Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Dordt: het Sportfondsenbad in Krispijn

Door Lisanne Doff 12 januari 2020

In juni 1938 werd de eerste paal geslagen en het nieuwe zwembad werd snel afgebouwd. Op 26 november 1938 opende burgemeester Bleeker het Sportfondensbad in Krispijn. Een bad waar veel kinderen hun eerste zwemles hadden en diploma’s behaalden.

Het zijn de bekende verhalen van droogzwemmen op de lange houten bank en in het water met het plankje en de kurken. De allesoverheersende chloorlucht, de kleedhokjes langs het bad, de snoepwinkel met de 5 cent kostende repen van Verkade en de patatautomaat.

Naaktzwemmen

Een revolutie in het Sportfondsenbad is het naaktzwemmen geweest op bepaalde tijden georganiseerd door de vereniging Goed-Af. Er is ook ooit in 1972 een grote Doopplechtigheid van de Jezus People groepering geweest. In 1980 is het Sportfondsenbad grondig gerenoveerd, om nog aan alle moderne eisen te voldoen. De naam Sportfondsenbad is tussentijds veranderd in Krispijnbad.

De brand

De overblijfselen na de brand in het Krispijnbad. | Foto: RAD

In 1986 wordt het zwembad getroffen door een enorme brand die alles verwoest. Daarna wordt het bad niet meer opgebouwd, wat het einde betekent van het Krispijnbad.

Door: Douwe Flier

Lees ook: 

Het Tinder van toen: 7 x contactadvertenties uit Dordtse kranten

Ben je anno 2019 op zoek naar een date, dan kun je Tinder openen en beginnen met swipen. Vroeger gin...

100 jaar geleden: bijzondere beelden van Dordrecht in de jaren ’20

Over een paar dagen beginnen we aan een nieuw decennium: de jaren '20! Als we nu over de jaren '20 p...

adv.