Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit staat Dordrecht in 2020 te wachten

Door Lisanne Doff 15 januari 2020

Niet alleen Dordtenaren, maar ook de gemeente heeft goede voornemens voor 2020. Ze hebben heel wat plannen voor dit jaar. Benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren? Hier lees je over een paar grote projecten.

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Uitbreiding Winkelcentrum Sterrenburg

Een impressie van de Jumbo. | Foto: Wereldhave

Winkelcentrum Sterrenburg is in de jaren ’70 gebouwd en trekt jaarlijks zo’n 3,7 miljoen bezoekers. Maar het winkelcentrum is aan het verouderen en daarom krijgt het een facelift. In het eerste kwartaal van 2020 wordt er met de uitbreiding gestart. Er komen gratis openbare toiletten, er zijn plannen voor een kids playground en de Jumbo wordt verbouwd. Daarnaast worden winkelpuien, plafond en entrees vernieuwd en krijgt de buitenkant van het winkelcentrum een opknapbeurt. Ook is het de bedoeling dat het parkeerdek wordt uitgebreid naar 550 parkeerplekken. De verbouwing gaat ongeveer anderhalf jaar duren.

Viersterrenhotel in monumentale Lindershuis

Het Lindershuis met de winkel Costes. | Foto: Streetview

In 2020 gaat er ook flink verbouwd worden in de binnenstad, want dat is het plan van projectontwikkelaar Kroonenberg Groep. Zij hebben het monumentale Lindershuis en de panden eromheen gekocht. Het is de bedoeling dat het Lindershuis wordt omgebouwd tot een viersterrenhotel met ongeveer negentig kamers. De winkel Costes blijft gewoon in het gebouw zitten. Tussen het Lindershuis en het naastgelegen bankgebouw komt een nieuw binnenhof met terrassen en restaurants. Dit gaat de naam Lindershof krijgen. Het definitieve plan wordt begin 2020 ingediend en het is het plan om in de tweede helft van het jaar te starten met de bouw en verbouwing.

Lees ook: 

De Dordtse binnenstad krijgt een flinke make-over: een viersterrenhotel en meer

Vanaf 2020 gaat er flink verbouwd worden in de binnenstad, want dat is het plan van projectontwikkel...

Dordrecht 800

Foto: Gemeente Dordrecht

In 2020 vieren we dat Dordrecht 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het is een mijlpaal die we niet mogen vergeten en daarom wordt er dit jaar extra aandacht aan besteed. Dit is er tot nu toe bekend:

  • 366 dagen feest
  • Stadsfeesten én Schapenkoppenfeesten (speciale editie van Big Rivers)
  • Een unieke tentoonstelling over Albert Cuyp in ons Dordrechts Museum
  • Feesten in alle 12 wijken van Dordrecht in mei en juni 2020. Deze plannen door bewoners bedacht en de gemeente geeft subsidie.

Tot 1 maart kunnen er nog nieuwe plannen voor feesten en activiteiten worden ingeleverd. Voor alle plannen stelt de gemeente €600.000,- beschikbaar. Op 5 februari 2020 gaat de viering officieel van start met een feest in Schouwburg Kunstmin.

World Cup shorttrack

Sfeerbeeld van het ijsstadion tijdens de finale 500 meter in 2019 met Suzanne Schulting bij de Europese kampioenschappen shorttrack. | Foto: ANP/Vincent Jannink

Van 14 tot en met 16 februari vindt er in De Sportboulevard de zesde en laatste ISU World Cup van het seizoen plaats. De beste shorttrackers van de wereld komen naar Dordt om prijzen te winnen. Dordrecht was al eerder het podium voor de World Cup shorttrack, namelijk in 2012, 2016 en 2017. En in 2015 en 2019 werd er hier gestreden om de Europese titel. Je kunt er nog bij zijn, maar de ticketverkoop gaat snel. Ticket kun je hier nog kopen.

Wantijbrug

Foto: Streetview

De Wantijbrug gaat van 19 januari tot en met 3 april dicht. De brug is aan het slijten en voor de veiligheid moeten er delen vervangen worden. De brug krijgt twee nieuwe en zwaardere brugdekken en een nieuw systeem om de brug te bedienen, besturen en bewaken. Daarom moet een gedeelte van de zijwand van de kelder worden verwijderd. De brug is dan niet sterk genoeg om al het zware verkeer te dragen. Auto’s, motorfietsen en vrachtwagens worden omgeleid via de A15 en A16, maar dat gaat voor opstoppingen en vertragingen zorgen. Er worden wel extra bussen ingezet op lijnen 4 en 8.

