Dit zijn de beste oliebollen van Nederland: Nico is voor de derde keer winnaar van de oliebollentest

Aangeboden door Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Nico is de winnaar van de Oliebollentest 2022 | Foto: Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Wat een geluk: de beste oliebollen van Nederland komen bij ons uit de buurt! Oliebollenkraam Nico Sterrenberg, aan de Koemarkt in Schiedam, won de prijs in 2019, 2021 én in 2022. Vandaag werd bekend dat hij voor de derde keer een 10 voor zijn bollen krijgt, en daarmee weer de winnaar van de oliebollentest is. Tijd om deze dolblije bakker even te bellen.

Nico: “Ik had van de week best even maagpijn ervan. Weet je wat het is? Ik heb vorig jaar natuurlijk ook gewonnen en als je hoog zit, kan je laag vallen. Dat geeft zo’n stress joh, niet te geloven.”

Trotse ouders

“Zelf hoorde ik eerder deze week al dat ik had gewonnen. Een oorkonde en een bos bloemen kreeg ik. Nou, dan ben je natuurlijk blij hè. Het is een echt familiebedrijf: mijn vader Nico nam de kraam over van mijn opa Lodewijk. Ik ging met de oorkonde bij mijn ouders langs om het nieuws te vertellen. De bos bloemen gaf ik aan m’n moeder. Die zijn blij hoor! Mijn vader liep verleden jaar heel de dag met de krant in de rondte: ‘Jaaa, da’s m’n zoon! Da’s m’n zoon!'”

Lees verder onder de foto >

Lekkerste oliebollen van Nederland Nico Sterrenberg Junior winnaar oliebollentest 2022
Foto: Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Klanten door het hele land

Sinds Nico tot beste oliebollenbakker van Nederland werd verkozen, is het volop drukte bij zijn kraam. “Vorig jaar liet ik de meiden achter de toonbank vragen: ‘Waar gaat deze oliebol heen?’ Dat was zo leuk, dat wil je niet weten! Ze gingen álle kanten op, van Groningen tot Limburg. Laatst had ik nog een grote bestelling van iemand uit Nijkerk, alleen omdat ik vorig jaar de beste van Nederland was. Die nieuwe klanten die het toen opleverde, zien we nu allemaal weer terug.”

Nee is geen antwoord

De veertien pannen staan dan ook continu te pruttelen en het wordt vaak laat, want ‘nee’ verkopen? Daar houdt Nico niet van. “Ik kan toch niet tegen de mensen zeggen dat ze niks krijgen? Nee hoor, dat doe ik niet. Iedereen moet fijne feestdagen hebben, en als oliebollenbakker ben je verplicht om daaraan bij te dragen. Zo zie ik het hoor, dat is onze taak: zorgen dat iedereen gelukkig wordt. Dat geldt trouwens ook voor mezelf. Je moet plezier hebben in je werk, anders moet je ermee stoppen.”

Lees verder onder de foto >

Beste oliebollenkraam van Nederland Nico Sterrenberg Junior winnaar Oliebollentest 2022
Foto: Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Lekker smikkelen

“Als oliebollen niet in de familie hadden gezeten, was ik waarschijnlijk banketbakker geworden. Ik ben gék op alles dat met eten te maken heeft. Met kerst kook ik thuis ook een heel diner. Lekker smikkelen met z’n allen. En het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Ik vind het ambacht juist leuk: dat je met een paar ingrediënten iets heel bijzonders kan maken. Ik studeer bij banketbakkers en patissiers en proef heel veel, want je wil toch meegaan met de tijd. Natuurlijk heb ik een basis gehad van mijn vader en moeder, en die weer van hun ouders, maar als kind ga je daar toch aan sleutelen.”

Het ontstaan van de Oreo-oliebol

In de kraam vind je maar liefst 25 verschillende smaken oliebollen. De klassieke smaken, zoals de oliebol, krentenbol en berlinerbol – met eigengemaakte pudding – zijn nog altijd de hardlopers, net als de appelflappen en appelbeignets. Maar Nico bakt ook bubblegumbollen, crème-brûlée-bollen, Nutella-bollen en Oreo-bollen met witte chocola en stukjes koek. “Ik liep altijd van die koekies te eten, hartstikke lekker. Toen we een keer per ongeluk witte chocola geleverd kregen, dacht ik: wat moeten we daar nou mee? Maar terwijl ik m’n boterham zat te eten wist ik het ineens: ik douw een koekie in het deeg, vouw ‘m dicht, en we hebben een Oreo-oliebol. En nou zie je ze door heel Nederland hè?”

Een beetje beroemd

Inmiddels is Nico zo bekend in Schiedam, dat-ie amper normaal over straat kan. Hij siert zelfs de kleurplaat van de winkeliersvereniging. “Maar het voordeel is: muts af, kokspakkie uit, en ik word een stuk minder herkend. Nee hoor, natuurlijk vind ik het leuk als ze roepen: ‘Heeeee, oliebollenbakker!’ Beetje gekkigheid, beetje lachen; dat hoort bij het leven. Anders is het ook maar zo saai.”

De oliebollenkraam van Nico Sterrenberg staat nog tot en met 1 januari op de Koemarkt in Schiedam. Op 30 december is de kraam open van 8.00 tot 21.00 uur, en op 31 december van 5.00 tot 16.00 uur. Hou de Facebookpagina in de gaten voor updates en leuke acties. Op de website van de oliebollentest vind je het juryrapport.

Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Koemarkt, 3111 JH Schiedam

Nu gesloten

Meer informatie

Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Koemarkt, 3111 JH Schiedam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Faillissement voor Wijtman Sport: dit is waarom het filiaal in Dordrecht wél openblijft”

Faillissement voor Wijtman Sport: dit is waarom het filiaal in Dordrecht wél openblijft

Ga naar “Nieuw in Dordrecht: Floortje opent haar boetiek op de Voorstraat”

Nieuw in Dordrecht: Floortje opent haar boetiek op de Voorstraat

Ga naar “Dit bedrag aan boetes werd in 2022 bij elkaar geflitst in Dordrecht”

Dit bedrag aan boetes werd in 2022 bij elkaar geflitst in Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “1 kilo of 750 gram AH Mandarijnen Orri mandarijnen van € 2,89 voor € 2,49”

1 kilo of 750 gram AH Mandarijnen Orri mandarijnen van € 2,89 voor € 2,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Dolce Gusto Infinissima cosmic grey KP173B € 29,99”

Dolce Gusto Infinissima cosmic grey KP173B € 29,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Multifunctionele kunststof kast € 79,99”

Multifunctionele kunststof kast € 79,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “The Pink Stuff reiniger van € 3,99 voor € 1,99”

The Pink Stuff reiniger van € 3,99 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Bijen- en honingmarkt”

Bijen- en honingmarkt

 • 15 april 2023
Ga naar “Eallum”

Eallum

 • Van 27 mei t/m 28 mei
Ga naar “Wantijpop”

Wantijpop

 • 10 juni 2023
Ga naar “Wantijlive”

Wantijlive

 • 9 juni 2023
Ga naar “Zomerkermis”

Zomerkermis

 • Van 17 jun t/m 25 jun
Fun Factory Zomerkermis Dordrecht