Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Dordt: de drooglegging van de Spuihaven in 1976

Door Caty Groen 15 juli 2018

Je kijkt naar een unieke foto in kleur (kleuren uit de jaren ’70) van John Bartelings. Hij maakte de foto in april 1976. Het is de drooglegging van de Spuihaven.

Op de foto zien we aan de linkerkant de Vest, wat nu de Spuiboulevard is geworden. Op de plek waar nu de Hogeschool Inholland en Intree VVV Dordrecht zitten is vóór de horecastrip de fundering van de Beulstoren te zien, die in de jaren negentig is opgegraven. De drooglegging vond plaats tussen de Spuibrug en het Achterom. Er is ook een middeleeuwse stadsmuur blootgelegd.

Toegang naar de binnenstad

Douwe Flier zegt: “Destijds is er geen echt archeologisch onderzoek uitgevoerd. Door Openbare Werken is de muur destijds in tekening gedocumenteerd. In de stadsmuur zijn wel poortjes te zien die toegang naar de binnenstad gaven. Daarnaast zijn er een aantal schietgaten blootgelegd. Er werd in 1976 door de jongeren vol overgave langs de stadsmuur gegraven op zoek naar overblijfselen uit die tijd.”

Zo hoog is de stadsmuur

Op de foto is goed te zien hoe hoog de stadsmuur is als je het vergelijkt met de mensen die op de bodem van de Spuihaven staan. Ter oriëntatie: bij de witte gebouwen rechts kunnen we nu het lege ANWB-gebouw en het busstation vinden. De binnenstad van Dordrecht is het gebied binnen de Spuihaven. De Spuihaven is de middeleeuwse stadsgracht die loopt van de Prinsenstraat tot aan de Noordendijk. De Spuihaven mondt bij de Prinsenstraat uit in de Kalkhaven en bij de Noordendijk in de Riedijkshaven.

Toen in Dordt

Dordrecht is een prachtige stad en zit bomvol verhalen. Niet alleen de verhalen van nu vinden we interessant, maar ook zeker de verhalen van toen. In deze rubriek vind je oude foto’s van Dordrecht. Hiervoor werken we samen met Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.

adv.