Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hiervoor kun je een coronaboete krijgen in Dordrecht

Door Lisanne Doff 30 juli 2020

Boetes voor fietsers, parkeerboetes, we kennen ze allemaal. Nieuw dit jaar zijn de coronabekeuringen, die worden uitgedeeld zodra je je niet aan de opgelegde coronamaatregelen houdt. Maar waar kun je eigenlijk precies een bon voor krijgen? 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Geen afstand houden

De terrassen gaan weer open 1 juni corona Dordrecht - Loes van Zanten.jpg
Still uit de video van Loes van Zanten

Je bent strafbaar als je ouder bent dan achttien en met drie of meer mensen bij elkaar op straat staat en dan de anderhalvemetermaatregel niet hanteert. Als je jonger bent dan achttien moet je alleen afstand houden van volwassenen; bij bijvoorbeeld vrienden/kennissen onder de achttien hoeft dat niet. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van anderen.

Ben je dus boven de achttien jaar en sta je met teveel mensen die niet tot jouw huishouden behoren te dicht bij elkaar, kun je worden aangesproken op je gedrag. Daarna wordt gekeken of een bekeuring nodig is.

Boetes voor feestgangers en ondernemers

Een feestje bij Kazerne vóór corona. | Foto: Kazerne

Ook als je een feestje viert met een grote groep is het mogelijk dat je op de bon wordt geslingerd. Zo zijn er de laatste tijd best wat illegale feesten afgebroken door de politie. En ook ondernemers kunnen een boete krijgen als ze de regels in hun zaak niet naleven. Denk aan een grote vriendengroep die te dicht op elkaar zit op het terras.

In een boot

bootje varen
Foto: Bootverhuur Dordrecht

Er komt mooi weer aan, dus het liefst huur je dan met je vriendengroep een bootje. Let op, want ook hier gelden coronaregels: houd altijd anderhalve meter afstand tussen verschillende huishoudens aan boord en op de kade. Bij bijvoorbeeld een zeilwedstrijd hoef je hier geen rekening mee te houden, want bij sporten geldt geen onderlinge afstandsgrens.

Voor een auto gelden trouwens andere regels dan voor een bootje, lezen we op politie.nl. Je mag namelijk met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in een auto zitten, alleen wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Waarom de regels verschillen met een boottocht? Omdat autoritten over het algemeen noodzakelijker zijn dan vaartochtjes, meldt de politie. De overheid heeft daarom in die categorie sneller willen versoepelen.

Coronaregels in het kort

Foto: Restaurant Het Bolwerck

Altijd anderhalve meter afstand bewaren, waar dan ook. Verder moet je – als je ouder bent dan dertien jaar – verplicht een niet-medisch mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Niet verplicht, wel een devies: drukte proberen te vermijden, handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken.

Het kabinet heeft gekozen om géén mondkapjesplicht in te voeren. Burgemeesters kunnen plaatselijk, en op kleine schaal, het dragen van mondkapjes invoeren. Als dit in Dordrecht gebeurt, houden we je op de hoogte.

Boetes

Foto: still AD De Dordtenaar

Ga je toch de fout in? Ai, dat kan een fikse bekeuring opleveren. Als je ouder bent dan 18 is dat een boete van 390 euro. Voor 13 tot en met 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook kan het gebeuren dat ondernemers een boete – die kan oplopen tot 4000 euro – moeten betalen als gasten niet voldoende afstand houden. Of er volgt een last onder dwangsom.

Bekijk ook:

Zoveel coronaboetes zijn er uitgedeeld in Dordrecht

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot ...

Dit zijn die rood-zwarte beestjes die je veel in Dordrecht ziet

Ze zijn je vast al eens opgevallen in de tuin of tijdens een wandeling: van die rode beestjes met zw...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.