag komen kijken.

Lia en Hans droomden jaren geleden van een camping in het buitenland. Zover is het ‘gelukkig’ nooit gekomen, want anders had Dordrecht echt iets misgelopen. Ik spreek met dit echtpaar dat hun hele leven al ondernemers is, want van stilzitten houden ze niet.

Je kunt verder lezen onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >

Vervallen schuur en woonhuis

Drie jaar geleden kwamen ze op bijzondere wijze met de toen nog totaal vervallen schuur en het woonhuis in aanraking. Parkschap Nationaal Park de Biesbosch was beheerder van het gebied. Deze ging failliet en de Gemeente Dordrecht werd eigenaar. Ze zochten een mooie bestemming voor het monument en omdat Hans al eens door zijn werk met iemand van het Parkschap gesproken had, hoorde hij hiervan. Er werd een wedstrijd uitgeschreven en het beste bedrijfsplan dat uitgekozen werd, mocht dit in samenwerking met de Gemeente Dordrecht gaan uitvoeren.

Omtoveren tot een B&B

Op het moment dat Lia de vervallen schuur/hoeve zag, wist ze in enkele ogenblikken hoe ze die wilde omtoveren tot een B&B, zodat ze gasten een heerlijk verblijf kan bieden. Ook zag ze een restaurant met her en der gezellige zitjes voor zich. Zomers aan het water of picknicken in de Boomgaard. Ze stuurde een bedrijfsplan in en tot hun grote vreugde, en ook wel verrassing, kwam hun presentatie als beste uit de bus.

Er bleken vleermuizen en een kerkuil op de hoeve te wonen

Het avontuur begint

“Tja en dan begint het avontuur pas echt”, vertelt Lia. “Je moet enorm veel regelen om op te starten. Die leuke meubeltjes die ik in gedachten al zag staan, zijn pas in het allerlaatste stadium aan de beurt. We moesten een aannemer en architect regelen, de bank moest benadert worden en we moesten talloze vergunningen aanvragen. Dat was best spannend. We kregen met de wet Natuurbescherming te maken. Het bleek namelijk dat er tussen de spleten van de muren en onder de dakpannen vleermuizen en een kerkuil op de hoeve woonden. Je mag dan absoluut niets aan het pand doen, omdat de vleermuis beschermd is. Uiteindelijk is dit allemaal goedgekomen en kon de verbouwing beginnen.”

Het echtpaar heeft maandenlang in een caravan van de ouders van Lia op het terrein gewoond. Gelukkig houden Lia en Hans van kamperen. Dit kwam omdat ze hun eigen woning in Dordrecht hadden verkocht om zelf naast de B&B te kunnen gaan wonen.

De tekst gaat verder onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >

Vier luxe kamers

Ik word uitbundig begroet door waakhond (lees: kroelende knuffelbeer) Labradoodle Lizzy en dan breekt toch echt het moment aan waarop ik me verheugde: ik mag de nieuwe kamers bewonderen. En bewonderen doe ik, want bij alles wat ik zie kan ik alleen maar ‘wow’ uitbrengen. Er zijn vier kamers totaal verschillend ingericht maar allen voorzien van hetzelfde luxe comfort.

Lia vertelt dat het behangen best een kluif was, omdat sommige banen wel 4,5 meter lang waren. Verder zie ik mooi opgemaakte bedden en fijne zitjes. Met de badkamers en toiletten zijn ze de hoogte in gegaan om de kamers zo ruimtelijk mogelijk te houden. Het uitzicht door de schuine dakramen is adembenemend, want je kijkt recht de polder in. ’s Morgens zorgt Lia dat er beneden een ontbijtje klaar staat met lekkernijen, zoals croissantjes, broodjes, verse sappen, yoghurtjes en beleg.

Huiselijk gevoel

Wat mij het meest opvalt, is dat ik me gelijk thuis voel op de hoeve. Je voelt met hoeveel liefde het geheel is ingericht: dat spat ervan af. De oude balken zijn gebleven en andere elementen, zoals bijvoorbeeld de stenen uit de originele vloer in de schuur, kregen een tweede leven door ze te halveren en met een brede voeg in visgraatmotief te leggen. De meubels, lampen en andere accessoires komen veelal van Marktplaats en zijn gepimpt door het stel en door dochter Jet die een onmisbare hulp is geweest. Hans vertelt trots dat zijn zoons en lieve familie en vrienden van onschatbare waarde zijn geweest in dit avontuur.

