Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waar of niet waar: weet jij welk Dordts verhaal een broodje aap is?

Door Lisanne Doff 28 maart 2020

Het is tijd voor een quiz! Je krijgt vier verhalen voorgeschoteld over Dordrecht. Drie daarvan zijn waar, ééntje hebben wij uit onze duim gezogen. Weet jij welke? Het antwoord krijg je aan het einde.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Waarom sommige Dordtse huizen dichtgemetselde ramen hebben

mysteries Vriesestraat Van Slingelandtshof
De Van Slingelandtshof in de Vriesestraat. | Foto: indebuurt Dordrecht

In de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politieke drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Hierdoor kwamen er veel nieuwe wetten bij in Nederland, waaronder een algemeen belastingstelsel. Raambelasting was hier onderdeel van: een bepaalde belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Niet alle Dordtenaren hadden daar zin in en besloten de belasting te ontduiken. Hoe? Door een aantal ramen dicht te metselen. Probleem opgelost! 

De man op het raam van de Grote Kerk

Man op raam Grote Kerk Dordrecht true or false
Foto: indebuurt Dordrecht

Op deze drie glas-in-loodramen, zie je een rivierenlandschap, met op de voorgrond een hoop afval. Maar als je beter kijkt zie je onder meer een fles met een scheepje, lege wijnflessen, een bos bloemen, een appel, een stuk touw en nog veel meer. In het midden zie je binnenvaartschepen; eentje met steenkolen en een stoomsleepboot, zoals vroeger, maar het achterste schip heeft een auto op de kajuit. Op het linker raam staat een man die, als het donker is, nogal een enge verschijning wordt. Hij is een jutter die langs de rand van het water naar mooie spullen zoekt, zoals het schilderij, het scheepje en de reddingsboei die je ziet.

Hoe de kogel in De Grote Kerk kwam

Dordtse mysteries
De kogel zit in de achterkant van de kerk. | Foto: indebuurt Dordrecht

In oktober 1813 werd Napoleon verslagen en trokken de Fransen weg uit Dordrecht. Dat voelde als een bevrijding. Op 22 november kwamen ze terug en wilden ze een stokje steken voor de bevrijding. De Fransen beschoten Dordrecht en de kanonneerboten vanaf Papendrecht. Uiteindelijk trokken ze weer weg. Hoewel het een mooi verhaal is dat de kogel in de Grote Kerk werd geschoten en daar altijd is blijven zitten, is dat onmogelijk. Dat lukt nooit vanaf Papendrecht. Waarschijnlijk heeft iemand de kogel ergens opgeraapt en gedacht: hé dat is een leuk souvenir om iets mee te doen. En is het later in de kerk gemetseld.

Waarom het Achterom eigenlijk niet het Achterom is

Achterom Bestedelingenhuis
Foto in 1965 gemaakt vanaf de Johan de Wittbrug. Achter het Bestedelingenhuis zat het Achterom. | Foto: RAD

Het Achterom zoals we dat nu kennen is de naam voor de straat die er eigenlijk achter lag. Het echte Achterom liep in een halve cirkel achter het oude postkantoor en het Bestedelingenhuis langs. In het Bestedelingenhuis woonden oude mensen, meestal mannen. Toen het gebouw halverwege de jaren ’60 werd afgebroken, gingen de bewoners naar andere bejaardenhuizen in Dordrecht. Het originele Achterom begon op het Bagijnhof naast het postkantoor en ging daar achterlangs. Heel vroeger was daar best wat bedrijvigheid. 

Wat is waar en wat niet?

True or false Dordrecht vraagtekens
Foto: indebuurt Dordrecht

Heb je alle verhalen gelezen? Dan kunnen wij vertellen welk verhaal wij uit onze duim hebben gezogen. Dat is het verhaal van de man op het raam in de Grote Kerk. Het is namelijk geen jutter die naar spulletjes zoekt, maar de kunstenaar van het glas in lood raam zelf! Teun Hocks beeldt zichzelf vaker af in zijn ontwerp en op dit raam bekijkt hij zijn eigen gemaakte panorama. En als je goed kijkt, zie je aan de linkerhand van de man een schildersezel. Daaruit kun je opmaken dat de man een kunstenaar is en geen jutter.

De andere verhalen zijn alle drie waar. Had je het goed? Mooi! Dan heb je vast eens door onze oude Dordtse mysteries gesnuffeld.

Lees ook:

Wil je spelen: dit heb je nodig voor een Dordtse 30 Seconds

Omdat we de aankomende weken niet meer naar een restaurantje kunnen, er geen concerten meer zijn en ...
Afval Pinksteren 2019 Dordrecht - indebuurt Dordrecht

Indebuurt quiztime! Weet jij het antwoord op deze afvalvragen?

Elke week plaatsen we op indebuurt de rubriek 'MAG DAT'? En daar komen regelmatig ook afval onderwer...
Ponsensteyn Dordrecht - indebuurt Dordrecht

Quiz: ken jij de bijnamen van deze Dordtse gebouwen?

Er zijn van die gebouwen, waarvan je misschien wel niet weet wat nou echt de officiële naam is. Of w...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.