Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 tips tegen de buxusrups en buxusmot

Door Lisanne Doff 5 september 2018

De buxusmotten zijn aan hun tweede leg begonnen. In september duiken de buxusrupsen massaal op om onze planten op te eten. Natuurlijk willen we onze heg mooi houden, dus geeft hovenier Jeroen Stam 5 tips tegen deze veelvraten. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Gezonde buxus

Verschillende soorten buxusplanten. | Foto: Stockfoto

“Het belangrijkste is om je buxus gezond te houden. Als de weerstand van de plant minder is, wordt deze eerder aangetast door de rupsen. Je kunt bijvoorbeeld een health mix gebruiken”, adviseert Jeroen Stam. Dit middel houdt de planten gezond en zorgt meteen dat schimmels wegblijven.

Vogelvriendelijke tuin

Vogels helpen tegen de buxusrups. | Foto: Stockfoto

“Maak je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk. Vogels pikken namelijk de larven van de buxusrupsen uit de planten. Je houdt je tuin vogelvriendelijk door genoeg heggetjes te hebben waar ze kunnen vertoeven. Vogels blijven weg als er veel tegels in de tuin liggen of als er vaak katten een bezoekje brengen.”

Mottenvallen

De buxusmot plant zich snel voort. | Foto: Stockfoto

“Een biologische manier om de buxusmotten te verminderen, is door het gebruik van mottenvallen. De val bevat een lijmbordje waar de motten op af komen. Door de lijm blijven ze aan de val plakken”, zegt Jeroen. Door deze val bij de buxus in de buurt te hangen, worden de mannelijke motten vermindert. Hierdoor kan er minder gepaard worden.

Gif

De buxus. | Foto: Stockfoto

“Dan is er ook nog de hardnekkige manier. Je kunt ze bestrijden met gif. Het gif komt in de maag van de rups terecht, waardoor deze sterft.” Houd er rekening mee dat dit ook voor vergiftiging bij vogels kan zorgen. Zij eten deze rupsen, waardoor het gif ook in de maag terecht komt.

Vervangen of verwijderen

Een buxusrups vreet zich vol. | Foto: Arno de Natris

“Wil je de rupsen geen kans geven om aan je buxus te knagen? Dan is de beste oplossing om je buxussen te verwijderen of vervangen voor andere planten. Helaas hebben de rupsen al ontdekt dat sommige alternatieven ook lekker zijn, zoals bijvoorbeeld de Ilex Crenata (Japanse hulst). Goede vervangers voor de buxusplant, zijn de Misera en Taxus.”


Meer over Stam Hoveniers ontdekken?

Stam Hoveniers hoveniers

Calandstraat 29, Dordrecht

Bekijk meer:hoveniers
Maden in je container - indebuurt.nl

Oh nee, maden in je kliko? Dit kun je er tegen doen

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd mad...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.