Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uit de oude doos: 9 x zo zag feestverlichting in Dordrecht er vroeger uit

Door José de Jong 29 november 2020

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat ons eiland op ieder moment van het jaar prachtig is. Maar zo aan het einde van het jaar is het helemaal genieten geblazen met die prachtige feestverlichting. Dordrecht heeft trouwens een lange traditie als het om feestverlichting gaat. 

Even een klein stukje geschiedenis, mensen. Elektrisch licht kwam rond 1900 in veel Nederlandse steden. De Rus Khotinsky (ja, naar hem is het restaurant in het Energiehuis vernoemd) begon in 1883 de eerste gloeilampenfabriek in Rotterdam. Dus eigenlijk is het knap dat ze niet veel later al zo groots feestverlichting hadden in Dordrecht. Uit de oude doos: hier zijn negen foto’s van Dordtse feestverlichting .

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Al in 1913

Van Baerleplantsoen
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Op 4 september 1913 was het Onafhankelijkheidsfeest. Er werd toen in Nederland herdacht dat het honderd jaar geleden was bevrijd van Napoleon. Die werd in 1813 verslagen door de Duitsers en de Engelsen. Ook in Dordrecht was het feest en op de foto zie je dat buitenverblijf Weizigt bij het Van Baerleplantsoen feestelijk is verlicht. Dat was toen best bijzonder, want zo vreselijk lang hadden we nog geen elektrisch licht.

De Lange IJzeren brug

Lange IJzeren brug
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

In 1915 had Dordrecht ook al sprookjesachtige kerstverlichting. Hier zie je de Lange IJzeren brug in zijn volle feestelijke glorie.

Het is Winkelweek

Voorstraathaven
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Een verlichte Voorstraatshaven in 1929. De foto is gemaakt vanaf de Visbrug in de richting van de Tolbrug. Links zie je de achtergevels van huizen aan de Groenmarkt met rechts de Voorstraat. Midden op de achtergrond boven de Tolbrug is de achterkant van een café aan het Scheffersplein. De feestverlichting brandde vanwege de Winkelweek.

Ahhh, Vroom & Dreesmann

Vroom & Dreesmann
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Ahhh, dat is nog eens mooi. Een feestelijk verlichte Vroom & Dreesmann. Het is eind jaren 20. Niemand dacht er een seconde aan dat die winkel ooit nog eens uit ons straatbeeld zou verdwijnen.

In de schijnwerpers

Grote Kerk
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Tegenwoordig is de Grote Kerk uitgelicht volgens een lichtontwerp, maar destijds werd de kerktoren ook al in het licht gezet. Je kijkt naar een foto uit 1929 toen de Grote Kerk in de schijnwerpers stond.

In het Edisonjaar

Johan de Wittbrug
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

1930 is het Edisonjaar en dus feest! De Johan de Wittbrug, gezien vanaf de Vriesebrug is feestelijk verlicht.

Toen Overwijn er nog was

Overwijn
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Kledingwinkel Overwijn op de Voorstraat naast de Visbrug. De prachtige verlichting in 1937 is vanwege de Moerdijkfeesten en het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard.

Wilhelmina jubileert

Weedeweg
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

In 1938 viert ook Dordrecht het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Je kijkt naar feestverlichting bij de vijver op de Weedeweg in de richting van de Standhasenstraat.

Feest bij de Roei- en Zeil

Nieuwe Haven
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

De Koninklijke Dordrechtse Roei- en Zeilvereniging bestaat in 1951 honderd jaar en de Nieuwe Haven is feestelijk verlicht. Het botenhuis van de vereniging is links aan de Knolhaven.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.