Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Dordt: het oude Refaja ziekenhuis rond 1959

Door Lisanne Doff 1 december 2019

Je kijkt naar een foto uit ongeveer 1959 van een gebouw dat bij de wat oudere Dordtenaren herkenbaar is als het Refaja.

Het gebouw stond tussen de Bellevuestraat en de Havenstraat, waar in eerste instantie een administratiekantoor zat en later onderdak bood aan het Refaja-ziekenhuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouwd, namelijk in 1916 en 1917 door aannemersbedrijf Van Dongen & Van Hoven in Dordrecht. Het diende eerst als administratiekantoor van de Eerste Nederlandsche Verzekerings Maatschappij op het Leven en tegen Invaliditeit. In 1955 brachten zij hun administratie onder in Den Haag.

Het Diaconessenhuis

Het leegstaande gebouw werd in 1956 aangekocht door het bestuur van het Diaconessenhuis, dat er een nieuw ziekenhuis in wilde vestigen omdat de locatie aan de Prinsenstraat geen mogelijkheid tot uitbreiding bood. Van 1958 tot 1971 was hier een deel van het Diaconessenhuis ondergebracht onder de naam Refaja. Omdat bleek dat ook dit gebouw niet aan de eisen van een modern ziekenhuis voldeed, werd buiten de stad dichtbij een afslag (rondweg N3) een geheel nieuw ziekenhuis gebouwd: de locatie Amstelwijck aan het Van der Steenhovenplein.

Nu staan er nieuwbouwflats

Toen het oude Refaja gebouw leegstond, werd het al snel door de gemeente Dordrecht aangekocht voor sloop. Nu staan er nieuwbouwflats. De huizen aan de Vlietstraat achter het gebouw zijn niet te zien op de foto. Maar uiterst rechts is wel een huis van de Koninginnestraat te herkennen.

Bron: Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.

Lees ook: 

Toen in Dordt: 12 x oude winkeletalages

Kijken, kijken en niet kopen; dat doen we maar al te graag. Daarom proberen winkeliers hun winkeleta...

Het Tinder van toen: 7 x contactadvertenties uit Dordtse kranten

Ben je anno 2019 op zoek naar een date, dan kun je Tinder openen en beginnen met swipen. Vroeger gin...

Toen in Dordt: zo zag lekker buitenspelen er vroeger uit

Als het lekker zomer is en we een nostalgisch moment hebben, denken we wel eens terug aan onze eigen...

adv.