Mevrouw Van Hees: ‘Mijn persoonsalarm geeft een gevoel van veiligheid’

Aangeboden door Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden 3 april 2019

Je hoopt dat je (groot)ouder hem nooit nodig heeft en toch is het een fijn idee dat hij er is: persoonsalarmering. Zo’n 750 woningen in Dordrecht zijn via het Spectrum voorzien van het systeem waarmee acute hulpverlening letterlijk een druk op de knop verwijderd is. “Ik prijs me gelukkig dat ik hem nog nooit nodig heb gehad”, vertelt mevrouw Van Hees over haar persoonsalarmering.

Persoonlijke verzekering

Mevrouw Van Hees is al een paar jaar gebruiker van het persoonsalarm, en ziet het systeem vooral als een soort verzekering: “Ik heb het alarm nog nooit gebruikt, maar ik doe hem niet weg. Stel je voor dat je hem nodig hebt, dan is het toch wel een fijn idee.”

Fijn idee

Dat beeld herkent Berta Hurkens. Bij Het Spectrum is zij klantbemiddelaar voor zorg buiten de locaties van Het Spectrum en het aanspreekpunt voor onder andere de persoonsalarmering. “We horen dat veel mensen het een fijn idee vinden voor hun mantelzorgers. ‘Dan hoef ik mijn kinderen niet lastig te vallen’, is een argument dat we veel horen. En kinderen vinden het juist fijn dat hun vader of moeder ook bij iemand terecht kunnen als ze niet in de omgeving zijn, zoals ’s nachts of als ze eens op vakantie zijn.”

Veiligheid

Ze vervolgt: “Zo hebben we een dame die zelfstandig woont. Zij merkt dat ze geheugenproblemen heeft en voelt zich daardoor onzeker. Doordat haar familie ver weg woont, geeft dat alarm haar een veilig gevoel. Persoonsalarmering draagt zo bij aan het langer zelfstandig thuis kunnen wonen.”

Maar hoe werkt zo’n persoonsalarm nou? “Druk je op de knop, dan belt de telefoon automatisch naar De Zorgcentrale en krijg je een medewerker aan de telefoon. Die schatten in wat de situatie is en welke hulp er nodig is. Is iemand bijvoorbeeld gevallen, heeft diegene pijn en kan die klant niet meer overeind komen, dan sturen we een zorgmedewerker uit het thuiszorgteam in de wijk. Is de zorg echt acuut, dan kunnen we ook een huisarts of ambulance inschakelen. Bij geen gehoor sturen we sowieso iemand naar de klant. Onze medewerkers van Het Spectrum Thuiszorg De Wielborgh zijn deskundig en weten goed hoe te handelen als er bijvoorbeeld iemand gevallen is of onwel is geworden.”

Het Spectrum - Persoonsalarmering Thuiszorg de Wielborgh - indebuurt Dordrecht
Alle sleutels zijn genummerd | Foto: Anke Bot Fotografie/Het Spectrum

Gelukkig ben je wél een nummer

In tegenstelling tot veel aanbieders, werkt Het Spectrum niet met een sleutelkluisje bij de voordeur. “De sleutel van iedere klant hangt met een klantnummer in een grote, beveiligde kluis op één van onze zes locaties. Door die benummering zijn de sleutels niet te herleiden naar onze klanten. Met die sleutel kan de zorgmedewerker dan naar de klant toe en de deur openen en zorg verlenen aan de bewoner.”

Mooi: Bij Het Spectrum ben je geen nummer, maar een mens

 

Beste advies

Als Berta haar klanten één ding op het hart wil drukken, dan is het vooral gebruik te maken van hun persoonsalarmering als dat nodig is. “We voeren regelmatig proactief een test uit of de alarmering nog werkt, daar hoeven onze klanten niets voor te doen. Vindt iemand het toch fijn om de verbinding zelf te testen, dan mag diegene uiteraard op de knop drukken.”

“We adviseren mensen vooral de persoonsalarmering om te doen. Leg hem niet op je nachtkastje of eettafel, want als je dan valt in de badkamer, kun je het systeem niet gebruiken. Zie het als een soort verzekering, het biedt een stuk veiligheid en is fijn om te hebben.”


Meer over Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden ontdekken?

Stichting Het Spectrum – De Sterrenlanden zorg

GeopendHele dag

Minnaertweg 4, Dordrecht

Bekijk meer:zorg

Misschien vind je dit ook wel interessant:

Het Spectrum - casemanagers dementie - Judith en Stien - Anke Bot Fotografie - indebuurt Dordrecht

Mooi: Bij Het Spectrum ben je geen nummer, maar een mens

Casemanagers, eigenlijk een nietszeggende term, maar wie ermee te maken heeft merkt de menselijke in...

Het Spectrum bouwt een liefdesbrug tussen geliefden

Johanna Hartman: ‘De PlusBus is een mooie manier om eens uit te gaan’

Mevrouw Branger: ‘Het is hier echt net een hotel’

‘Kanjers zijn het, de mensen van Het Spectrum thuiszorg’

adv.