Er is tussentijds nieuws over het gif in de moestuinen rondom Chemours

Door Caty Groen 13 juli 2018

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde dit voorjaar het onderzoek naar PFOA en GenX in gewassen van moestuinen rond Chemours. Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gaven daarnaast ook nog eens opdracht de bodemkwaliteit van de elf moestuinen te onderzoeken en ook het water uit de regenton en slootwater. Het gaat dan om het water waar de moestuinen mee beregend worden.

Ter illustratie. Foto: Pexels

Het definitieve rapport komt in september, maar het RIVM heeft de gemeente Dordrecht tussentijds geïnformeerd over dat onderzoek. Uit dit tussenbericht blijkt dat de concentratie GenX en/of PFOA in het onderzochte slootwater en/of opgevangen regenwater op vier locaties sterk verhoogd is ten opzichte van de drinkwaterrichtwaarde. Het gaat om twee sloten in Papendrecht (PFOA), één sloot in Sliedrecht (PFOA en GenX) en één keer opgevangen regenwater in Sliedrecht (GenX). Het RIVM adviseert voorlopig om dat water op die locaties niet te gebruiken voor moestuin.

Bodem in alle moestuinen is wel geschikt

Uit het onderzoek blijkt ook dat de bodem in alle moestuinen geschikt is voor moestuingebruik. De gemeenten hebben de moestuinders waar het om draait op de hoogte gesteld van het globale beeld van hun moestuin. Het RIVM concludeerde in maart van dit jaar dat het in principe veilig is om uit eigen tuin te eten. Voor moestuinen binnen 1 kilometer van de fabriek geldt het advies dit met mate te doen. Die conclusie is gebaseerd op wat er daadwerkelijk in de gewassen is gemeten en de hoeveelheid GenX en PFOA die mensen binnenkrijgen door levenslange consumptie van deze gewassen. De conclusie van het eerdere gewasonderzoek is niet aangepast met dit tussenbericht.

Je leest er hier meer over.

De uitslag is binnen van het onderzoek naar gif van Chemours in Dordtse moestuinen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft tien moestuinen in de omgeving van Chemours ond...

Meer over

Nieuws

adv.