Ik kijk ondertussen mijn ogen uit en roep alleen maar dingen als: ‘geweldig, fantastisch, wat mooi!’ Ik denk dat ik me maar door Lia en Hans laat adopteren. Dan kan ik iedere avond in een andere kamer slapen. De deuren binnen en de gevel van de hoeve zijn gezandstraald en dat geeft het geheel een nieuwe maar ook doorleefde uitstraling.

Lees verder onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >

Terrassen

Rondom de hoeve zijn voor en achter twee terrassen waar je als gast van de B&B kunt zitten. Maar ook als wandelaar kun je van de koffie met appeltaart van appels uit eigen boomgaard genieten. Deze historische hoogstamboogaard is gepland rond 1900 en er groeien kersen, appels, peren en mispels. Bij een goede oogst kan Lia hier jam voor bij het ontbijt van laten maken. Ook kun je een picknickmand met lekkers bestellen van De Zuileshoeve en deze op een kleedje in de boomgaard heerlijk oppeuzelen.

Drijvende hotelkamer

Letterlijk is hier in de Biesbosch the sky is the limit: alles is mogelijk bij Lia en Hans. Naast het restaurant, dat door Lia proeflokaal wordt genoemd, vind je een vergaderruimte die gehuurd kan worden. Ook kun je er je bruiloft vieren of elk ander denkbaar feestje organiseren. Gasten van de B&B mogen gebruik maken van de kajak en er is een drijvende hotelkamer die ze vorig jaar al in de verhuur hadden: ‘de Ecolodge’.

We genieten nog even in het proeflokaal van de koffie die door Hans is gezet. Volgens Lia is het één van de eerste keren dat ze hun koffietje hier zittend drinken. Maar van zitten zal het de komende tijd niet veel komen, want laat de gasten maar komen.

Als ik terug wandel naar de auto verheug ik me op de belofte van Hans dat hij overweegt om in de toekomst de gasten met een soort golfkarretje of met een bootje op te halen.

Ik denk dat ik mijn vakantiebestemming voor de zomer heb gevonden. Ik ga op vakantie indebuurt.

Liefs van Jip

Dit vind je misschien leuk:

 • Wil jij een 'Nieuw in Dordrecht' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Dordrecht.

Meer in deze categorie

Nieuw in Dordrecht

Ga naar “Nieuw! Moeder en dochter openen samen hun interieurwinkel in de binnenstad”

Nieuw! Moeder en dochter openen samen hun interieurwinkel in de binnenstad

Ga naar “Hier in Dordrecht opent H&M HOME binnenkort de deuren”

Hier in Dordrecht opent H&M HOME binnenkort de deuren

Ga naar “Hotspot! Stan opent zijn exclusieve sneakerwinkel op de Voorstraat”

Hotspot! Stan opent zijn exclusieve sneakerwinkel op de Voorstraat

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Tot 50% korting op zonnebrillen”

Tot 50% korting op zonnebrillen

 • Van Roosmalen Optiek
 • Geldig t/m 30 september 2022
Van Roosmalen Optiek Dordrecht zonnebrillen tips uitzoeken

Topper

Ga naar “Reisbroek voor dames van € 8,95 voor € 8,95”

Reisbroek voor dames van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Hollandse waspeen van € 0,89 voor € 0,49”

Hollandse waspeen van € 0,89 voor € 0,49

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Bijzettafel van € 11,95 voor € 11,95”

Bijzettafel van € 11,95 voor € 11,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker meeting & events”

Medewerker meeting & events

 • Van der Valk Hotel Dordrecht
 • Parttime
Van der Valk Hotel Dordrecht - asperges - indebuurt Dordrecht
Ga naar “Winkelmedewerker”

Winkelmedewerker

 • Jet’s Favs
 • Parttime
Ga naar “Stagiair(e) Receptie”

Stagiair(e) Receptie

 • EuroParcs Resort de Biesbosch
 • Stage
EuroParcs Resort De Biesbosch
Ga naar “Nachtportier”

Nachtportier

 • Postillion Hotel Dordrecht
 • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker BoekenVoordeel”

Verkoopmedewerker BoekenVoordeel

 • BoekenVoordeel
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Tij Festival 2022”

Tij Festival 2022

 • Van 17 nov t/m 20 nov
Ga naar “Brocante in de Grote Kerk”

Brocante in de Grote Kerk

 • Van 4 nov t/m 5 nov
Ga naar “Dordtse Cultuurnacht”

Dordtse Cultuurnacht

 • 8 oktober 2022
Ga naar “14e DrechtStadLoop”

14e DrechtStadLoop

 • 6 november 2022
Ga naar “Kinderkleding- en speelgoedbeurs”

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

 • 1 oktober 2022