Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Dordt: hoe 53 uur grasmaaien hielp het gesloten Wantijbad weer te openen

Door Didi 8 augustus 2020

Nu de zomer in volle gang is, denken veel mensen er vast aan om een duik in het zwembad te nemen. Dat kan bijvoorbeeld in het Wantijbad. Toch was dat niet altijd vanzelfsprekend. In dit artikel zie je foto’s van een vervallen Wantijbad en lees je over de opmerkelijke manier waarop vijf Dordtse HTS-studenten geld inzamelden voor het zwembad.

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

De jaren zestig: het Wantijbad in verval

Sinds de opening in 1936 trok het Wantijbad elk seizoen veel bezoekers. Vooral voor bewoners van de Staart en het Reeland was het bad de ideale plek om verkoeling en vermaak te zoeken. Al die bezoekjes aan het bad waren niet zonder gevolgen. Aan het eind van de jaren zestig werd duidelijk dat het bad flink onderhoud nodig had. Het bad was verzakt en de waterkwaliteit was verslechterd.

Een grondige renovatie van het Wantijbad zag de gemeente Dordrecht niet zitten. In Sterrenburg werd namelijk een ander bad geopend: het Combibad. De verwachting was dat dit modernere bad de bezoekers van het verouderde Wantijbad zou overnemen. Investeren in het vervallen zwembad leek dus geen slim plan.

Hieronder zie je het Wantijbad op een druk bezochte dag in 1968 en een foto van de bouw van het Combibad in 1970.

Foto: Regionaal Archief Dordrecht
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Je kunt op de volgende pagina verder lezen.

De jaren zeventig: sink or swim

In 1971, hetzelfde jaar dat het Combibad werd geopend, besloot de gemeente om het Wantijbad te sluiten. Er waren meerdere plannen voor het Wantijbad. Zo zou het gebied bij het Wantijpark gevoegd kunnen worden of dienst uit kunnen maken als winteropslag voor jachtboten. Welke plannen er ook precies werden geopperd, de komende vier jaar bleef het Wantijbad gesloten. Hieronder zie je hoe het Wantijbad er in die periode bij lag.

Foto: Regionaal Archief Dordrecht
Foto: Regionaal Archief Dordrecht
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

De recordpoging

De sluiting van het geliefde Wantijbad gebeurde niet onopgemerkt. In 1974 bedachten vijf Dordtse studenten van de Hogere Technische School (HTS) een wel heel opmerkelijke actie om geld in te zamelen voor het bad. Zij besloten de uitdaging aan te gaan en het wereldrecord grasmaaien te verbreken. Hiervoor moesten zij langer dan 48 (!) uur achtereen achter een grasmaaier aanhollen. De jongens wilden het nieuwe record op 53,5 uur brengen. Toeschouwers van de recordpoging konden loten, worsten en ander snoepgoed kopen, waarvan de opbrengsten rechtstreeks naar onderhoud van het Wantijbad ging.

Uiteindelijk werd er door de studenten 53 uur aan één stuk door gemaaid in het Wantijpark. Dit gebeurde van zaterdag 9 november 14:00 uur tot 19:00 uur op maandagavond 11 november. De studenten haalden maar liefst 2000 gulden op voor het Wantijbad. Dankzij vele vrijwilligers en doordouwers, zoals de vijf grasmaaiende studenten, kon het bad in 1975 weer open.

De vijf grasmaaiers. Foto bij een artikel in de Volkskrant van maandag 11 november 1974

Bekijk ook:

Toen in Dordt: zo zag de Noordersluisbrug er door de eeuwen heen uit

Als eiland is Dordrecht onlosmakelijk verbonden met rivieren. En wie rivieren zegt, zegt bruggen. On...

Toen in Dordt: 9 x oude foto’s van de Krispijnseweg

Heel vroeger was de Krispijnseweg niet meer dan een landweg en heette dit deel in Dordrecht ook nog ...

Toen in Dordt: zwemmen in Aquapulca (Combibad)

Op deze foto zien we het vroegere zwembad Aquapulca aan de Karel Lotsyweg. Deze foto is rond 1990 ge...
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.