Toen in Dordt: uit de tijd dat schaatsen onder de Vriesebrug nog heel gewoon was

Door Karlijn Goorts 11 februari 2018

Je kijkt naar een beeld uit 1938 van de Spuihaven en de Vriesebrug. Er zijn winters geweest waarin het heel normaal was om onder de Vriesebrug door te schaatsen. Dat is nu wel weer lang geleden.

Douwe Flier van Dordt Hartje Stad: “De Vriesebrug werd geopend in 1872 en is altijd een drukke loop- en fietsroute geweest vanaf het Vrieseplein naar de Vest. In de jaren 1900 en later, was het Vrieseplein en het begin van de brug een geliefde plek voor de Dordtse kermis. Zo’n dertig jaar later was er een vernieuwing van de brug nodig, en is er een smalle noodbrug naast gebouwd. Weer een jaar later was de feestelijke heropening.”

Masker en het oor

“Nu nog geen schaatspret in de Spuihaven, maar wel iets anders wat mijn aandacht trekt, iets wat er toen nog niet was: het masker en het oor. Het drijvende kunstwerk van Gerhard Lentink. De twee hardhouten beelden vormen gezamenlijk het kunstwerk. Een oor als ontvanger en de godin Medea als zender.”

Toen in Dordt

Dordrecht is een prachtige stad en zit bomvol verhalen. Niet alleen de verhalen van nu vinden we interessant, maar ook zeker de verhalen van toen. In deze rubriek vind je oude foto’s van Dordrecht. Hiervoor werken we samen met Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.