Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Volgens dit boek zijn deze plekken in Dordrecht mooi van lelijkheid

Door Lisanne Doff 23 januari 2020

Het boek Treurtrips van auteur Mark van Wonderen is maandag 20 januari uitgebracht. Treurtrips is een reisgids met de lelijkste, treurigste en saaiste plekken in Nederlandse steden en dorpen. Ook Dordrecht staat erin met een paar markante punten die mooi van lelijkheid zijn.

Gruwelijk lelijk

De schrijver van het boek vindt de binnenstad van Dordt prachtig, maar ontdekt al snel één van de lelijkste plekken in de stad. De route vanaf station Dordrecht naar de binnenstad toe. ‘Dat toeristen bij de aanblik van deze gruwel niet direct terug de trein inspringen, mag een wonder heten’, vertelt hij in het boek. Eigenlijk staan we niet te kijken van deze mening, want ook Dordtenaren zelf vinden een aantal van deze gebouwen enorm lelijk. 

Mooi van lelijkheid

Assumburg | Foto: Streetview

In het boek komen de straten Loevestein, Brittenbrug en Assumburg in Sterrenburg aan bod. ‘Het lijkt alsof iemand in de late jaren zeventig een vrachtwagen met groot uitgevallen legostenen heeft leeggekieperd waar minder begaafde architecten zich vervolgens volledig op hebben uitgeleefd’, staat er in het boek. Maar eigenlijk vindt de schrijver de woningen best geinig. Ze zijn in ieder geval spannender dan de gemiddelde rijtjeshuizen.

Doodshoofd

Het bushokje in de vorm van een doodshoofd. | Foto: Streetview

Een opvallend verschijnsel op het Leerpark vindt hij het bushokje in de vorm van een doodshoofd. Je vindt het aan de Maria Montessorilaan en kinderen van de basisschool ertegenover schijnen nachtmerries van het ding te krijgen.

Eigenlijk te mooi voor de Treurtrip

‘Te mooi voor deze reisgids is het misschien wel in de Zeehavenlaan en omgeving in Wielwijk, maar eigenlijk zou iedereen hier wel eens een keer moeten rondlopen. Alle, maar dan ook werkelijk alle voortuinen in bijvoorbeeld de Schoenerstraat zijn voorzien van een partytent. En niet alleen in de zomer, ook ’s winters blijven de partytenten staan, maar dan meestal wel voorzien van de meest uitbundige kerstversiering. Over dergelijke wijken wordt weleens geringschattend gedaan en dat is uiteraard onterecht. Een buurt als deze, met zoveel sociale cohesie, moet juist gekoesterd worden. En het is ook wel heel erg lekker om er eens doorheen te banjeren en enorm te genieten.’

En dat is niet het enige. Er staan nog een paar Dordtse plekken in het de gids. En Zwijndrecht en Sliedrecht staan er ook in. Het boek Treurtrips kun je voor €25,- in deze webshop kopen. Leuk om (voor de gein) cadeau te doen!

Treurtrips van Mark van Wonderen

Lees ook:

Dit zijn volgens jullie de 10 lelijkste gebouwen in Dordrecht

Wij houden van Dordrecht en we krijgen maar geen genoeg van de historische gebouwen. Maar laten we e...

5 x dit gebeurde er vroeger in deze Dordtse gebouwen

Veel van de oude gebouwen in Dordrecht zijn voor ons zo vanzelfsprekend. Je denkt er misschien niet ...

 

adv.