Lees ook:

Dit wil je weten over de afsluiting van de Wantijbrug

De Wantijbrug gaat in januari een dag eerder dicht vanwege voorbereidende werkzaamheden. Dat meldt R...

Engelenburgerbrug

We hebben nog een brug die gerepareerd moet worden. De Engelenburgerbrug bij de Nieuwe Haven is in slechte staat en moet daarom worden gerepareerd. Het vaste deel, de klep en het bewegings- en bedieningswerk zijn toe aan renovatie. Omdat het een monumentale brug is, kost het meer tijd dan normaal. De brug is sinds januari dicht en opent hopelijk weer in december 2020. Het duurt dus ongeveer een jaar. In totaal gaat de renovatie zo’n 8,5 miljoen euro kosten.

Plannen voor het oude V&D-pand

V&D Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: Wikimedia

In 2019 maakten we bekend dat het oude V&D-pand, met een oppervlakte van 13.000 vierkante meter, is verkocht aan ReShape Properties en Beryllus Financial Manegement. Zij willen er winkels, horeca en huizen bouwen. Op de bovenverdieping moeten 60 appartementen komen en op de benedenverdieping is plek voor horeca en winkels. Er gingen eerder al geruchten over een plekje voor Happy Italy, maar over mogelijke huurders is nog niets bekend. Hoelang het gaat duren voordat de nieuwe plannen tot stand komen, is ook nog onbekend. Maar we zijn heel benieuwd naar de veranderingen dit jaar!

Bouwen in de Spoorzone

Spoorzone bouwplannen Dordrecht Zwijndrecht - indebuurt Dordrecht
Sfeerimpressie van de Spoorzone uit een video van de gemeente Zwijndrecht

Dat er huizen bij moeten komen, daar zijn we het allemaal wel over eens. Gemeente Dordrecht heeft de komende tien jaar plannen voor de ontwikkeling van de zogeheten spoorzone, het gebied rond het spoortraject dat binnen de stadsgrenzen van Dordrecht-Zuid tot Zwijndrecht loopt. Het is een gebied van in totaal 7,5 kilometer lang. Aan de Dordtse kant kunnen zo’n 3000 woningen gebouwd worden. Deze plannen zijn er al lang, maar Wethouder Sleeking heeft aangegeven dat de plannen nu worden versneld.

Plannen voor de Spoorzone. | Foto: Gemeente Dordrecht

Festivals en evenementen

Dordt in Stoom 2018 - Stoomfestival Dordrecht 2018 - indebuurt.nl
Dordt in Stoom. Archieffoto: ANP

Dordrecht zou Dordrecht niet zijn als er in 2020 geen evenementen op de planning stonden. Dordt in Stoom is dit jaar weer terug! En wat dacht je van een nieuwe editie van Live at Wantij, Big Rivers of de Boekenmarkt? In dit artikel hebben we een paar van de grootste evenementen, inclusief data, voor je op een rijtje gezet.

Live at Wantij 2019 info informatie - indebuurt Dordrecht.jpg

Zin in! Naar deze Dordtse evenementen in 2020 kijken we uit

Het is weer januari en dat betekent dat we kunnen uitkijken naar een nieuw jaar vol evenementen. Dor...

Meer zoals dit artikel:

Wow! Zo zag Dordrecht er 10 jaar geleden nog uit

Weet jij het nog? In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd in Dordrecht. Gebouwen en straten z...

12 x nieuwbouw in Dordrecht waar je binnenkort kunt wonen

Ben jij op zoek naar een huis en wil je het nieuwste van het allernieuwste? Zet je dan maar schrap, ...
Spoorzone bouwplannen Dordrecht Zwijndrecht - indebuurt Dordrecht

6 x grote veranderingen die eraan komen in Dordrecht

Oh, wat gebeurt er toch altijd veel in Dordrecht! Maak je borst maar nat, want er gaan flink wat ver...

Zoveel verdient de Dordtenaar gemiddeld per jaar

Hoeveel er maandelijks op je loonstrook staat, is niet zo vaak het onderwerp van gesprek. Dat blijft...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.