Toen in Dordt: Sinterklaas bij koekjesfabriek Victoria in 1955

Door Karlijn Goorts 19 november 2017

Je kijkt naar een foto die gemaakt is op de avond voor de sinterklaasviering. Een foto uit 1955 van Sint en Piet in biscuitfabriek Victoria.  

Douwe Flier van Dordt Hartje Stad: “Deze foto is gemaakt in de Chocolade en Biscuitfabriek Victoria, waar elk jaar de sinterklaasviering was voor de kinderen van de medewerkers. Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Springende Pieten, zingende kinderen, zakken vol pepernoten en cadeautjes. Hij is er weer!”

Trotse ouders en een mevrouw van personeelszaken

“We zien Sinterklaas in een kale omgeving op een soort podium en een verlegen meisje bij Sint, vol verwachting van wat er komen gaat.  Trotse ouders en een mevrouw van personeelszaken die alles in goede banen moet leiden. Sinterklaas wordt bijgestaan door één piet die al lachend klaar staat om het meisje blij te maken met haar cadeau.”

“Op 18 november 2017, gisteren dus, is de stoomboot ook weer in de Kuipershaven aangekomen. Met veel toeters en bellen, springende pieten, zingende kinderen, en zakken vol pepernoten. Hij is er weer! De allereerste intocht van Sinterklaas vond trouwens al plaats in 1888 te Venray, in een caléche met een span donkere paarden.”

Toen in Dordt

Dordrecht is een prachtige stad en zit bomvol verhalen. Niet alleen de verhalen van nu vinden we interessant, maar ook zeker de verhalen van toen. In deze rubriek vind je oude foto’s van Dordrecht. Hiervoor werken we samen met Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.