Mooi: Bij Het Spectrum ben je geen nummer, maar een mens

Aangeboden door Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden 19 maart 2019

Casemanagers, eigenlijk een nietszeggende term, maar wie ermee te maken heeft merkt de menselijke inhoud. Bij Het Spectrum gaan de casemanagers dementie en de casemanagers palliatief (laatste levensfase) graag met jou als mens het gesprek aan. “Omgaan met heeft een grote impact op iedereen”, weet ook casemanager Stien Blaauw.

Mensen mensen

Misschien heb je ‘m wel gezien: de reclame met Ledy Breederveld (juf Helma uit de Luizenmoeder) die verward over straat loopt. In de spot zie je dat 1 op de 5 mensen te maken krijgt met dementie. Maar wat is nou het verschil tussen dementie of ‘even’ in de war zijn? Het Spectrum regelt waar nodig taakverlichting, deskundigheid en hulp. Of dat nou voor een moeder, opa of partner is.

Stien: “Wanneer wij bij mensen op bezoek komen, krijgen we vaak allerlei veel vragen. Logisch, wanneer je er nog niet mee te maken hebt, ga je dit onderwerp liever uit de weg. Maar wanneer het jouw realiteit wordt, wil je weten wat je te wachten staat. Niet alleen degene die lijdt aan een ziekte, maar ook de partners, familieleden. Want ziekte heeft een grote impact op iedereen.”

De ingewikkelde wereld van regelingen, mogelijkheden en instellingen

Stien is samen met Judith Lange casemanager dementie. Met hun collega’s hebben zij veel ervaring en een groot netwerk. Dat is fijn, want ze kunnen vragen beantwoorden en je helpen zodat je als mantelzorger zo lang mogelijk je naaste thuis kunt helpen. Stien: “We zijn er vooral als een luisterend oor, om de mensen de weg te wijzen in de ingewikkelde wereld van regelingen, mogelijkheden en instellingen.”

Helaas komt die hulp voor de meesten pas in een laat stadium, weet ook Judith. “We merken dat mensen het lange tijd uitstellen om naar de huisarts of specialist te gaan. Daardoor komen wij ook laat in het proces in beeld en kunnen we soms alleen nog maar helpen op weg naar een opname. Terwijl we die stap mogelijk hadden kunnen uitstellen, als mensen ons eerder inschakelen. Want vaak is de stap naar opname nodig omdat de mantelzorger overbelast is.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Het Spectrum - casemanagers palliatief Grazielle - Lilian - Heidi - Anke Bot Fotografie - indebuurt Dordrecht
Casemanagers palliatief Grazielle, Lilian en Heidi | Foto: Anke Bot Fotografie voor Het Spectrum

Als het einde nadert

Niet alleen als je iemand met dementie in je omgeving hebt, kun je als mantelzorger vol vragen zitten. Ook als een geliefde in de laatste fase van zijn of haar leven zit, is hulp van buitenaf misschien wel welkom. Palliatieve zorg noemen ze dat: verlichting bij een levensbedreigende ziekte. Voor alles dat je wilt weten rondom zorg bij mensen die dood gaan, staan casemanagers Grazielle, Heidi en Lilian klaar.

Even adempauze

Het is nogal wat: iemand in je omgeving die aan het einde van zijn of haar leven staat, gaat door veel heen. Er kan sprake zijn van pijn, iemand kan spirituele vragen hebben. Daarbij kunnen de casemanagers palliatief een centrale rol spelen, waarbij ze je adviseren en alles regelen.

Juist de persoonlijke onderwerpen kunnen moeilijk zijn als mantelzorger. Wie verleent welke zorg en hoe ga je om met psychische problemen, seks en intimiteit, schuldgevoel, vragen rondom de laatste fase van het leven of financiële zaken? Daarbij kunnen Grazielle, Heidi en Lilian je helpen.

Ze zijn maar een belletje van je verwijderd

Heb je vragen over één van deze onderwerpen of heb je misschien het gevoel dat er iets ‘niet pluis’ is? Dan staan de casemanagers dementie en palliatief voor je klaar via de telefoonnummers van Het Spectrum (078-6172333) of Het parkhuis (078-6220000) of via de oranje knop hieronder.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden. Meer over Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden ontdekken?

Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden zorg

Nu openHele dag

Minnaertweg 4, Dordrecht

Bekijk meer:zorg

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant:

Het Spectrum De Sterrelanden - duobed - Anke Bot Fotografie - indebuurt Dordrecht

Het Spectrum bouwt een liefdesbrug tussen geliefden

In bed de dag bespreken, lekker knuffelen en misschien wel meer: voor veel van ons is het de gewoons...
Het Spectrum - PlusBus - Anke Bot Fotografie - indebuurt Dordrecht

Johanna Hartman: ‘De PlusBus is een mooie manier om eens uit te gaan’

Keurig netjes houdt ze het bij. Al die tripjes die ze inmiddels op haar naam heeft staan met De Plus...
Het Spectrum - ELV - de Prinsemarij - mevr Branger - Anke Bot Fotografie - Revalidatie Dordrecht - indebuurt Dordrecht

Mevrouw Branger: ‘Het is hier echt net een hotel’

Vraag Maaike Branger naar haar ervaringen met eerstelijns verblijf in Het Spectrum De Prinsemarij en...
Stichting Het Spectrum - De Wielborgh - Thuiszorg in Dordrecht - Meneer van Zetten - indebuurt.nl

‘Kanjers zijn het, de mensen van Het Spectrum thuiszorg’

Louis van Zetten struikelt bijna over zijn woorden als naar zijn ervaringen met thuiszorg van Het Sp...

adv.