Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Corona zet streep door Kerstmarkt 2020 in Dordrecht

Door Lisanne Doff 2 juli 2020

Het was één van de weinig evenementen waarvan we hoopten dat het nog wél kon doorgaan. Maar het College van burgemeester en wethouders heeft samen met organisator Dordrecht Marketing besloten dat dit jaar de Kerstmarkt niet doorgaat. 

Het evenement trekt jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het is niet realistisch daarbij te verwachten dat iedereen aan de eisen van anderhalve meter kan voldoen.

Tweede jaar op rij

Vorig jaar viel de Kerstmarkt ook in het water door het slechte weer en werd de markt op zaterdag en zondag afgelast. Sommige toeristen waren hiervan niet op de hoogte en kwamen in een lege binnenstad aan. De Kerstmarkt is belangrijk voor inwoners en bezoekers. Het evenement heeft daarnaast ook een economische waarde voor de winkels en horeca in de binnenstad. Gedupeerde kooplieden kregen hun geld terug, omdat ze tijdens de Kerstmarkt 2019 geen inkomsten hadden.

Alternatief

Om de levendigheid en economische effecten van de Kerstmarkt toch zoveel mogelijk te behouden, is naar alternatieven gekeken. Er wordt nu gedacht aan een alternatief programma met activiteiten verspreid over meerdere weekenden. Het gaat om extra activiteiten, zoals muziek en straattheater, extra versiering en verlichting, extra aanbiedingen en speciale openingstijden. De werktitel is ‘Dordtse decemberdagen’. De activiteiten zijn vooralsnog gericht op lokale en regionale bezoekers.

Reacties

Het college vindt het belangrijk om nu duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen. Wethouder Maarten Burggraaf: ”Het is een afweging: aan de ene kant staat volksgezondheid voorop en wil je geen risico nemen, aan de andere kant weet je hoe belangrijk dit soort evenementen zijn voor de lokale economie. We denken dat deze keuze aan alle belangen recht doet.” Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing: ”We zoeken onder de omstandigheden naar de best mogelijke alternatieven, voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Daar gaan we met alle betrokkenen gemeente, ondernemers, wijzelf- met veel energie zo goed mogelijk invulling aan geven. De situatie ten aanzien van corona kan nog wijzigen, in positieve en negatieve zin. Maar uitstel van het besluit over de Kerstmarkt is geen optie. De tijd wordt dan simpelweg te kort.”

Open Monumentendagen gaan wel door

Een ander populair evenement in Dordrecht gaat wel door: Open Monumentendagen in het tweede weekend van september. Het gebeurt wel in aangepaste vorm. Er komen extra activiteiten in de openbare ruimte met wandelingen, speurtochten en het muziekprogramma. Er is door de landelijke organisatie een protocol opgesteld. Op basis daarvan wordt in kaart gebracht welke monumenten open zijn. Dat aantal zal waarschijnlijk lager zijn dan in de normale jaren. De openstelling en extra activiteiten worden aangevuld met extra digitale onderdelen.

Bekijk ook:

5 x dit kan en mag weer vanaf 1 juli in Dordrecht

De maatregelen worden steeds meer versoepeld. We konden al een terrasje pakken, buiten sporten, een ...

Oh nee: de N3 is zes (!) weekenden afgesloten en dit betekent het voor jou

Dachten we eindelijk weer rustig over de Wantijbrug te kunnen rijden, komen er al weer nieuwe werkza...
Bart en Laura Van Pelt Delicatessen Lunchroom Winkelcentrum Sterrenburg

Laura en Bart van Van Pelt Delicatessen starten een nieuwe zaak in het oude pand van Euromode

Wat supertof is het dat sommige Dordtse ondernemers omdenken tijdens deze coronacrisis! Laura van de...

Meer over

Corona Nieuws

adv.