Toen in Dordt: de Nieuwkerk op het Nieuwkerksplein bij de Torenstraat

Door Caty Groen 3 juni 2018

Je kijkt naar een foto van de Nieuwkerk in 1990. De kerk staat op het Nieuwkerksplein langs de Torenstraat.

De Nieuwkerk is een middeleeuwse kerk en tevens de oudste in Dordrecht. Hij dateert uit het jaar 1175 en werd in dat jaar de Sint Nikolaaskapelle genoemd. De architect van deze parochiekerk is onbekend. Na de inwijding werd de St. Nikolaaskapelle verheven tot de heerlijkheid Merwede. Rond het jaar 1420 onderging de kerk een flinke uitbreiding en werd een zogenaamde hallenkerk.

Een grote brand

In 1568 verwoestte een brand de kerk grotendeels. Het overgebleven deel werd weer opgebouwd tot een eenvoudige dubbelkorige kerk. Bij de herbouw werd gedeeltelijk gebruikgemaakt van oude stenen die eerst werden afgebikt. Ook werden er nieuwe Leidse stenen gebruikt. In 1592 kon de kerk weer in gebruik worden genomen. De schilder Jan Doudijn heeft de brand vastgelegd bijna als een fotojournalist. Het schilderij De brand van de Nieuwkerk te Dordrecht is in 1840 geschonken aan de gemeente Dordrecht, en is te bewonderen in het Dordrechts Museum.

Antiek- en curiosamarkt

In de jaren zestig van de vorige eeuw is de omgeving van de kerk gesaneerd en vervangen door nieuwbouw. De kerk diende na de sluiting in 1960 onder meer als opslagplaats, en pas in de jaren 70 werd het verval een halt toegeroepen. In de kerk vestigde zich supermarkt Disky. Die maakte later plaats voor een keukenleverancier. Op het Nieuwkerksplein en richting Voorstraat Noord wordt dit jaar in het voorjaar en de zomer iedere eerste zondag weer een antiek- en curiosamarkt gehouden.

Toen in Dordt

Dordrecht is een prachtige stad en zit bomvol verhalen. Niet alleen de verhalen van nu vinden we interessant, maar ook zeker de verhalen van toen. In deze rubriek vind je oude foto’s van Dordrecht. Hiervoor werken we samen met Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.