Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voetbalvereniging GSC/ODS is al twee jaar rookvrij: ‘We zien nu minder jongeren roken’

Aangeboden door GGD ZHZ en Rookvrij.nl 15 oktober 2020

‘Zien roken doet roken.’ Dat is de gedachte achter de beweging Rookvrije Generatie, die erop is gericht kinderen rookvrij te laten opgroeien. Twee jaar geleden besloot voetbalvereniging GSC/ODS zich in te zetten voor een rookvrije vereniging. “Sport en roken gaan gewoon niet samen”, vindt voorzitter Thom van Ewijk. In de hoop dat lokaal meer sportverenigingen zich aansluiten, is er nu de campagne #ZHZrookvrij.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

“Er is nog nooit zo weinig gerookt als nu”, grapt Thom. Op de sportvereniging liggen de trainingen en wedstrijden op dit moment weer stil vanwege het coronavirus. Serieus vervolgt hij: “Maar voor de crisis zagen we echt minder jongeren roken. Ook op de plekken waar dat nog wel mag.”

Ambitie

In de kantine en kleedkamers, en langs de lijn mogen leden en bezoekers al een paar jaar niet roken. Helemaal rookvrij is de sportvereniging jammer genoeg nog niet. “Langs de lijn en in de kantine is roken hier niet toegestaan, en daarnaast ook tijdens jeugdtrainingen- en wedstrijden. Dan mag roken alleen in het rookhok. Het liefst zouden we dat overal en altijd willen veranderen.”

‘Als het binnen wel kan, waarom buiten dan niet?’

“De ambitie is er wel, maar het handhaven is nog wel een dingetje. Buiten de kantine, uit het zicht, hebben we nu nog een rookruimte. Bij het veld en in de kantine is niet roken al zo gewoon, waarom kan dat niet overal?” vraagt hij zich af.

Je kunt verder lezen onder de foto.

GSC ODC voetbalvereniging Rookvrij sportvereniging
Al bij de ingang zie je dat de vereniging meedoet aan de Rookvrije Generatie | Foto: indebuurt Dordrecht

Zien stoppen doet stoppen

Hij merkt wel dat er sprake is van een sneeuwbaleffect. “Het idee kwam bij ons als bestuur doordat rookvrij zijn het gesprek van de dag was. We hoorden ook dat andere verenigingen ermee bezig waren, en iedereen was het ermee eens: we moeten ons inzetten voor een rookvrije vereniging. We legden onze beslissing uit tijdens een algemene ledenvergadering en iedereen stond erachter.” Binnen een maand waren de posters besteld via rookvrijegeneratie.nl.

Zo spoor je jouw vereniging aan

In de regio Zuid-Holland Zuid staan bij sportverenigingen en speeltuinen sinds vorige week overal oproepen op de stoep, om te tekenen op rookvrij.nl. Al 4.000 mensen hebben aangegeven dat ze hun speeltuin of sportvereniging graag rookvrij willen maken. Wil jij je inzetten voor rookvrije speel- en sportplekken? Je kunt tekenen voor jouw sportvereniging of speelplek met één klik via rookvrij.nl of de oranje knop hieronder.

Met deze handtekening moedig je jouw vereniging aan om roken te verbannen van de sportvereniging: hoe meer digitale handtekeningen er zijn, des te meer draagvlak er is om de vereniging rookvrij te maken. Je kunt het bestuur na jouw duwtje in de rug ook simpel een mail sturen met een handige voorbeeldmail.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door GGD ZHZ en Rookvrij.nl. Meer over GGD ZHZ en Rookvrij.nl ontdekken?

GGD ZHZ en Rookvrij.nl gemeente en lokale diensten

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

adv.