Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De “Dordtse Phil” is belangrijk voor de stad: ‘We willen iedereen een kans geven om muziek te maken’

Aangeboden door Rabo ClubSupport 12 november 2020

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Het Dordrechts Philharmonisch Orkest deed ook mee en kan door de bijdrage onder andere gratis blokfluitlessen geven aan Dordtse kinderen.

De jeugdactiviteiten zijn heel belangrijk voor het Dordrechts Philharmonisch Orkest. Hans Gerritsen is voorzitter van het Dordrechts Philharmonisch Orkest en gepassioneerd over de jonge muzikanten van de vereniging. “We bestaan dit jaar al 95 jaar en onze leden worden dus ook steeds ouder. Zelf ben ik al 53 jaar lid. We hebben jeugd nodig om de club levendig te houden.”

Grote ogen

Investeren in de toekomst is meer dan nieuwe muziekstukken en instrumenten kopen. “Muziek is heel belangrijk, ik weet uit onderzoek dat jongeren zich beter ontwikkelen als ze muziek maken. Zo zag ik laatst een jonge klarinettist die nog niet eens met zijn voeten bij de grond kon komen. Hij keek met ogen naar de dirigent en speelde vol overgave. Dat vind ik prachtig om te zien.”

In de prijzen vallen

In de vereniging hebben zijn er voor de jeugd de orkesten Phil Starterzz, Phil Kidzz en Phil Young. Daarnaast geven ze in samenwerking met cultuurcentrum ToBe muzieklessen. “Zo kunnen ze bekend worden met muziek. We doen mee aan festivals voor jeugd, zoals concoursen en vallen daarmee ook in de prijzen. Dat willen we graag uitbreiden.”

Je kunt verder kijken onder de Facebookvideo.

Kweekvijver van talent

Binnen de Phil krijgen jonge talenten de kans om zich verder te ontplooien. Eén van de bekendste leden is Jörgen van Rijen, die nu solotrombonist is bij het Koninklijke Concertgebouworkest. “Hij begon bij ons als jeugdlid en is nog steeds erelid. We zien dat dit een enorme kweekvijver is.” Maar nog belangrijker dan het afleveren van professionele muzikanten, is wel dat ze muziekspelen mogelijk willen maken voor alle Dordtenaren.

‘We willen de drempel om muziek te maken zo laag mogelijk houden’

“Zo geven we gratis blokfluitlessen. Kinderen hoeven dan alleen een fluit en muziekboek te kopen. Mocht dat nodig zijn, dan hebben we ook een instrumentenfonds beschikbaar voor diegenen die geen muziekinstrument kunnen veroorloven. De drempel om muziek te maken blijft daardoor zo laag mogelijk.”

Ambassadeur

De muziekvereniging staat niet alleen letterlijk middenin Dordrecht – met hun gebouw in Zuidhoven – maar voelt zich ook ambassadeur van de Merwestad. “Met onze jeugdorkesten spelen we bijvoorbeeld in verzorgingshuizen. En de Phil speelde tijdens de eerste koningsdag nieuwe stijl in 2015. We willen Dordrecht zo goed mogelijk promoten.”

Je kunt verder kijken onder de foto.

Foto: Dordrechts Philharmonisch Orkest

Toekomst

Van de ruim 200 leden heeft het grootste deel de basisschoolleeftijd, denkt Hans. “Het is niet zo dat we direct een tekort hebben aan jeugd. Maar als we over tien jaar nog willen bestaan, moeten we nu aan de slag gaan. Dat kan doordat we investeren in onze vereniging.”

Niet alleen Het Dordrechts Philharmonisch Orkest kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen clubs en verenigingen als Het Dordrechts Philharmonisch Orkest iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door activiteiten voor de jeugd te organiseren, maar ook door het clubhuis te verduurzamen, gezond voedsel aan te bieden in de kantine of trainingsprogramma’s voor gehandicapten op te zetten. Het Dordrechts Philharmonisch Orkest is niet de enige geluksvogel die een bijdrage kreeg in Dordrecht. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

KNRM Dordrecht kan uitbreiden dankzij Rabo ClubSupport: ‘Zo kunnen we echt 24 uur per dag klaarstaan’

Clubs en verenigingen in Dordrecht zorgen dat de buurt sterker en beter wordt. Het zijn de plekken w...

adv.